Vláknina – užitečná látka, které máme často nedostatek
Trpíte zažívacími potížemi? Možná za to může nevhodná skladba vašeho jídelníčku a s ní spojený nedostatek vlákniny. Jak ji přirozenou cestou doplnit a na co si dát pozor při konzumaci specializovaných tablet? Škodlivé dokáže být i nadměrné množství látky.
Každý z nás si pod pojmem „vláknina“ asi představuje trochu něco jiného. Obecně se tímto značením rozumí substance rostlinného původu, které nejsou rozkládány enzymy lidské trávicí soustavy. Vláknina se dělí na dva typy - tzv. hrubá vláknina se také nazývá nerozpustná. Jak už název napovídá, není rozpustná ve vodě, ale dokáže ji dobře absorbovat. Druhý typ, rozpustná vláknina je lepkavá hmota, která se za působení bakterií rozpouští v tlustém střevě.
„Vláknina může snižovat tělesnou hmotnost, hladinu energie i riziko vážných onemocnění.“
Celosvětové výzkumy dokazují, že vláknina má výjimečné schopnosti regulovat tělesnou hmotnost a hladinu energie a také omezuje výskyt srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky.
Nerozpustná vláknina
- pomáhá v prevenci střevních obtíží
- pomáhá v prevenci zácpy
- pomáhá v prevenci rakoviny střev
- zmírňuje hemeroidy
Rozpustná vláknina
- snižuje hladinu krevního cholesterolu a absorpci cholesterolu z potravy
- snižuje kyselost žaludku a zpomaluje proces jeho vyprazdňování
Kde vlákninu hledat?
Vláknina je jednou ze základních živin, které organismus potřebuje. Měla by být obsažena ve vašem každodenním jídelníčku. Skutečnost je bohužel jiná. Podle výzkumů většina lidí konzumuje méně než polovinu doporučené denní dávky.
Mohou za to zejména „moderní“ způsoby stravování a suroviny, z nichž se naše pokrmy skládají. Rozpustná vláknina se sice vyskytuje v mnoha druzích potravin, ale ty se mnoha lidem na stůl dostanou jen zřídka. Mezi ty nejznámější patří luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), obiloviny (oves, žito, ječmen), některé druhy ovoce (zejména jablka, banány a bobulové ovoce), některá zelenina (například brokolice, mrkev, brambory). Významnými zdroji „léčivější“ nerozpustné vlákniny jsou celozrnné potraviny, otruby, ořechy, semena, některé druhy zeleniny (především zelené fazolky, květák, cuketa, celer), ale také slupky některých druhů ovoce a rajčat.
Potraviny bohaté na vlákninu
- luštěniny
- pšeničné otruby
- sušené švestky
- asijská hruška (jinak zvaná také nashi, dováží se k nám z Japonska)
- merlík chilský (obilovina, která se pěstuje v Latinské Americe)
Jak zvýšit obsah vlákniny v jídelníčku?
Zvýšit obsah vlákniny v každodenním jídelníčku není až tak složité. Stačí dodržovat pár základních zásad. Začněte den zdravou snídaní, dejte si obilniny. K tomuto účelu skvěle poslouží ovesné vločky nebo celozrnné pečivo z ječmene, pšenice nebo ovsa. Celozrnné nebo vícezrnné pečivo se naučte jíst i namísto bílého chleba a rohlíků. Vyzkoušejte hnědou (neloupanou) rýži místo vaší obvyklé bílé (loupané). Pravidelně jezte ovoce a zeleninu.
Vláknina v krajíci chleba
- Bílý chléb – 0,5 g (jen nerozpustná vláknina)
- Celozrnný chléb – 2,9 g (z toho 0,1 g rozpustné vlákniny)
- Žitný chléb – 2,7 g (z toho 0,8 g rozpustné vlákniny)
Kupte si otruby a přidávejte je každý den do jídla (např. do jogurtu). Otruby snadno seženete v lékárně nebo v prodejnách se zdravou výživou. Nejedná se o drahou záležitost a vašemu zdraví může prokázat službu k nezaplacení. Ke správnému trávení může pomoct také jablečná vláknina. Většinou se prodává v tabletách, které je třeba zapít dostatečným množstvím tekutiny.
Jak vláknina pomáhá a na co si dát pozor?
Budete-li dlouhodobě přijímat nedostatečné množství vlákniny, můžete si způsobit nejen zažívací problémy, ale také cukrovku, různé srdeční choroby nebo hemeroidy. U dospělého člověka by se měl denní příjem vlákniny pohybovat v rozmezí 25–35 g. Vláknina je zásadní přísadou mnoha různých přípravků k redukci hmotnosti. Díky vstřebané vodě zaplní žaludek a sníží chuť k jídlu. Současně prodlužuje dobu trávení potravy. V důsledku toho máte pocit nasycení.
Naproti tomu nadměrný příjem vlákniny (i když je velmi nepravděpodobné, že byste jím trpěli - například při nadměrném užívání umělých tablet) může způsobit žaludeční potíže, zejména nadýmání, plynatost a bolesti. V případě, že trpíte poruchou jícnu, mohla by vám vláknina způsobit obstrukci (ucpání). Na pozoru byste měli být rovněž v případě, že trpíte alergiemi. Pokud jste alergičtí na jitrocel, dejte si pozor na nejrůznější přípravky, v mnoha z nich je totiž obsaženo jeho semena. Vláknina může také snižovat účinnost některých léků (včetně orální antikoncepce), proto vždy konzumujte léky a vlákninu s několikahodinovým odstupem.
Zdravé ingredience na Nazeleno
- 7 super-ingrediencí pro vaše zdraví
- Recepty pro super-ingredience
- Med jako lék
- Olivy: zdravé, nekalorické, plné vitamínů
Vláknina je často doporučována při nejrůznějších redukčních dietách. Zaplní žaludek, omezí chuť k jídlu, urychlí vyprazdňování, podporuje zažívání a udrží dobrý stav tlustého střeva. Příznivé účinky má vláknina také u diabetiků, jelikož stabilizuje hladinu krevního cukru. Při příjmu vlákniny je velmi důležité dodržovat pitný režim. Toto doporučení má hned dva důvody. Jednak na sebe vláknina váže velké množství vody a také je třeba ji do trávicího traktu „spláchnout“, aby se nestalo, že uvízne v horní části trávicí trubice. Každou dávku vlákniny (ať už se jedná o prášek nebo tablety) je nutné zapít minimálně čtvrt litrem tekutiny, nejlépe neperlivé vody nebo ovocného džusu.
Nedostatek vlákniny hrozí i dnes
V dnešní moderní a uspěchané době, kdy stále více lidí podléhá lákadlům rychlého stravování, je vláknina téma více než aktuální. I přes to, že se v posledních letech vláknina čím dál intenzivněji propaguje, je její význam stále podceňován. Její nedostatek může být však poměrně nebezpečný a naopak pravidelným a dostatečným příjmem vlákniny snížíte riziko některých závažných onemocnění.
Autor: Tisková zpráva