Chia semínko - zázrak pro lidské zdraví
Na trhu se objevil nový hit ve výživě - jsou to chia semínka. Chia je rostlina zvaná šalvěj španělská (salvia hispanica). Její semeno obsahuje cca 30 % olejů a je bohaté na živiny - minerály (hořčík, fosfor, zinek, draslík), omega 3-mastné kyseliny a na vlákninu. Obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12, které hrají významnou roli ve vývoji nervové a kardiovaskulární činnosti a v celkovém metabolismu organismu. Tato semínka mají vysokou sytící schopnost, obsahují 5x více vápníku než mléko, 3x více železa než špenát a dokonce 15x více hořčíku než brokolice.
Chia semínko a jeho účinky
- snižuje krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi
- snižuje riziko mozkové mrtvice
- snižuje riziko osteoporózy
- snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a lupénky
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
- působí preventivně proti vzniku rakoviny
- ochraňuje před dehydratací organismu
- podporuje metabolismus, vyprazdňování, kvalitu kostí, vlasů a pokožky
- zlepšuje imunitu
- je to silný antioxidant
- je to velký zdroj rostlinného vápníku
- silný zdroj energie při fyzickém i psychickém vypětí
- zlepšuje regeneraci pohybového aparátu, odstraňuje záněty a bolesti v kloubech a svalech
- podporuje růst svalové hmoty
- ideální zdroj bílkovin pro sportovce a vegetariány
- obsahuje vysoké množství omega 3 mastných kyselin
- zlepšuje poruchy pozornosti a duševní bystrost
- je vhodné při redukčních dietách, podporuje hubnutí
- neobsahuje lepek
Zdroj grafu: www.kaloricketabulky.cz
Jak chia semínko konzumovat?
Chia semínka jsou malá zrníčka podobná máku nebo semínkům z kiwi. Mají příjemnou lehce oříškovou chuť. Můžeme si je přidávat do jogurtů, tvarohů, kaší, nechat nabobtnat v džusu nebo jiných ovocných šťávách, nebo je přidáme do zeleninových salátů. Využití se meze nekladou a jejich chuť nepřebije chuť žádného pokrmu. Pokud se týká množství, doporučují se cca 2 polévkové lžíce semínka denně.
Už jste o chia semínku slyšeli a ochutnali ho? Napište nám svoje zkušenosti a svůj recept.
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková