zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Červená řepa - chutná, posiluje a léčí!

Veronika Tůmová
30.03.2017

V důsledku vzrůstající snahy o zdravější životosprávu a tím i lehčí a zdravější jídelníček, roste i obliba této známé kořenové zeleniny, která je mimochodem jedním z mála celoročních zdrojů vitamínu C.

Červená řepa pochází ze Středomoří, dnes ji však najdeme po celé Evropě. Známe ji především nakládanou, ale je výborná i v syrovém stavu do salátů a pomazánek, zdravě zpestří také polévky. Přestože mnozí z nás s červenou řepou v dětském věku a především ve školních jídelnách zarputile bojovali, nyní v dospělosti se k ní rádi vracíme.

Co v sobě skrývá červená řepa?

Červená řepa obsahuje kyselinu listovou potřebnou převážně v době těhotenství, důležitý křemík, hořčík, zinek, beta-karoten, vlákninu, jód, vápník, železo, draslík a celou řadu ochranných látek. Je nízkokalorická, přestože obsahuje poměrně vysoké množství přírodního cukru, ten se však velmi dobře vstřebává. Podporuje krvetvorbu, je plná vitamínů a minerálních látek.

Saponiny obsažené v červené řepě snižují riziko srdečních a cévních onemocnění. Je méně vhodná pro diabetiky, osoby trpící dnou a také pro ty, kdo trpí močovými kameny, a to díky obsahu kyseliny šťavelové, která močové cesty dráždí. Díky svým projímavým účinkům však může pomoci při zácpách, ulevuje také od potíží dýchacích cest a ekzémů, posiluje nervový systém. Díky obsahu křemíku podporuje také zdravý růst vlasů a nehtů.

Červená řepa jako prevence proti rakovině?

Je to tak, červená řepa podporuje imunitu a i onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. I během probíhajících chemoterapií je výrazným posílením a životadárnou vzpruhou pro oslabené tělo pacienta. Červená řepa je díky svým rostlinným pigmentům a bílkovině zvané betanin jedinečným přírodním cytostatikem, které pomáhá likvidovat rakovinné bujení a některé druhy leukémií. Složky obsažené v červené řepě výrazně pomáhají také při renovaci už poškozených buněk.

Salát z červené řepy podle Antónie Mačingové

Na salát z červené řepy si připravíme 200 g uvařené nastrouhané řepy, 100 g kyselých okurek, 100 g sterilovaného nebo mraženého hrášku,  100 g mrkve (můžeme použít čerstvou nebo sterilovanou s hráškem), 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Neoloupanou řepu zhruba 2 hodiny vaříme. Necháme vychladit, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky a hrášek s mrkví. Pokud použijeme čerstvou mrkev, chvíli ji povaříme a nakrájíme na kostičky. Nakonec přidáme olivový olej, osolíme a opepříme podle chuti.

Zdroj: "Zhubněte jednou provždy" (Antónie Mačingová), prozeny.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Odolnější bakterie versus méně účinná antibiotika - celosvětový boj a ožehavý problém!
Rostlinná mléka - zdravější alternativa mléka kravského

Další články

Ekologická domácnost - šetřeme přírodu i naše zdraví!
Zdravý život

Ekologická domácnost - šetřeme přírodu i naše zdraví!

Chceme-li šetřit životní prostředí, je dobré zamyslet se nad tím, co můžeme ovlivnit. Svět nezachráníme. Nejlepším způsobem je začít u sebe. Změnit své návyky a občas využít babičk ...