Diabetická dieta
Strava diabetika je základem léčby každého typu cukrovky. Léčebně ovlivňuje onemocnění diabetem, pacienta neomezuje, ani potraviny nezakazuje. Jde o stravu racionální, výživová doporučení jsou stejná, jako pro populaci s vysokými riziky kardiovaskulárních chorob – je vhodná pro celou rodinu.
Správná volba diety zajišťuje přiměřenou tělesnou hmotnost, přiměřený příjem energie, minimální kolísání glykemie během dne, výkyvy lačné a postprandiální glykemie, snižuje riziko ischemické choroby srdeční.
Individuálně nastavený dietní režim umožní nezvyšovat dávku inzulinu nad hodnoty 0,75j./kg/den. Minimalizuje výskyt hypoglykemie a snižuje inzulinovou rezistenci. Příznivě ovlivňuje krevní tuky a podílí se na normalizaci krevního tlaku.
Základ diabetické diety tvoří sacharidy (cukry). Ty by měly tvořit 50 - 60% kalorického přijmu potravy během dne. Dávka polysacharidů, škrobů obsažených v mouce a potravinách z ní vyrobených, v jednotlivých porcích musí být u daného pacienta určena.
Do 30 g na den:
Mléko a mléčné výrobky - laktóza
ovoce - fruktóza
cukr řepný - sacharóza.
Nápoje slazené sacharózou jsou povoleny pouze při hypoglykemii. V praxi používáme u dospělých několik dietních režimů, nejčastěji o obsahu 175g, 225g a 275g sacharidů na den.
Rozložení stravy v průběhu dne: ( snídaně - svačina - oběd - svačina - večeře - II. Večeře nejpozději ve 20 hodin)
Dieta 175 g:
35 - 20 - 40 - 20 - 40 - 20 g sacharidů
Dieta 225 g:
45-30-50-30-50-20 - 20 g sacharidů
Dieta 275 g:
50 - 40 - 65 - 40 - 65 - 20 g sacharidů
Výměnná jednotka - 1 výměnná jednotka (v.j.) = 10g sacharidů
- Umožňuje záměny potravin při skladbě diety - v rámci dané diety platí rozložení stravy přes den.
- Znalost je nezbytná u diabetiků 1. typu léčených inzulinem, pumpou.
- Diabetik má mít dietu individuálně určenou.
- Musí princip pochopit, nestačí letáček k přečtení
- Možnost konzultace s nutriční asistentkou, lékařem, systematická edukace nezbytná
Např. ½ krajíce chleba = 1v.j., ½ rohlíku = 1v.j., 1 plátek houskového knedlíku = 1v.j., těstoviny 50g = 1 v.j., 1 větší brambor = 1 v.j., bramborové knedlíky 1+1/2 plátku = 1 v.j.
Jídlo od McDonald - Big Mac 3v.j., hamburger nebo cheeseburger 2,5v.j., hranolky malá porce 2 v.j., velká porce 3v.j., jablková taštička 2,5 v.j., zmrzlina 1,5 v.j.
Další důležitou součástí stravy je vláknina - doporučená dávka 40g/den, převážně rozpustná. Nerozpustná vláknina - otruby, celozrnné výrobky mohou mít u některých pacientů nepříznivé účinky - dyspepsie, průjmy, ztráty vitaminů a minerálů stolicí při překročení denní dávky. Rozpustná vláknina - pektiny, gumy, guar, slizy, hemiceluloza - obsažené v houbách, ovoci, luštěninách. Pozitivní účinek rozpustné vlákniny - zpomaluje vyprazdňování žaludku, navozuje pocit sytosti, omezuje vstřebání cukrů a tuků ve střevě, snižuje inzulinovou sekreci .
Tuky - tvoří maximálně 30% kalorického přijmu potravy. Živočišné - obsahující nasycené MK - maso, uzeniny, tučné mléčné výrobky - jsou méně vhodné. Cholesterol v potravě -doporučený příjem pod 300mg/den. Rostlinné tuky - obsahují nenasycené MK. To jsou monoenové - olivový olej - 10-14% denního přijmu, polyenové - omega 3 - mořské ryby - příznivý vliv na cévy. Obohacené koncentráty se nedoporučují. Omega 6 - vegetol a sluněčnicový olej - doporučený příjem 6-8% - nepřekračovat, spíše v případě potřeby nahradit sádlem nebo máslem. Nevhodné jsou ztužené tuky. Velmi vhodné jsou lisované panenské oleje, množství opět omezeno. V současnosti je trendem obohacení tuků o fytosteroly - Flora Proaktiv.
Bílkoviny - by měly tvořit příjem 10-20% energie na den. Zvýšení nad 0,8g/kg/den způsobí nárůst hmotnosti. Při snížení příjmu bílkovin pod 0,4g/kg/den hrozí bílkovinná podvýživa a deficit imunity. Těhotné a kojící ženy by měly navýšit příjem bílkovin až na 1,1g/kg/den.
Redukce příjmu bílkovin je nutná u některých onemocnění ledvin - omezení určí lékař.
Bílkoviny rostlinného původu - luštěniny - pokryjí malou část potřeby.
Obsah bílkovin:
10dkg šunky - 20g bílkovin
10dkg rybí maso - 15-19g bílkovin
10dkg králičí maso - 20g bílkovin
10dkg kuře, krůta - 22g bílkovin
10dkg hovězí maso - 18g bílkovin
10dkg vepřové maso - 15g bílkovin
10dkg tvrdé sýry - do 20g bílkovin
10dkg chléb konzumní - 6g bílkovin
10dkg křehký chléb - 9g bílkovin
Soli a vitamíny -
Kuchyňská sůl - příjem maximálně 7,5g/den.
U hypertoniků a onemocnění ledvin - snižujeme množství soli, pozor na obsah v minerálních vodách. Vitaminy a stopové prvky - potřeba stejná jako u nediabetiků. Vyšší potřeba v zimních měsících, při rekonvalescenci, dlouhodobé dekompenzaci.
Příjem tekutin - voda, minerální vody, bylinné čaje, slabá káva, doporučeno 2 - 3l na den.
Alkohol - lze povolit:
4 dcl vína na týden
1,5 l piva - na týden
1,5 dcl 40% destilátu na týden
Nebezpečí hypoglykemie
Diabetická dieta a alternativní sladidla:
Kalorická - fruktoza a sorbit - maximální dávka do 50g na den, vysoká energetická hodnota, zažívací potíže, průjmy
Nekalorická - aspartam, sacharin, sukraloza, neoheperidin, thaumalin, alitam - doporučuje se kombinovat, dávka neomezená, nezvyšují výskyt zubního kazu, u obézních snižují chuť k jídlu
Speciální diabetické potraviny nejsou u diabetiků nutné, jsou energeticky bohaté. Musí být součástí diabetické diety, neměly by nahrazovat stravu diabetika, neměly by se stát náhražkou při zasycení.
Pokud máte problém s pochopením diabetické diety, je možná konzultace s nutriční asistentkou, lékařem. Kontakt na nutriční asistenty a edukaci poskytne váš diabetolog.
Autor: Kateřina Loyková