Chilli papričky - jsou zdravé, ale mají i svá rizika
Milujete mexickou kuchyni? Libujete si v pálivém jídle a chilli papričky jsou u vás doma stálým hostem? Pak se o svou imunitu nemusíte bát. Chilli papričky obsahují značné množství vitaminu A i B a co víc, ve 100 gramech najdete zhruba 240 % potřebné denní dávky vitamínu C.
Látky obsažené v chilli papričkách jsou také považovány za přírodní antibiotikum, jsou zároveň účinnými antioxidanty a známé jsou i jako afrodiziakum. Vitamín C, kterého v nich najdeme víc než dost, nás posílí v boji proti chřipkám a nachlazením. Mimoto jsou chilli papričky dobrými pomocníky při hubnutí, podporují trávení a dají se využít i jako přírodní projímadlo.
Co je kapsaicin a jaké má účinky?
Chilli papričky obsahují kapsaicin, což je chemická sloučenina, která toho umí víc, než by se mohlo zdát. Jemu podobné látky se používají k přípravě nejrůznějších mastí, krémů a tinktur, které mají protizánětlivé účinky, nejsou dráždivé při styku s pokožkou a působí i proti bolesti. Podle jistých studií kapsacin účinně funguje i proti vzniku nádorů, zvyšuje produkci žluči a žaludečních šťáv, čímž má pozitivní vliv na zdravé trávení, ale i vylučování choroboplodných zárodků ze střev. Pomáhá usnadnit trávení tučných a těžko stravitelných jídel, ulevuje od křečí a nadýmání.
Chilli papričky proti rakovině a krevním sraženinám
Pokud jde o rakovinu, jsou výhody kapsaicinu obsaženém v chilli papričkách poněkud sporné. Podle odborníků se jeho molekuly umí navázat na rakovinové́ buňky a poté zahájí́proces sebezničení. Odborné studie ukazují na jeho přednosti, pokud jde o rakovinu prsu, prostaty, plic a slinivky, existují však údajně studie, které zpochybňují jeho účinnost v boji proti rakovině žaludku, dokonce tvrdí, že kapsaicin, a tedy příliš častá konzumace chilli papriček, může tento typ rakoviny vyvolat i zesílit. Tato tvrzení však nejsou dostatečně prokazatelná. Kapsaicin také zabraňuje vzniku krevních sraženin. Chilli papričky dále podporují krevní oběh a rychlost metabolismu, působí proti usazování hlenů v plicích, umí dokonale navodit pocit tepla a používají se i při léčbě omrzlin a podlitin.
Signály těla, které by žádná žena neměla ignorovat
Světově známé koření, není však vhodné pro každého
Pálivé chilli papričky patří k nejoblíbenějším druhům koření ve světě a velké oblibě se těší i u nás. Jsou neodmyslitelnou součástí různých národních kuchyní a každodenního jídelníčku například v Indii, Americe, Mexiku, Karibiku či v asijských zemích. A právě tam, kde se chilli používá velice často, je i prokazatelně menší výskyt srdečních infarktů, mrtvice či plicní́ embolie. Na druhou stranu může jít o velké dráždidlo pro osoby s citlivějším žaludkem nebo žlučníkem, v takovém případě si můžete zadělat na nepříjemné zdravotní problémy i nejeden žlučníkový záchvat. Příliš velká záliba v konzumaci chilli papriček může také zapříčinit podráždění pohlavního a močového ústrojí, nedoporučuje se ani ženám v těhotenství nebo lidem se sklony k vředovým onemocněním.
Proč je asijská kuchyně tak zdravá? A kde ochutnat pravou Asii?
Zdroj: www.dama.cz, www.vitalia.cz, www.woch.cz
Autor: Veronika Tůmová