Rostou, tak hurá do lesa!
Češi jsou vůbec nejnáruživějšími houbaři. Ostatní státy nás tak trochu nechápou, že jsme schopni v den volna kvůli sběru hub časně vstát a vyrazit do lesa. Ve středověku byly houby označovány jako „maso chudých“ a znamenaly druh získání obživy, který se stal pro nás již tradicí. Mezi vášnivé houbaře patří také Slováci, Poláci nebo Ukrajinci. Možná ani spousta lidí netuší jaké prospěšné látky houby obsahují.
V tomto období se růstu hub velice daří. Vlhké teplé počasí již trvá několikátý týden a růst hub je tak v plném proudu.
Bereme-li na vědomí, že sbíráme pouze houby jedlé, můžeme hovořit a jejich vysoké výživnosti a zároveň nízké energetické hodnotě. Proto jsou vhodné i při jakýchkoli dietách a zejména pak při dietách redukčních na snížení hmotnosti. Houby jsou dle energetického profilu srovnávány se zeleninou.
Jaké látky přínosné pro náš organismus houby obsahují?
- vysoký obsah vlákniny
- 80 - 90 % vody
- bílkoviny
- cukry
- tuky
- vitamíny - B1, B2, provitamín A, vit.C, vit.D (v sušených houbách)
- enzymy
- minerální látky - vápník, draslík, hořčík, železo
- stopové prvky - fluór, mangan, zinek, jód
POZOR! Plodnice hub bohužel mají i tu schopnost, že jsou schopné absorbovat stopové prvky z půdy a tak i zvýšený obsah olova. Houby byste proto neměli sbírat blízko silnic nebo např. továren!
Po úspěšné procházce, která končí plným košíkem hub nastává otázka jak s houbami naložit. Je několik způsobů jak houby zpracovat.
- základem je houby řádně očistit a kloboučky otřít vlhkým hadříkem (houby nikdy neoplachujeme!)
- čerstvé houby pak nejčastěji po tepelném opracování končí na talíři ve formě smaženice, obalených řízků nebo houbové polévky
- před obalením nebo smažením se doporučuje namočit houby do mléka (snížíte tak jejich nasáknutí tukem)
- při tepelném zpracování hub se též nedoporučuje užití většího množství tuku a vajec!
- bohužel i vařením hub se vytrácejí vzácné a výživné látky
- jestliže chceme houby uskladnit na pozdější dobu, můžeme to provést několika způsoby, kterými nejčastěji jsou:
SUŠENÍ HUB
- jde o nejstarší způsob skladování hub
- výhodou je, že se může sušit většina hub
- houby sušíme vždy jen zdravé, čerstvé a nečervivé!
- základem před samotným sušením je opět jejich důkladná očista
- dále houby nakrájíme na plátky a klademe na plata sušičky, plech nebo síťovinu
- houby nikdy nesušíme na novinách - tiskařská čerň by pro naše zdraví vhodná jistě nebyla!
- houby se pak mohou při minimální teplotě dosušovat i v horkovzdušné troubě
- houby musí být řádně usušené z obou stran
- usušené houby musí „chrastit" a lámat se
- houby pak můžeme uskladnit do textilního sáčku a nebo suché sklenice přikryté textilií
- sušené houby můžeme také zavařit do sklenic, které se zavíčkují a asi 20 minut se sterilují v páře
- sušené houby se pak před použitím namáčejí do vody nebo mléka
MRAZENÍ HUB
- je dalším nejčastějším skladováním hub
- houby se dají do igelitového sáčku a zprudka zamrazí
- v mrazáku vydrží do dalšího roku a máte jistotu, že tělu přínosné látky z hub nevyprchají
- pokud však houby jednou necháme rozmrznout, již je znovu nezamrazujeme!
- zmražené houby před použitím nerozmrazujeme, ale rovnou přidáváme do vařených pokrmů a varem upravíme
HOUBY V OCTU
- jde o uskladnění spíše mladých plodnic
Dají se jíst houby syrové?
Určitě NE! I přesto, že jsou houby přirovnávány k zelenině, tak na rozdíl od zeleniny jsou houby v syrovém stavu nepoživatelné a mohou být dokonce nebezpečné. Houby je vždy nutné tepelně opracovat.
Pokud máte rádi houby, zde byl výčet jejich významných látek a možnosti jejich úpravy. Je nutné ale doplnit, že i zde platí pravidlo VŠEHO S MÍROU!
Jak ovlivnila letošní houbařská sezóna vás? Chodíte rádi na houby? Jak houby nejčastěji uskladňujete?
Autor: Alena Mrákotová