Čekankové slazení pro zdraví – sladidlo nové generace
Čekankové slazení je zajímavou novinkou a mluví se o něm často jako o sladidlu nové generace. Je vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Jeho největší předností je mimořádně vysoký obsah vlákniny a velmi nízký glykemický index. Je nízkokalorické, neobsahuje lepek, laktózu, alergeny, aromata, konzervanty ani přidané cukry. Je vhodné pro diabetiky, ale zdaleka nejen pro ně.
Čekanka obecná je nenápadná rostlina, sbírají se její jedlé listy a kořeny. Znali a využívali ji už staří Řekové a Egypťané. Kořeny obsahují látku zvanou inulin, což je přírodní sladidlo s charakterem prebiotické vlákniny.
Čekanka obecná - zajímavosti
Čekanka obecná je vytrvalá bylina s tuhým stonkem. Kvete od července do října, obvykle modře, ale někdy i bíle nebo růžově. Roste hojně ve volné přírodě. Sběr kořene čekanky je nejvhodnější brzy na jaře nebo na podzim před prvními mrazíky. Po očištění se kořen nařeže na delší kousky a uloží se na stinné, suché a dobře větrané místo, kde se usuší. Kořen čekanky může dorůstat až do délky 30 cm, o průměru až 15 mm. Z vývaru z nastrouhaného kořene čekanky se kdysi připravovala i známá náhražka kávy, zvaná melta.
Sladidlo z kořene čekanky
Sladidlo z kořene čekanky je nízkokalorické, ale přitom zasytí a zažene chuť na sladké. Obsahuje až 20 % inulinu, který má o 30 % vyšší sladivost než sacharóza, jak uvádí odborníci na využití čekanky ve zdravé výživě. Čekankový sirup je vhodný jako sladidlo do nízkokalorických nápojů, například do čaje a limonád, ale i do snídaňových směsí cereálií, ovesných kaší, do cukroví a moučníků, do ovocných salátů a dokonce i do kávy. Vláknina v něm obsažená dokáže aktivovat střevní mikroflóru a navodit tak pocit sytosti. Čekankové slazení neobsahuje ani alergeny obsažené například v medu, je proto vhodnou a chutnou alternativou. Doporučuje se především diabetikům. Můžeme je koupit v prodejnách se zdravou výživou.
Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku
Čekankový inulin jako doplněk stravy
Inulin je prebiotická rozpustná vláknina získaná z kořene čekanky, jenž má velmi pozitivní účinky na trávení a přispívá k normální funkci střev. Jako doplněk stravy jej můžeme použít jako přísadu do jogurtů či nápojů. Díky přirozené a vysoké sladivosti nahrazuje ve stravě obsažené jednoduché sacharidy s vysokým glykemickým indexem, čímž se zvyšuje i jinak s věkem klesající glukózová tolerance. Pomocí střevních bakterií se inulin v tlustém střevě mění na mastné kyseliny, které mají ochranné antibakteriální a protinádorové účinky. Jsou tak prevencí proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Kromě toho také podporuje obnovu střevní mikroflóry po užívání antibiotik. Tak jako jiné rozpustné vlákniny umí inulin také vázat karcinogenní sloučeniny jako například těžké kovy. Kromě toho podporuje vstřebávání vápníku, tím je účinnou prevencí osteoporózy.
Inulin a možné nežádoucí účinky
Inulín je bezpečný a bez nežádoucích účinků, pokud dodržujeme zásady doporučeného dávkování. Denní dávka je cca 25 g vlákniny za den, z toho pak 5 až 10 g inulínu. Opatrnější by měli být lidé s intolerancí fruktózy, u kterých by se mohly dostavit nežádoucí účinky. Někdo může zaznamenat trávicí obtíže, proto se doporučuje začít v menších dávkách a teprve postupně je navyšovat.
Zdroj: www.chiashake.cz, www.iplody.cz, cs.wikipedia.org, www.mj-krasazdravi.cz
Autor: Veronika Tůmová