Cizrna - skvělá náhražka masa
Cizrna, známá také pod názvem římský hrách, je jednou z nejkvalitnějších luštěnin. Její pozitivní účinky mohou využít i těhotné ženy, hodí se do dětských jídelníčků, je vhodná pro dietní stravování a je nepostradatelnou složkou potravy vegetariánů. Už ve středověku byla používána jako velmi kvalitní náhražka masa.
Semena cizrny obsahují velké množství polysacharidů, vlákniny, bílkovin, vápníku, draslíku a železa. Dále má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která účinně snižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje také značné množství vitamínu B15, který je velmi účinným antioxidantem a podílí se na zpomalování procesu stárnutí.
Cizrna - jak vypadá a odkud pochází?
Cizrna má svůj původ v Indii, ale i ve střední Asii, pěstuje se také v Americe, v Austrálii a v jižních zemích Evropy. Je o něco větší než hrách, který svým vzhledem velmi připomíná. Mívá obvykle žlutohnědou barvu, semena mají tvar měšce. Cizrna má všestranné využití v kuchyni, kde se dbá na zdravou výživu. Chutí připomíná oříšky a v pražené verzi obalená cukrem či javorovým sirupem je lahůdkou zejména pro děti.
S cizrnou prospíváte svému zdraví!
Kromě výše zmíněného je cizrna také kvalitním zdrojem vitamínu E, který zvyšuje obranyschopnost organismu. Má blahodárné účinky na štítnou žlázu, posiluje srdce, prospívá vlasům i kůži, obsahuje protirakovinné látky a značné množství kyseliny listové, prospívající těhotným ženám. Zmíněná kyselina linolová, taktéž obsažená v cizrně, patří k tzv. Omega 6 mastným kyselinám a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
Cizrnové pochoutky
Nejznámější pokrmy, které si můžete připravit z cizrny, jsou např.:
- cizrnová polévka
- cizrnová kaše (tzv. hummus)
- falafelem (smažené kuličky z cizrnové kaše)
- pražená cizrna na sladko (obalená v třtinovém cukru nebo v javorovém sirupu)
- cizrnové karbanátky
Cizrnu je nutné před tepelnou úpravou namáčet, nejlépe den předem a dále cca hodinu vařit v osolené vodě. Je možné zakoupit ji také konzervovanou, ta je měkčí a ve slaném nálevu.
V obchodech, zejména se zdravou výživou, můžete také zakoupit cizrnovou mouku, kterou je vhodné použít ke zdravějšímu zahušťování omáček a polévek. Je také vhodná k přípravě knedlíků, nebo z ní můžete péct nejrůznější placky a lívance. Cizrnu lze zkrátka připravovat téměř všemi způsoby. Přestože je zdraví velice prospěšná, budete překvapeni i tím, jak je chutná a jak bezesporu obohatí a zpestří váš dosavadní jídelníček.
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová