Denní talíř pro naše zdraví
Asi všichni známe, když se řekne, že by se mělo jíst hodně zeleniny. Jak to zavést do praxe? Víme spoustu věcí, což nás ale přivádí do bludného kruhu. Každý radí něco jiného. Máme tolik informací, že jsme přímo přeinformováni a nastává moment tzv. rozhodovací paralýzy. Máme tolik možností, že se nemůžeme rozhodnout. Ten říká tak, druhý zas onak. Valí se na nás reklamy, perfektní vzhled modelek a mohla bych pokračovat dál.
Co když ale všem těm informacím řekneme: "Ne!" Co když si řekneme, že máme vše pevně ve svých rukou a můžeme s tím něco udělat? Co když se obrátíme sami k sobě a začneme si naslouchat? Začneme vnímat, co nám dělá dobře, a co ne? Je to skvělá cesta, začátek ale bývá těžký. Na začátku je dobré si stanovit nějaká základní pravidla. Od těch se pak krásně můžeme odrazit a říct si: "Tohle mi funguje, pokračuju v tom. A tohle mi nefunguje, končím s tím." Abychom si rozuměli, myslím tím například určitý druh potravin či objem porcí. Zjistím, že jím moc. Přejídám se, nebo naopak jím málo, tím pádem mám hlad. Pojďme se podívat na to, jak začít, ale také následně si najít to své.
Jídlo je energie matky Země - pojďme si ho užít
Denní talíř
Už jste slyšeli o výrazu "denní talíř" či "zdravý talíř"? Denní talíř se skládá z potravin, které bychom měli sníst v průběhu dne. Jsou různé zdroje a různé pohledy. Specialistka na zdravou výživu Margit Slimáková představuje tzv. zdravý talíř, který by měl obsahovat zeleninu, ovoce, bílkoviny, polysacharidy, oleje a tuky a v neposlední řadě tekutiny.
Zelenina
Paní Slimáková poukazuje na to, že pestrá zelenina by měla tvořit čtvrtinu příjmu naší potravy. Zdá se vám to moc? Monika Divišová, lektorka a koučka v oblasti výživového poradenství, říká, že zelenina by měla tvořit až 1/3 našeho denního talíře. Čím pestřejší zeleninu jíme, čím více ji obměňujeme, tím lépe. Mluvíme zde o ideálním množství zeleniny, avšak i tak musíme zohledňovat ostatní druhy potravin. Jelikož zelenina nám pomáhá trávit, musíme tělu dodávat i další živiny v podobě bílkovin, sacharidů, ovoce, olejů, tuků a tekutin. Není ideální jít do extrémů a naplnit jídelníček pouze zeleninou, jelikož ta nám sice dělá dobře a čistí nás, avšak je důležité mít zastoupené i další látky, které může zelenina pomáhat zpracovat. Ne moc, ne málo, ideálně ale větší objem v porovnání se zbytkem.
Ovoce a bílkoviny
Ovoce by mělo být zastoupeno v menším množství, které by mělo tvořit méně než čtvrtinu denního příjmu. A jak je to s bílkovinami? Ty nejlépe získáme z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, vajec či masa. Dle Margit Slimákové lidem prospívá vyšší podíl rostliných zdrojů bílkovin. Měli bychom vybírat především dle své chuti.
Polysacharidy
Dle doporučení paní Slimákové bychom měli jíst polysacharidy v přirozené podobě, například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divokou rýži. Naopak vyhnout bychom se měli výrobků z výživově nehodnotné bílé mouky.
Oleje a tuky
Je vhodné jíst potraviny s vysokým procentem tuku. Proč? Jelikož jsou kvalitní a dodají nám kvalitní tuky. Opět zdůrazňuji, že není vhodné jít do extrémů, avšak dát si dobré kvalitní máslo v malém množství se vyplatí. Naše tělo bude krásně vyživené. Kde najdeme kvalitní oleje a tuky? Najdeme je v superzdravých potravinách, jako jsou ořechy, ryby, avokádo, za studena lisované oleje, kvalitní másla. Není vhodné jíst margaríny a další průmyslově upravené tuky a oleje.
Tekutiny
Ideální tekutinou je čistá voda. Pokud pijeme slazené nápoje a čaje, snažíme se je omezit, jelikož nám nedávají žádnou výživovou hodnotu. Energii nám sice dodají, ale pouze po omezenou dobu, tělo je poté méně vyživené.
Jak zvládnout klimakterium v létě? Vsaďte i na zdravou stravu
Foto: Pixabay.com
Autor: Alžběta Halamová