Proč používat olivový olej?
Na trhu se setkáváme se širokou škálou nabízených stolních olejů. Chceme-li podpořit své zdraví, měli bychom výběr oleje zvážit. Nerafinovaný olivový olej se vyznačuje nejen svou kvalitou, ale má také velmi pozitivní vliv na zdraví.
Historie olivovníku
- olivovník pěstovali Řekové již před 3500 lety a dodnes je uctíván jako posvátný strom
- olej z oliv byl využíván při balzamování těl vládců
- listy a větve olivovníku se staly symbolem míru a byly nošeny vítězi olympijských her nebo vojevůdci v podobě pletených věnců
Charakteristika olivovníku
- tento košatý strom roste po celém Středomoří
- listy této rostliny se obnovují vždy po 3 letech a plody nenarostou dříve než po prvních 7 letech
- nedozrálé olivy mají světle zelenou barvu, zatímco uzrálé olivy jsou charakteristické tmavým až černým zabarvením - nejedná se tedy o 2 druhy oliv, jak je někdy nesprávně míněno
- právě z nedozrálých zelených oliv se na konci podzimu lisuje olej, který obsahuje 15 - 35 % oleje - olej získaný z těchto oliv je nejchutnější
- aby byl olej kvalitní, mezi dobou sklizně a zpracováním nesmí uběhnout interval delší 2 dnů
- olej, který při lisování zbude, je využit do kosmetických přípravků
- ze zbytku dužniny a dřeně se vyrábí hnojiva a topiva
Jaké látky obsahují olivy
- fenoly - látky, které se vážou na cholesterol a upravují jeho správnou hodnotu
- antioxidanty - vitamíny K, A, D, E
- minerály - vápník, draslík, železo, hořčík
- nenasycené mastné kyseliny - kyselina linolová, kyselina linolenová, kyselina olejová - tyto kyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit
Pozitivní účinky olivového oleje
- díky obsahu nenasycených mastných kyselin funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění (upravuje hodnotu krevního tlaku, koriguje cholesterol)
- při pravidelné konzumaci pomáhá regulovat zažívání (pomáhá při léčbě jaterních a žaludečních obtíží, podporuje trávení a tvorbu žluče, koriguje hodnotu bilirubinu, ve střevech zlepšuje mikroflóru, bojuje proti zácpě)
- snižuje koncentraci žaludečních kyselin, tudíž brání rozvoji žaludečních vředů
- díky antioxidantům působí jako prevence před rakovinným onemocněním,
- preventivně funguje jako ochrana před infekčními onemocněními
- pomáhá při hubnutí - nenasycené mastné kyseliny nejsou nepřátelskými tuky, avšak POZOR, pokud by konzumace olivového oleje byla nadbytečná, i zde hrozí jeho ukládání!
- olivový olej napomáhá při léčbě ran, popálenin, ekzémů, bércových vředů, pleti se sklonem k zánětům nebo při změkčení jizev
- povzbuzuje růst vlasů a nehtů - je přidávám do kosmetických produktů
Jak bylo již na začátku řečeno, dnešní sortiment olejů je velmi rozšířen. V obchodech se můžeme setkat s nejrůznějšími druhy olivových olejů, ale ne všechny jsou však kvalitní.
- Nezapomeňte, že olivový olej se rozděluje na základní druhy:
1. OLIVOVÝ OLEJ
2. PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ
3. EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ - je nejkvalitnější
Jak vybírat olivový olej
- při nákupu a výběru olivového oleje za zaměřte na to, v jaké láhvi je olivový olej uskladněn - pro kvalitu oleje svědčí skleněné tmavé láhve, nikoli v plastové (olivový olej je totiž citlivý na světlo)
- pokud objevíte v lahvi zákal nebo usazeniny nenechte se znepokojit, kal či usazeniny se mohou i v kvalitním olivovém oleji usadit
- na etiketě si přečtěte z jaké země olivový olej pochází
- etiketa by měla obsahovat také údaj určující kyselost oleje (kyselost pod 0,3 % svědčí a vysoké kvalitě oleje)
- informace jakým způsobem byl olej vyroben je též důležitá! Kvalitní oleje jsou lisované za studena! POZOR, je-li na etiketě udáno, že je olej rafinovaný, jedná se již o směs několika olejů a pozitivní vliv na zdraví je tak zničen
- věnujte pozornost také době trvanlivosti olivového oleje - u kvalitních olejů by měla být delší než 18 měsíců od data výroby
- jestliže si domů přinesete olivový olej a načnete ho, je lepší ho co nejdříve vypotřebovat, protože po otevření se pomalu vytrácejí prospěšné látky
- vhodné je konzumovat olej syrový a studený (do salátů, marinád, dresinků), jelikož vařením též ztrácí své léčivé účinky
Jaký názor máte na konzumaci olivového oleje vy? Snažíte se olivový olej zařadit do svého jídelníčku? Dbáte při koupi oleje na výběr opravdu kvalitního zboží?
Autor: Alena Mrákotová