Co jíst na podzim, abychom byli fit a předešli onemocnění ze změny počasí?
Chladnější počasí a sušší vzduch, který dýcháme v našich domovech, kde se schováváme před podzimním nečasem, si jako každoročně začínají vybírat svou daň na našem zdraví. Jak stravou podpořit celkovou vitalitu?
Každý rok je to stejné – s nástupem podzimu nám začíná téct z nosu, lechtá nebo škrábe nás v krku, pokuckáváme a čas od času nás nepříjemně rozbolí svaly nebo záda, takže přemýšlíme, jestli se o nás nepokouší nějaká nemoc. Letos, podobně jako vloni, nám navíc starosti přidává nový čínský koronavirus, kterému se v lidské společnosti zalíbilo a vypadá to, že ji jen tak neopustí. S tím vším se dá naštěstí docela dobře bojovat. Vedle pravidelného pohybu, odpočinku a dodržování 3R a dalších hygienických zásad nám v tom může významně pomoci i skladba jídelníčku. Na jaké potraviny bychom se měli na podzim zaměřit?
Ovoce, luštěniny a obiloviny
Chladnější vzduch na podzim a v zimě oslabuje zejména pokožku a plíce, protože je nadměrně vysušuje. Proto je dobré pamatovat na to, abyste tělu dodali dostatek vláhy, což může být oproti létu, kdy je všude plno čerstvého ovoce a zeleniny, jež jsou na vodu bohaté, poměrně problém. Vedle vody je pro správnou činnost plic a trávení důležitá také vláknina. Obojí najdete v jablkách a hruškách, které jsou pro nás typickým podzimním ovocem, vlákninu dodají také fazole a celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny jako je pohanka, kuskus, jáhly, bulgur nebo oves. Uvařte si z nich třeba kaši a přidejte jablko nebo hrušku – nejen, že si pochutnáte a zasytíte se, prospějete i svému zdraví.
Sůl a sezamové semínko
Suchost v krvi pomáhá zvlhčovat sůl, nebojte se proto si své podzimní pokrmy dosolit – nepřekračujte ovšem denní doporučené množství, které činí 6 g, tedy jednu kávovou/čajovou lžičku. Zvlhčit a tonizovat orgány pomáhá také sezamové semínko, jímž si můžete posypat kaši, polévku nebo chléb s pomazánkou. Lépe stravitelná je sezamová pasta tahini, která skvěle dochutí sladké dezerty, chutná i na chlebu s medem nebo jen tak jako zdravá pochoutka – nezapomínejte však na její vysokou energetickou hodnotu a buďte v její konzumaci uměření.
Bylinky i sezónní zelenina vás zbaví hlenu
Hydratace je na podzim nutná, jindy ale míváme problém opačný a potřebujeme se zbavit nadměrného množství hlenu. S tím pomohou ostrá jídla, která urychlí zotavení z kašle, rýmy či zánětu vedlejších nosních dutin. Sáhněte po štiplavých bylinkách jako jsou zázvor, bazalka, koriandr, kardamon, skořice, kopr, hřebíček, fenykl, bobkový list, oregano, muškátový oříšek, rozmarýn, tymián nebo kurkuma. Z potravin v tomto směru prospějí křen, zelí, pórek, cibule a česnek.
Prevence je základ: Echinacea a šípky pro podporu imunuty v zimních měsících
Probiotika na podporu imunity
Zažívání a společně s ním i imunitu podpoří kyselé potraviny, které v játrech pomáhají se štěpením tuků. Jde nejen o jablka a švestky, ale také o kysané zelí, kyselé okurky a bílé jogurty. Jedná se zároveň o potraviny s obsahem živých kultur a vlákniny, tedy probiotik a prebiotik, kam kromě jmenovaných patří také pickles neboli kvašená zelenina a zakysané mléčné výrobky obecně, vedle bílých jogurtů třeba i kefíry a různé zákysy. Na protizánětlivé mikronutrienty podporující tělo v boji s infekcemi a záněty je dále bohatý česnek, vedle něj i zázvor, cibule, zralé citrusy nebo rakytník.
Nebojte se doplňků stravy
Přísun některých vitaminů se vyplatí zvýšit i prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. To se týká třeba vitaminů C a D.
Zdroj: www.houseofnaturalhealth.com, www.tthehutong.com, www.inm.center, www.firstlighthomecare.com, www.stellishealth.com, www.webmd.com, www.foodnetwork.ca
Autor: Kateřina Hájková