Bandáž žaludku
Bandáž žaludku je laparoskopický operační výkon praktikovaný u obézních klientů, při kterém se na horní část žaludku implantuje speciální regulující silikonový kroužek, který způsobí rozdělení žaludku na dvě menší části. Tento kroužek se může vlivem zavedeného portu do podkoží klienta aktuálně více naplňovat nebo naopak odpouštět. Těsnost tohoto kroužku udává lékař, který speciální tekutinu do portu a kroužku připichuje.
Rozdělení žaludku na dvě menší části má vyvolává pocit sytosti, navíc samotný tlak kroužku způsobuje dráždění nervových vláken, což také vzbuzuje pocit plnosti. Tato metoda však nesnižuje chuť k jídlu. Výkon je plně reverzibilní. Pokud tedy nastanou nějaké komplikace či netolerance klientem, kroužek se při krátkodobm operačním výkonu odstraní a žaludek dostává stejný tvar jako před provedením bandáže.
Důvody k bandáži žaludku
- obezita samotná (při neúspěšném snížení hmotnosti, léčba obezity II. a III. stupně)
- prevence a léčba onemocnění, která způsobuje obezita (cukrovka, vysoký krevní tlak, zátěž na pohybový a kloubní aparát, neplodnost, mykózy, ekzém)
- kosmetický efekt
Příprava před zákrokem
- protože se jedná o operační výkon vcelkové anestézii, je nutné podstoupit základní přípravná vyšetření (laboratorní vyšetření, interní konsilium a anesteziologické konsilium)
- dále se provádí gastroskopie kvyloučení onemocnění jícnu a žaludku
- ultrazvuk břicha
- nutné je i obezitologické doporučení
- psychologické vyšetření z hlediska posouzení schopnosti dodržení dietní kázně po zákroku
Pravidla po zákroku
- jelikož se jedná operační výkon v celkové anestézii, je na místě včasná mobilizace a prevence embolie
- po operaci klient smí vmalých dávkách pouze neslazený čaj či vodu
- 2. - 7. den po zákroku se doporučuje pouze tekutá strava (vhodné jsou ovocné a zeleninové šťávy, vývary, polévky, proteinové nápoje), opět vmalých a častějších dávkách
- 7. - 13. den po zákroku je na místě mletá, kašovitá strava (stravu nutno mixovat či nastrouhat - vhodná jsou strouhaná jablka, banán, starší bílé či tmavé pečivo)
- 2.týden po bandáži se stále doporučuje stravu mixovat, rozmačkat (nízko energetická strava, rozmačkané těstoviny, šunka)
- měsíc po zákroku se přechází na normální stravu (tato strava však nesmí být energeticky vysoká a nedoporučují se potraviny, které by mohly narušit samotnou funkci bandáže - slupky od ovoce či zeleniny, velké kusy masa, ořechy, houby)
KLIENT S BANDÁŽÍ MUSÍ:
- dodržovat dietní opatření a spolupracovat
- hodně kousat každé sousto
- jíst pouze malé dávky a nezpůsobit tak přeplnění horní části žaludku nad manžetou, jinak hrozí komplikace - zvracení a případné nutné odstranění manžety
- vyhýbat se rizikovým potravinám (slupky z ovoce a zeleniny, kůrky od chleba, ořechy, velké kusy masa)
- nejíst vysoko energetické potraviny (slazené nápoje, coca-cola, čokoláda)
- jíst každé 3 - 4 hodiny
- pít mezi jídly
MOŽNÉ KOMPLIKACE:
- plicní embolie
- perforace žaludku
- krvácení
- špatné hojení operační rány
- rozšíření žaludku nad bandáží
- sklouznutí, pohyb a prasknutí manžety
Klienti s bandáží žaludku hubnou v průměru 2 kg za měsíc. Nadále se však musí dostavovat do poradny na pravidelné kontroly. Důležité je samotné dodržení disciplíny dietního režimu a zásad pro udržení správné funkce bandáže.
Autor: Alena Mrákotová