Stafylokoková intoxikace - strana 1
Stafylokoková enterotoxikóza, neboli otrava z potravin, bývá typickým problémem letních měsíců.
Bakterie zvaná Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), pomnožená v jídle, produkuje toxin, který je schopen v průběhu několika minut až hodin po požití nakaženého jídla vyvolat akutní potíže.
Jed stimuluje nervový systém ve střevě, prostřednictvím něhož dochází k podráždění centra pro zvracení v mozku, což vyvolává nejdříve nechuť k jídlu, zvýšené slinění, nevolnost a zvracení. Dráždí také nervová zakončení ve střevní sliznici, a vyvolává tak bolesti a křeče v břiše, urychlení peristaltiky a průjem.
Epidemie této otravy vznikají v České republice nejčastěji ve školních jídelnách, na školách v přírodě a na putovních táborech, také ale mezi návštěvníky lahůdkářství, bufetů, cukráren a prodejen zmrzliny.