Jak o Velikonocích nepřibrat: Vsaďte na zdravější verzi beránka, nádivky i vajíčkové pomazánky
Velikonoce už jsou za dveřmi a možná si říkáte, že byste letošní velikonoční vaření a pečení chtěli pojmout zdravěji. Jde to! Sáhněte po trochu jiných surovinách a odlehčete velikonoční kuchyni. Pochutnáte si stejně dobře.
Velikonoční beránek ve zdravější verzi
Tradiční velikonoční beránek se peče z klasického třeného, kynutého i piškotového těsta. Ale jak na to, aby i sladký beránek nebyl tak kalorický a po snězení pár kousků jste neměli výčitky? Zkuste klasickou bílou mouku nahradit celozrnnou, použít mouku špaldovou nebo pohankovou, kravské mléko nahradit mandlovým, sojovým či ovesným mlékem. Prášek do pečiva můžeme zvolit bez fosfátů, případně část nahradit jedlou sodou. Do těsta lze přidat nasekané oříšky, nesířené sušené ovoce apod.
Tip na beránka z mrkvového těsta
Na beránka budete potřebovat 4 vejce, 500 g nastrouhané mrkve, 200 ml bílého jogurtu, 300 g špaldové mouky, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů, 1 hrnek třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 150 g nahrubo nastrouhaných mandlí a špetku soli. Vejce rozdělte a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Všechny suroviny stačí zamíchat a nakonec lehkým podebíráním přidat bílkový sníh. Mrkvového beránka pečte na 180 °C cca 40 minut (podle typu trouby). Formu použijte ideálně silikonovou, nepotřebuje žádné vymazání a vysypávání.
Velikonoční nádivka bez masa? Jde to!
Také velikonoční nádivku můžeme připravit o něco zdravěji. Uzené maso stačí nahradit lehčím a libovějším kuřecím, případně si připravit vegetariánskou variantu a přidat tofu, nejlépe chutná uzené nebo marinované tofu nakrájené na kostičky. Obyčejné bílé rohlíky nahraďte celozrnnými. Máslo ani olej potřebovat nebudete, postačí vejce v kombinaci s mlékem a jogurtem nebo zakysanou smetanou. Do velikonoční nádivky nezapomeňte přidat čerstvé bylinky a vůbec s nimi nešetřete, použít lze špenátové listy, medvědí česnek, pažitku, petrželku a jiné.
Ze zbylých vajec si udělejte zdravou pomazánku
Bez vajec by to o Velikonocích jednoduše nešlo a často nám jich spousta zůstává, zvlášť těch uvařených natvrdo. Ale co s nimi? Nejčastěji se nabízí vajíčková pomazánka, která však nemusí být plná majonézy. Skvělou službu udělá také jemný tvaroh, bílý jogurt, cottage nebo zakysaná smetana s nižším obsahem tuku. Přidejte nasekanou jarní cibulku nebo čerstvou pažitku, ozdobte plátky ředkviček, řeřichou a skvěle si pochutnáte!
A pokud už o Velikonocích maličko zhřešíte, nemějte výčitky, pro vaše zdraví je důležitá i psychická pohoda, která by při setkávání s nejbližšími rozhodně neměla chybět. Přejeme vám šťastné a veselé Velikonoce!
Chcete se zbavit tuku na břiše? Změňte každodenní návyky!
Vejce a vliv na zdraví: Vajec se nemusíte bát! Proč je dobré je zařadit do jídelníčku?
Autor: Michaela Chylková