Dopřejte si kapra častěji než jednou za rok!
Jíte kapra jen o Vánocích a o obecné konzumaci ryb během roku u vás doma nemůže být ani řeč? Je načase s tím něco udělat. Důvodů, proč bychom měli jíst ryby, je víc než dost.
Jak známo, pravidelná konzumace ryb nepochybně prospívá našemu zdraví, především díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin, u kterých je prokázaný preventivní účinek proti civilizačním chorobám jako jsou například obávaná onemocnění srdce a cév.
Naše zdraví nás zajímá, ale ryby přesto jíme zoufale málo
Je zaznamenáno, že se všeobecně zajímáme o zdravou výživu o poznání víc než v předchozích letech. Snažíme se jíst zdravěji, dbát na pravidelný pohyb apod. Jde to však pomalu a stále máme ve snaze o nové návyky vedoucí k lepší životosprávě značné mezery. Kapr obecný je nepochybně nejpopulárnější sladkovodní rybou na našem jídelníčku, a přestože mnozí dají na Vánoce přednost řízku, kapr je stále tradiční štědrovečerní pochoutkou u nás, oblíbený je ale i v jiných zemích střední Evropy. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra nebo jinou rybu asi dvě třetiny českých domácností, na každého z nás tak ročně připadá zhruba jen jeden kilogram sladkovodních ryb, které si dopřáváme hlavně během Vánoc. Ale je to dost? Rozhodně ne. Svou roli tu bohužel hrají zažité stravovací návyky, které často měníme jen těžko a neochotně.
Rybí maso proti ucpávání cév a srdečním chorobám
K rizikovým faktorům vzniku kardiovaskulárních chorob patří i vysoká hladina cholesterolu v krvi, jehož přebytek může způsobovat kornatění cév. Vědecké studie dokazují, že pravidelná konzumace ryb má znatelný pozitivní vliv na metabolismus cholesterolu v krvi díky obsahu omega-3 polynenasycených mastných kyselin a tím zabraňuje jeho ukládání v cévách. Nejen mořské, ale i naše sladkovodní ryby by tak měly být součástí pravidelného zdravého jídelníčku.
Množství tuku v kapřím mase a u dalších sladkovodních ryb
Pokud jde o obsah tuku, sladkovodní ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku) jsou např. štika, candát a okoun, středně tučné ryby (2 – 10 % tuku) jsou kapr, pstruh a sumec, k tučným rybám, které mají více než 10 % tuku, patří například úhoř. Kapr tedy patří mezi středně tučné ryby, množství tuku v kapřím mase však závisí například na stáří ryby, způsobu chovu, ale i ročním období. Nízký podíl tuku ve svalovině kapra je sám o sobě dobrým důvodem k jeho častější konzumaci, dá se říci, že jeho maso je tak méně tučné než například libové hovězí maso. Kapří maso je lehce stravitelné a hodí se tak k přípravě nejrůznějších dietních pokrmů, obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny D a B, z minerálních látek pak především fosfor, sodík a draslík. Maso kaprovitých ryb obsahuje také vyšší množství leucinu a lysinu, jako maso mořských ryb.
Dokáře rybí tuk prodloužit život?
Jezte kapra častěji, prospějete svému zdraví!
Odborníci na zdravou výživu stejně jako chovatelé se dlouhodobě snaží o to, aby spotřeba rybího masa u nás přestala být jen sezonní záležitostí. Konzumace kapřího masa je vhodná zejména pro sportovce, nemocné s omezenou schopností pohybu, seniory a děti. Kapr nám dodá všechny tělu prospěšné a důležité látky, vzpomeňme si proto na něj častěji než jednou za rok!
Zdroj: ceskykapr.cz, trebonskykapr.cz, rybarstvihluboka.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová