Pálení žáhy - o co vlastně jde?
Pálení žáhy, neboli pyróza je projevem refluxní choroby jícnu. Jedná se o zpětný návrat (reflux) žaludečního obsahu do spodní části jícnu a jeho opětovného navrácení zpět do žaludku. V podstatě by se to dalo označit jako jakési neúplné zvracení. Projevuje se pocitem pálení v dolní části hrudníku někdy doprovázeného hořkokyselou chutí v krku a ústech. Obvykle k němu dochází po větším jídle nebo když ležíte. Pocit může trvat několik minut i hodin.
Proč dochází k pálení žáhy
Když jíte, jídlo prochází dolů jícnem. Pro vstup do žaludku, jídlo musí projít otvorem mezi jícnem a žaludkem. Tento otvor se chová jako brána, která dovoluje jídlu vstoupit do žaludku. Obvykle se tento otvor zavře, jakmile jím jídlo projde skrz. Pokud se, ale úplně nedovře, může se žaludeční kyselina dostat do jícnu. Kyselina dráždí jícen a způsobuje pálení žáhy.
Co je to hiátová kýla
Hiátová kýla je stav, ve kterém je část žaludku tlačena z břišní dutiny přes bránici nahoru do hrudníku. Je způsobena poruchou vývoje vazivového aparátu a částečně se na ní podílí nadváha. Kýla někdy naruší závěrový mechanismus a tak může způsobit pyrózu.
Jaké jsou rizikové faktory
Existuje mnoho faktorů, které mohou přispívat ke vzniku refluxní choroby jícnu. Nejčastěji to jsou stres, těhotenství a některé potraviny. Dále jsou uvedeny některé další časté faktory.
- Kouření
- Pravidelné pití kávy( i bez kofeinu) a ostatních nápojů obsahující kofein
- Alkohol
- Sycené nápoje
- Citrusové plody
- Čokoláda
- Mastné nebo pikantní potraviny(pizza, čili a kari koření)
- Cibule
- Obezita
- Brzký odpočinek po jídle v leže
- Některé léky (aspirin, ibuprofen, sedativa a některé léky na vysoký krevní tlak)
Jak vážné pálení žáhy může být
Pokud žaludeční kyselina dlouhodobě proniká na sliznici v dolní části jícnu, může změnit jeho vnitřní výstelku. Tím se vytváří prostřední pro vznik vředů a je tu i riziko vzniku zhoubného nádoru.
Co mohu udělat proto, abych se cítil lépe
Dost často se dá pálení žáhy odstranit pouhou změnou některých návyků. Jestli-že jím trpíte, zkuste se držet následujícími radami
- Po jídle si nechoďte lehnout dřív než tak za 2 až 3 hodiny, ale odpočiňte si raději v křesle
- Nekuřte
- Jste-li obézní, zhubněte
- Nepřejídejte se
- Jezte nízkotučná jídla s vysokým obsahem bílkovin
- Pokuste se omezit výše uvedená jídla
Léky na pálení žáhy
Léků na pálení žáhy existuje několik skupin. Nejznámější jsou asi antacida, ty neutralizují žaludeční obsah a tak snižují jeho kyselost. Poskytují však ulevení od bolestí pouze pokud obtíže nejsou příliš časté a intenzivní, a většinou nepostačují k zahojení vážnějšího poškození sliznice jícnu.
Skupiny léků, které potlačují samotnou tvorbu žaludeční kyseliny jsou blokátory H2 receptorů(Ranisan, Famosan) a blokátory protonové pumpy(Helicid). Zvláště posledně jmenovaná skupina je velmi účinná, snižuje potíže a mnohdy může dopomoci k úplnému vyléčení.
Jednou z nejvýznamnějších skupin jsou prokinetika (domeperidon), neboť lečí samotnou příčinu: zlepšují samočisticí schopnost (peristaltiku) jícnu a tonus jícnového svěrače.
Co když léky selžou
Jestli-že léky nepomáhají, může vás váš lékař doporučit na specializované rentgenové a endoskopické (gastroskopie) vyšetření..
V krajní situaci přichází na řadu chirurgický zásah. Jedná se o laparoskopickou operaci, při níž se vytváří z horní části žaludku límec, který obkrouží dolní část jícnu. Vzniklá manžeta tak plní samotnou funkci jícnového svěrače.
Kdy jít k lékaři
Pálením žáhy trpí denně zhruba desetina obyvatelstva a vyskytuje se u poloviny těhotných žen. Nejedná se tedy o nějaké neobvyklé obtíže a mnohdy je způsobeno nevhodným životním stylem. Při často se opakujících obtížích, ale hrozí četná rizika (zúžení jícnu, vznik vředu nebo nádoru). Pociťujete-li pálení žáhy alespoň po tři týdny každý druhý den, měli byste se určitě o dalším postupu poradit s lékařem.
Autor: Petr Zimola