Ovoce a zelenina

Jablka, víte jak jsou zdravá?

Jana Mokošová
08.06.2009

Jablka jíme, aniž bychom si uvědomovali, že to jsou plody pro náš jídelníček nepostradatelné. Mají rozmanitou variaci chutí, jsou dostupné a také poměrně levné. Věřte nebo ne, jablka můžeme v uvozovkách označit za potravinu, ze které by se mohl vyrábět elixír mládí.

Látky v nich obsažené zpomalují totiž proces stárnutí. Ovšem žádnou razantní změnu neočekávejte. Rozhodně se nezměníte v půvabné krásky, které po požití elixíru omládnou o třicet let, jak tomu bylo ve filmu „Smrt jí sluší". Na podobné zázraky si budeme muset ještě řadu let počkat a kdoví, jestli se vůbec kdy dočkáme.

Jablko obsahuje vlákninu, jež je obsažena hlavně ve slupce. Proto nám naše babičky a maminky říkávali, že to je z celého jablka to nejzdravější a že je opravdová škoda ji vyhazovat. Pozitivem je, že jejich konzumace není nijak omezena, ale držte se pravidla „všeho s mírou". Nadměrná konzumace může spíše uškodit než pomoci. Každopádně není třeba se obávat, že po jablkách ztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Ne nadarmo je to ovoce, které můžou do svého jídelníčku zahrnout i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody!

Jablka nám dávají mnohem a mnohem víc. Obsahují vitamín C a látky pro tělo nezbytné (železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík). Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.

Jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.

Mají blahodárné účinky na:

  • celou trávicí soustavu
  • nervový systém (snížují nervozitu)
  • nespavost
  • činnost mozku
  • metabolismus

Tyto účinky vám pomohou předcházet závažným onemocněním jako:

  • rakovina střev
  • onemocnění zvaná dna

Jablíčka pomáhají při:

  • horečkách
  • zánětech
  • průjmu
  • zácpě
  • nechutenství
  • kašli
  • bolestem hrudníku
  • akné

Ještě něco navíc!

  • obsahují velké množství vitamínů
  • jsou dobré na dásně
  • zlepšují zdravotní stav a koncentraci
  • dodávají energii
  • mají málo kalorií
  • redukují tělesný tuk (hlavně pak jablečný ocet)

Denní doporučená dávka je i několik jablek denně, minimálně však jedno. Bohužel jejich obliba neustále upadá, jelikož trh nabízí stále nové druhy ovoce, které lákají víc. Výčet kladů je ale natolik zdrcující, že je velká chyba, když tyto kulaté zázraky nezahrnujete do vašeho denního menu vůbec.

Máte rádi jablka? Jíte radši červené nebo zelené?

Autor: Jana Mokošová

Brokolice chrání proti rakovině
Zázračná kombucha

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Pozitivní účinky břišního tance
Tanec

Pozitivní účinky břišního tance

22.07.2009

Která ženy by nesnila o tom, že svému okolí bude připadat krásná, uvolněná, sebevědomá a hlavně bude spokojená sama se sebou? Většinou však běžný den vypadá tak, že je nutné zvláda ...