16.10. Mezinárodní den zdravé výživy
Význam zdravé životosprávy a správně vyváženého jídelníčku si lidé v současnosti uvědomují daleko víc než dřív. Víme, že řada civilizačních nemocí je důsledkem nesprávné a zanedbané životosprávy. Každoročně je proto ve více než 150 zemích světa připomínán 16. říjen jako Světový den zdravé výživy. Děje se tak od roku 1981 a slaví se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství z roku 1979, ve výroční den založení této organizace v roce 1945.
Lidstvo sužuje hlad i obezita
Tento den má upozornit mimo jiné právě na to, že naše civilizace je založena na zemědělství. V některých zemích však trpí lidé bohužel i v jednadvacátém století obrovským nedostatkem potravy a pitné vody. Ve vyspělých zemích je ale problém opačný. Lidé jsou zahlceni přemírou často nezdravých potravin a trpí obezitou. Světový den výživy nám má připomenout, že život každého člověka je jedinečný a neopakovatelný, a tak bychom si ho měli všichni dostatečně vážit a pečovat o své zdraví. Mnohé země, včetně České republiky, mají právě tento opačný problém. Je jím nadměrný příjem energie a obezita. Rozdíl je i v příčinách úmrtnosti. Oproti rozvojovým zemím jsou v ekonomicky vyspělých státech nejčastější příčinou úmrtí nemoci srdce a cév, což platí i pro naši republiku.
Zdravá výživa pro každý den
Strava tvoří důležitý základ našeho života. Extrémní diety a omezení stravy nejsou dobré ani tělu prospěšné, pokud tedy hodláte udělat změnu, změňte svou stravu postupně. Jak tedy začít jíst zdravě a jaké potraviny obsahuje zdravý jídelníček? Nejdříve zjistěte, jaké jsou vaše současné stravovací návyky a co je součástí vašeho jídelníčku. Sepište si seznam, co, kolik a jak často jíte a pijete. Je důležité si najít systém stravy, který vám vyhovuje. Už dávno neplatí, že všichni musí jíst pětrát denně a hlavní jídla prokládat svačinami. Mnohem důležitější je naučit se střídmosti a správnému výběru potravin.
Jak správně jíst?
Vyvážený jídelníček tvoří spolu s dostatkem spánku, pitným režimem a pohybem pilíře zdravého životního stylu. Zdravý jídelníček je to nejlepší, co můžete udělat pro posílení imunity a také pro svou psychickou i fyzickou kondici. V takovém jídelníčku najdete dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů a také probiotika či vlákninu. V ideálním případě všechny složky přijímáme přirozeně, tedy z rozmanité stravy. Zde je pár zásad zdravého stravování: jezte pomalu a kousejte důkladně, dbejte na pestrost své stravy a čerstvost potravin, jezte cca pětkrát až šestkrát denně menší porce, z nápojů dávejte přednost čisté vodě a preferujte maso z bio chovů. Nepodceňujte dostatek ovoce a zeleniny, do jídelníčku zařaďte také mléčné výrobky a proteiny, luštěniny, ořechy, omega3-mastné kyseliny, kvašenou zeleninu, semena a zdravé sacharidy.
Zdroj: 4zsmost.cz
Autor: Veronika Tůmová