Domácí pečený čaj: Zahřeje a provoní zimní večery
Přichází čas dlouhých zimních večerů a potřeba se často pořádně zahřát. A po čem jiném sáhnout než po dobrém čaji? Kromě kupovaných čajových pytlíků a sypaných čajů se v oblíbenosti staví na první příčky i pečené čaje s kousky ovoce. A tou nejlepší variantou je poctivě připravený čaj domácí - je hotový za pár chvilek a spotřebujete do něj přebytky čerstvého ovoce i mražené zásoby.
Ovoce vhodné na přípravu pečeného čaje
Pečený čaj lze připravit téměř z jakéhokoli ovoce, což je obrovskou výhodou. Nemusíme se tak limitovat létem, sezónou a čaj si doma upéct během celého roku. Kromě banánů, které černají a v čaji nechutnají nejlépe, můžeme použít všechny druhy ovoce, a to v čerstvé, mražené i sušené podobě. Do směsi lze přidat i kustovnici čínskou, aronii, zázvor, rakytník (dodá nezaměnitelnou nakyslou příchuť), brusinky, rozinky, sušené meruňky, švestky apod. Ovoce lze libovolně kombinovat, ale některé druhy ovoce chutnají i samostatně - připravené jako jednodruhový čaj, pro tuto příležitost se skvěle hodí právě švestky. Nebojme se přidávat i koření pro ovonění (hřebíček, skořici, badyán), cirusové plody (ideálně i s chemicky neošetřenou kůrou). Kůru loupeme jen v případě citronu, může způsobit zbytečnou nahořklost čaje.
Pravidla pro přípravu domácího pečeného čaje
- nebojíme se experimentovat a kombinovat ovoce, koření a různorodé chutě
- čerstvé ovoce vždy předem důkladně omyjeme
- velké ovoce zbavujeme pecek a jádřince, krájíme na menší kousky (cca 1 cm), bobulovité ovoce otrháváme ze stonků a zbavujeme stopek
- z citrusových plodů se vyplatí vytahat i bílá vlákna vyskytující se mezi měsíčky, také pouští hořkost
- do zimních ovocných směsí přidáváme třtinový cukr, který čaji dodá karamelovou barvu i příchuť
- cukr slouží v čaji i jako konzervant, proto se jeho přidání zcela nevyhneme, obecně platí, že by cukru mělo být cca o polovinu méně než je hmotnost samotného ovoce, samozřejmě s přihlédnutím na sladkost použitého ovoce
- ovoce můžeme dochutit také rumem či slivovicí, pečením se alkohol vypaří, takže nemusíme mít obavu čaj podávat i dětem
Samotné pečení domácího čaje
Když máme připraveno ovoce, koření a cukr, už je vše naprosto jednoduché. Na pečení lze použít hlubší plech, pekáč, keramickou či skleněnou mísu. Volíme ideálně povrch, který se při pečení nebude zbytečně připalovat, protože čaj pečeme při vysokých teplotách 180 - 200 °C. Cukr přidáváme buď rovnou k ovoci před pečením, nebo jej k ovoci přimícháme až po zapečení ovoce a puštění šťávy (stačí 10 minut). Poté pečeme dalších 20 - 30 minut, univerzální čas pro pečení neexistuje, každá směs je trochu jiná. Že máme hotovo, poznáme na pohled. Při pečení je nutné ovoce často kontrolovat a promíchávat zhruba co 10 minut, aby se nepřipálilo.
5 tipů na vánoční dárky pro zdraví
Plnění pečeného čaje do sklenic
Během pečení si nachystáme sklenice k plnění, ty důkladně vypláchneme jako při zavařování. Na jednu porci potřebujeme asi 3 - 4 čajové lžičky pečeného ovoce, takže je lepší volit menší skleničky a připravit si takto vždy 1 porci na 1 hrneček. Plníme ještě horkým ovocem a pod uzávěr můžeme dát ještě lžičku rumu nebo jiného alkoholu pro konzervaci. Naplněné skleničky postavíme vzhůru nohama a necháme vystydnout. Domácí pečený čaj uchováváme v chladné spíži nebo lednici, takto vydrží až půl roku, ale po otevření se doporučuje nejlépe ihned zkonzumovat.
4 tipy, jak snadno a rychle připravit tělo na podzim
Autor: Michaela Chylková