Jak se vyhnout nadýmání?
Nadýmání (plynatost) patří mezi velmi nepříjemné projevy organismu. K nadýmání dochází, když se v zažívacím traktu tvoří příliš mnoho plynů, které pak konečníkem odcházejí ven.
Nadýmání, plynatost, průjmy či zácpa trápí velké procento obyvatelstva. Ve většině případů jsou tyto problémy způsobeny narušenou střevní mikroflórou - tzn. vyhynutím přátelských bakterií a přemnožením patogenních kvasinek a plísní, nejčastěji zastoupených kvasinkou Candida albicans.
Nejběžnější příznaky plynatosti
- flatulence
- nadmutí břicha
- žaludeční bolesti (často silné)
- říhání
Odborníci ve zdravotnictví tvrdí, že plynatost a nadmutí jsou obvykle výsledkem nesprávného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchy, jakou je např. syndrom dráždivého tračníku (IBS). U některých lidí se objevují bolesti v oblasti břicha (často silné), když jsou střeva naplněny plyny. Nadměrné množství plynů může být velice zneklidňujícím a nepříjemným stavem.
Potraviny, které způsobují nadýmání
- luštěniny - způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí
- jednoduché průmyslově čištěné cukry (např. sladkosti, sušenky, zákusky) - přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu
- obiloviny - mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí obilné bílkoviny lepku)
- mléko - způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit mléčný cukr laktózu
- příliš slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) - zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání
- nápoje sycené oxidem uhličitým
- potraviny s velkým množství vlákniny (např. pšeničné otruby) - ty mohou způsobit dočasné nadýmání u lidí, kteří nejsou na vlákninu zvyklí
Příčiny nadýmání
1) nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla (např. kombinace sacharidů s obilovinami a ovocem, ovoce se zeleninou)
2) alergie či nesnášenlivost některé potraviny - při podezření na některou složku potravy je vhodné vyzkoušet tzv. vylučovací dietu
3) nadměrná konzumace tekutin při jídle - tekutiny ředí žaludeční šťávy a trávicí enzymy, což narušuje správné trávení
4) narušená střevní mikroflóra, kdy dojde k potlačení přátelských bakterií a pomnožení kvasinek (např. Candida albicans) - často k tomu dochází po antibiotické či hormonální léčbě, při stravě bohaté na jednoduché cukry a chemicky upravované potraviny
5) nadměrné zadržování tekutin - důvodem může být velký příjem soli, hormonální změny před menstruací, ale i srdeční, ledvinové či jaterní onemocnění a vaječníkové cysty
6) nedostatečná produkce žaludeční kyseliny
7) snížená produkce či funkce trávicích enzymů
8) záněty či vředy na žaludeční či střevní sliznici
9) zácpa - při stagnaci stolice dochází k hnilobným a kvasným procesům ve střevech
Jak předcházet nadýmání?
Abychom odstranili plynatost a nadmutí, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.
Co pomáhá vám proti nadýmání?
Autor: Lucie Regenermelová