Nadýmání a plynatost

Jak se vyhnout nadýmání?

Lucie Regenermelová
26.04.2010

Nadýmání (plynatost) patří mezi velmi nepříjemné projevy organismu. K nadýmání dochází, když se v zažívacím traktu tvoří příliš mnoho plynů, které pak konečníkem odcházejí ven.

Nadýmání, plynatost, průjmy či zácpa trápí velké procento obyvatelstva. Ve většině případů jsou tyto problémy způsobeny narušenou střevní mikroflórou - tzn. vyhynutím přátelských bakterií a přemnožením patogenních kvasinek a plísní, nejčastěji zastoupených kvasinkou Candida albicans.

Nejběžnější příznaky plynatosti

  • flatulence
  • nadmutí břicha
  • žaludeční bolesti (často silné)
  • říhání

Odborníci ve zdravotnictví tvrdí, že plynatost a nadmutí jsou obvykle výsledkem nesprávného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchy, jakou je např. syndrom dráždivého tračníku (IBS). U některých lidí se objevují bolesti v oblasti břicha (často silné), když jsou střeva naplněny plyny. Nadměrné množství plynů může být velice zneklidňujícím a nepříjemným stavem.

Potraviny, které způsobují nadýmání

  • luštěniny - způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí
  • jednoduché průmyslově čištěné cukry (např. sladkosti, sušenky, zákusky) - přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu
  • obiloviny - mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí obilné bílkoviny lepku)
  • mléko - způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit mléčný cukr laktózu
  • příliš slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) - zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání
  • nápoje sycené oxidem uhličitým
  • potraviny s velkým množství vlákniny (např. pšeničné otruby) - ty mohou způsobit dočasné nadýmání u lidí, kteří nejsou na vlákninu zvyklí

Příčiny nadýmání

1) nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla (např. kombinace sacharidů s obilovinami a ovocem, ovoce se zeleninou)

2) alergie či nesnášenlivost některé potraviny - při podezření na některou složku potravy je vhodné vyzkoušet tzv. vylučovací dietu

3) nadměrná konzumace tekutin při jídle - tekutiny ředí žaludeční šťávy a trávicí enzymy, což narušuje správné trávení

4) narušená střevní mikroflóra, kdy dojde k potlačení přátelských bakterií a pomnožení kvasinek (např. Candida albicans) - často k tomu dochází po antibiotické či hormonální léčbě, při stravě bohaté na jednoduché cukry a chemicky upravované potraviny

5) nadměrné zadržování tekutin - důvodem může být velký příjem soli, hormonální změny před menstruací, ale i srdeční, ledvinové či jaterní onemocnění a vaječníkové cysty

6) nedostatečná produkce žaludeční kyseliny

7) snížená produkce či funkce trávicích enzymů

8) záněty či vředy na žaludeční či střevní sliznici

9) zácpa - při stagnaci stolice dochází k hnilobným a kvasným procesům ve střevech

Jak předcházet nadýmání?

Abychom odstranili plynatost a nadmutí, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

 

Co pomáhá vám proti nadýmání?

Autor: Lucie Regenermelová

Víte, jaké hrozí komplikace při diabetu?
Neničte krájením vitamíny, použijte keramický nůž

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Porod císařským řezem
Císařský řez

Porod císařským řezem

Císařský řez (sectio caesarea, s.c.) je v České republice nejčastějším operativním porodem. Jeho četnost se pohybuje podle typu porodnice mezi 15-20 % a dochází k jeho pomalému, al ...