Druhy medu – který je nejlepší pro zdraví?
Med je nejen sladká pochoutka a skvělý společník pro chladné podzimní dny a večery, ale především je to náš domácí lékař. Kromě snižování krevního tlaku, zamezení vzniku žaludečních vředů, úlevy od bolesti v krku či ozdravení pleti, umí pomoci i od projevů stresu. Med znali již staří Egypťané, kteří si jej cenili jako božích slz.
Med je přirozeně antibakteriální a existuje celá řada jeho druhů. Liší se barvou i konzistencí. Pravý med není doslazovaný, jde o stoprocentní včelí produkt, který se podle období či oblasti sběru liší i chutí a mírou sladkosti. Použití včelích produktů má dlouhou tradici i v lidovém léčitelství, pro své léčivé účinky je ceněn včelí med a pyl, propolis či mateří kašička.
Nejznámější druhy medu
Med lipový, slunečnicový, řepkový, květový (např. pampeliškový), lesní, pohankový či akátový – tyto druhy zřejmě znáte a máte mezi nimi i svého oblíbence. Oblíbený květový med si mnohé hospodyňky vyrábí doma z prvních jarních pampelišek a květů ovocných stromů, má mnoho léčivých účinků, výborně chutná a krásně voní. Řepkový med patří díky protirakovinným účinkům k nejzdravějším druhům a lipový zase vede v oblibě, pro svou výraznou chuť i vůni. Lesní medovicové medy mají nejtmavší barvu a patří také mezi velmi oblíbené, akátový med je vhodný na vaření, chuťově je velmi jemný. Slunečnicový med má příznivé účiny na mužskou prostatu a dostanete ho i v lékárnách.
Další druhy medu a jejich účinky pro zdraví
Existuje však celá řada méně známých medů. Třeba takový třešňový med. Jde o med z třešňových květů, čiré jantarové barvy, který pomáhá proti revmatismu, má regenerační účinky a také odvodňuje. Borůvkový med je zase prospěšný v boji s průjmy a má desinfekční účinky. Levandulový med je typický pro Francii nebo Španělsko, je účinný proti nespavosti, zklidňuje a pomáhá proti depresím, pomůže ale také od žaludeční neurózy nebo od migrény. Pohankový med u nás nebývá tak lehce k dostání, chutí a vůní připomíná oříšky a příznivě působí na oběhový systém. Pomerančový med chutná a voní po citrusech, má příznivý vliv na oběhovou soustavu, pomůže od nachlazení a obsahuje také protizánětlivé a protirakovinné látky.
Proč medy cukernatí?
Každý med po čase zcukernatí, ovšem kromě akátového, který zůstane tekutý i dva roky. Zcukernatění neboli krystalizace medu není na závadu, je to zcela přirozený jev způsobený mikročásticemi pylu, kolem kterých se vytvářejí cukerné krystaly. Nejrychleji cukernatí květové medy, nejpomaleji medy lesní čili medovicové. Lidé se často mylně domnívají, že cukernatění způsobuje průmyslové zpracování medu a přidávání cukru, opak je však pravdou. Cukernatění naopak svědčí o kvalitě medu bez úprav a doslazování. Květové medy jsou snadněji stravitelné a vhodné zejména pro starší osoby. Lesní medy zase obsahují jen minimum pylů, a tak jsou vhodné pro alergiky. Jsou také bohaté na minerály.
Doporučená denní dávka medu
Pro posílení imunitního systému, prevenci nemocí a přirozenou vitalitu se doporučuje med v těchto dávkách:
• Děti mladší 10 let: ½ čajové lžičky denně
• Osoby mladší 18 let: 2 čajové lžičky denně
• Dospělí: 3–4 čajové lžičky denně
Zdroje: www.vitalia.cz, www.cpzp.cz
Autor: Veronika Tůmová