Houby, jejich význam i úskalí
Suché léto letos houbařům příliš nenadělilo, a tak jsou v těchto týdnech české lesy doslova v obležení. Alespoň kapesní atlas hub najde v domácí knihovně většina z nás, přesto v České republice houby ročně způsobí přibližně 300 otrav nebo přiotrávení.
Muchomůrku červenou jistě každý pozná a její typický červenobílý puntíkatý klobouk nikdo nepřidá do svého košíku. Ale taková muchomůrka zelená, to už může být problém. Způsobuje až 90 % veškerých otrav houbami.
Výživové hodnoty hub
Sušinu hub tvoří bílkoviny, tuky, uhlovodany, vitamíny (B1, B2, niacin, biotin a vitamín C, provitamín D2) a minerální látky (draslík, fosfor, sodík, vápník, hořčík). Houby jsou energeticky velice chudé a jsou tedy vhodnou složkou redukčních diet.
Zásady houbaření:
- Sbírejte jen to, co dobře znáte.
- Sbírejte pouze mladé a zdravé houby, bez vody a larev.
- Celé houby lehce vytrhávejte.
- Čistěte nožíkem hned na místě.
- Houby ukládejte do proutěného košíku.
- Nekopejte do prašivek.
- Nesbírejte houby u silnice.
- Pokrmy z hub znovu neohřívejte.
Otravy houbami
- pravá otrava – je způsobená požitím jedovatých hub.
- nepravá otrava – nastává po nedostatečné tepelné úpravě jedlých hub, případně změnami při nesprávném skladování hub.
Příznaky otravy houbami
- bolest břicha
- průjem
- bolení hlavy
- zvracení
- pálení žáhy
- problémy s viděním
- zvýšená teplota
- zimnice
- závratě
- halucinace
- zvýšená tvorba slin, žízeň
- zvýšený tep
- hukot v uších
- mdloby
- problémy s dýcháním
Jak postupovat při podezření na otravu?
- okamžitě vyhledat lékařskou pomoc
- pokusit se vyvolat zvracení
- pít teplou osolenou vodu
- nepožívat žádné léky
- nepít mléko
Už jste se někdy přiotrávili houbami?
Autor: Jitka Suchánková