
Březnový jídelníček – čas na odlehčení po zimě
Jaro už nedočkavě klepe na dveře, noci jsou kratší, dny se prodlužují, a i když se zima ještě tak docela nevzdává, ve vzduchu je ta známá svěžest, která nikoho nenechává na pochybách. Vždyť také březen je první jarní měsíc, a to znamená čas na nový začátek, nebo třeba i na změnu.
Březen je v našem mírném podnebném pásmu na sezónní potraviny chudý, ale od té doby, co jsme se naučili potraviny uchovávat, máme i v těchto měsících z čeho vybírat. Březnový sezónní jídelníček tak tvoří hlavně skladované potraviny, nakládaná zelenina, kompoty, zavařeniny a sušené potraviny, najde se ale i pár čerstvých výjimek.
Březnové probouzení
Příroda se pomalu, ale jistě probouzí ze zimního spánku, a i když je březen stále ještě značně chladným měsícem, kdy se teplejší dny střídají i s občasným sněžením, rostlinám začínají vyrážet první pupeny. Právě v březnu je ten správný čas na „očistu“ těla i domu, kdybychom měli odlehčit naši stravu a vyklidit spíže a sklepy od zbytků zásob z předešlé zimy. A zároveň je ten nejlepší čas pro vysetí mnoha druhů zeleniny, které budeme postupně během roku sklízet. K nim patří například cibule, česnek, hrášek, kedlubny, kopr, polníček, řeřicha, mák, mrkev, pastinák, pažitka, petržel, ředkvičky, salát, šalotka, jarní špenát a rukola.
Zdravější březnový jídelníček – čím začít?
Mezi březnové speciality patří například stále oblíbenější batáty, dále pak nové brambory, čekanka, řeřicha, raný špenát a samozřejmě pak medvědí česnek. Zmíněné batáty neboli sladké brambory nám přináší velké množství vitamínů a minerálních látek, dále obsahují draslík, který snižuje hladinu krevního tlaku a rizika kardiovaskulárních onemocnění. Čerstvého špenátu si zase ceníme pro obrovskou škálu využití a pro velké množství zdraví prospěšných látek, je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu listovou, jód, železo a fosfor. Medvědí česnek vábí svou typickou, nezaměnitelnou vůní, svěží chutí, kterou připomíná pažitku a česnek, ovšem nepálí ani nenadýmá. Po právu se mu říká lesní antibiotikum a působí i jako silný jarní antioxidant. Brzy na jaře sbíráme jeho listy, které slouží k přípravě pesta, salátů či pomazánek.
Březnové ovoce? Spolehněte se na vitamíny z uskladněných zásob
Ovoce v březnu bohužel ještě neroste, a tak je třeba vsadit na to, co ze zásob se ještě skrývá v našich sklepích. Kromě ovocných kompotů a zavařenin se velmi doporučuje mít uskladněná jablka a hrušky, které na vhodném místě vydrží i celou zimu, aniž by přišly o většinu vitaminů a minerálů. K jejich uskladnění je nejlepší chladný a tmavý sklep, ovoce lze samozřejmě brát také přímo od lokálních prodejců a farmářů. Jablka vydrží déle než hrušky a jejich konzumace prospívá celému trávicímu traktu, zejména střevům. Každé jedno jablko zase obsahuje důležité mikroorganismy. Největší množství se jich nachází v dužině a jádrech. Jednou z nejdůležitějších látek je pektin, což je nestravitelná vláknina účinně působící jako prebiotikum.
Zdroj: apetitonline.cz, bezhladoveni.cz
Autor: Veronika Tůmová