Léčebné účinky šalvěje
Využití šalvěje je opravdu mnohostranné. Užívá se pro své účinky léčebné, uplatnění nalezla i v kosmetickém průmyslu, v parfumerii a dříve se používala i jako přísada do piva či vína. I dnes však najde svou roli v kuchyni při kořenění jídel. Pokud hovoříme o šalvěji lékařské (Salvia officinalis), je řazena do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a můžeme ji znát též pod názvem babské ucho, koníčky či smrtky.
Šalvěj pochází z oblasti středomoří a je známá již více než tisíc let. Jedná se o stálo zelený keř, který může dorůstat až do výšky jednoho metru. Kvete v období června a července, kdy jsou vidět květy modrofialového zbarvení. Mladé listy jsou plstnaté šedě zbarvené, starší jsou zelené. Celá rostlina má velmi specifickou vůni.
V případě, že hodláte využít léčebných účinků šalvěje, myslete na skutečnost, že je třeba dodržet její vhodné množství. Silice obsažené v jejím extraktu mohou totiž ve vyšších dávkách vyvolat křeče. Výjimečně se mohou vyskytnout i alergické reakce. Bývá doporučováno dopřávat si maximálně dva šálky jejího nálevu denně a neužívat ji dlouhodobě. Využití v léčbě najde především nať a listy rostliny. Sbírají se v době těsně před rozkvětem, za suchého počasí a suší se rychle ve stínu. Z hlediska obsažených látek jsou pro léčbu podstatné silice (salviol, cineol a thujon), které mají protizánětlivé a baktericidní účinky. Dále jsou v ní obsaženy třísloviny, hořčiny, saponiny, glykosidy, vosky, aminokyseliny, vitamin C aj. Jejich účinků lze využít vnitřně i zevně.
-
Vnitřní užití šalvěje
V trávícím ústrojí působí šalvěj proti nadýmání a zvyšuje množství vylučované žluče. Čaj ze šalvěje odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a při působení stresu. U kojících žen pomáhá snížit nadměrnou tvorbu mateřského mléka, pomáhá při nepravidelné menstruaci. Díky jejímu působení oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy.
-
Zevní užití šalvěje
Šalvěj se dá použít též jako kloktadlo, kdy pomáhá v boji s angínou, při bolestech zubů či při výskytu aftů v dutině ústní. Lze ji též použít při zvýšené krvácivosti dásní. V kožním lékařství se užívá ve formě obkladů k hojení jizev a posílení kůže.
Šalvěj je pro své účinky přidávána např. do zubních past, ústních vod, mýdel, šampónů, krémů a různých hojivých mastí. Jelikož působí proti pocení, využívá se k výrobě antiperspirantů. Dezinfekční a stahující účinky jsou využity v čistících a zklidňujících pleťových vodách či přísadách do koupele. V potravinářství je šalvěj součástí bonbónů, žvýkaček a léčivých pastilek.
Pokud chcete šalvěj použít jako koření, myslete na její výraznou vůni. Užívá se tedy jen v malém množství, aby nepřehlušila vůni samotné potraviny. Vhodná je k ochucení pokrmů z ryb, zvěřiny, vepřového či skopového masa. Používáme ji čerstvou, sušenou nebo i ve formě umletého prášku. Nejen však, že jejím použitím zvýrazníme chuť jídla, ale také podpoříme naše zažívání.
Šalvěj je možné zakoupit v lékárně ve více provedeních (porcovaný nebo sypaný čaj, roztok, tablety) či si ji můžete vypěstovat doma. Rostlina není náročná na pěstování a je velmi vhodná pro pěstování v květináči. Ideálním je pro ní místo, kam svítí sluníčko a vápencová půda, má ráda teplé a suché podnebí s výživnou a propustnou půdou.
Už jste někdy léčebné účinky šalvěje využili? A jaké další bylinky používáte?
Autor: Michaela Holá