Hubneme zelenou dietou
Nebaví vás počítání kalorií? Už teď spřádáte plány, jak s příchodem nového roku nasadíte dietu a shodíte přes svátky nabrané kilogramy? Zkuste zelenou dietu! Je to snadná metoda vhodná pro každého a slibuje úbytek 1 - 2 kg za týden.
Jak na zelenou dietu?
Základ zelené diety je naprosto jednoduchý - konzumujeme pouze rostlinnou stravu, která má zelenou barvu, nezralé zelené plody se však nepočítají. A proč právě zelená zelenina a ovoce? Již od školy víme, že zelené potraviny obsahují chlorofyl, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Podporuje tvorbu červených krvinek, čistí ledviny, stimuluje činnost jater, zbavuje toxinů, pomáhá čistit střeva a zbavuje je usazených nánosů, brání vzniku zánětů a infekcí.
Z pohledu léčitelů v sobě zelené potraviny ukrývají sluneční světlo a energii, který nám do života přináší lásku, harmonii, zklidnění, léčí tak nejen fyzické tělo, ale i duši.
Konzumace zelených potravin zatočí s překyselením
Velmi častou příčinou ukládání tukových zásob, nadváhy a obezity je překyselení, které souvisí i s množstvím vážných onemocnění. K nejvíce okyselujícím potravinám patří maso, uzeniny, sladkosti, uleželé sýry, těstoviny, bílá rýže, z nápojů káva a alkohol. A právě díky zelené dietě pomůžeme tělu nastolit rovnováhu, zelené potraviny působí jako silné zásady, upravují hodnotu pH.
Při dodržování zelené diety pomohou i bylinky
Při zelené dietě, jak vás možná napadá, nemusíte jíst pouze listové saláty, špenát apod. Zařadit lze kedlubny, brokolici, zelí, růžičkovou či kadeřavou kapustu, zelenou papriku, okurku, cuketu, zelenou čočku a zelený hrách, všechny druhy zelených listových salátů.
Z ovoce lze sáhnout po zeleném jablku, kiwi, hroznovém vínu, avokádu, hruškách a dalších. Zelený jídelníček si lze zpestřit všemi druhy bylinek (medvědí česnek, máta, bazalka, kopr, petrželka, pažitka atd.), naklíčenými fazolemi mungo, mořskými řasami, olivovým olejem, bylinkovými čaji.
Velmi dobré jsou i husté zelené polévky, které můžeme pojídat klidně celý den, v chladnějším počasí navíc dobře zahřejí. Dají se připravit z mnoha kombinací zelené zeleniny, zaleží na chuti. Ovoce a zeleninu můžeme také očistit, nakrájet a na troše oleje orestovat, podusit nebo zapéct.
Znáte chlorellu? Účinek diety bude ještě lepší!
Pro ještě vyšší účinek lze do jídelníčku zařadit i potravinové doplňky - pojídat chlorellu v tabletách, nebo si každé ráno připravit nápoj ze zeleného ječmene. Doplníme tak ještě více vitamínů, enzymů, minerálů a silných antioxidantů, tyto super potraviny nás doslova nabijí energií.
Zelená dieta a návrat k běžné stravě
A jak dlouho vydržet? Pro očistu a nastartování lepšího spalování vydržte na zelené dietě týden. Po skončení diety se vracejte k normální stravě postupně. Nejdřív zařaďte ovoce a zeleninu dalších barev, poté rýži, těstoviny a maso nechte až nakonec. Pokud ze začátku nedokážete na zelené dietě vydržet více než den, upravte si jídelníček alespoň tak, aby polovina každého pokrmu tvořila zelená potravina.
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková