Kampylobakterióza
Skrytá hrozba. Tak by se dala nazvat kampylobakterióza, která obsadila první místo mezi potravinovými nákazami. Je daleko nebezpečnější než salmonela. Co to vlastně je za onemocnění?
Kampylobakterióza je v současné době nejčastěji hlášeným infekčním onemocněním potravinového původu. Nepřenáší se kapénkovou infekcí, ale pouze stolicí. Původcem je bakterie, která se běžně vyskytuje v zažívacím traktu drůbeže a volně žijících ptáků, kterým nepůsobí žádné problémy.
Člověk se nejčastěji nakazí ze syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa a nepasterovaného „syrového“ mléka.
Příznaky a léčba kampylobakteriózy
Onemocnění je provázeno průjmem, bolestmi břicha, zvracením a horečkou. Stolice může být vodnatá, hlenovitá a někdy s příměsí krve.
U lidí s potlačenou imunitou může kampylobakteriální infekce vyvolat závažná systémová onemocnění, např. artritidu. Inkubační doba je v rozmezí 2 – 7 dní.
Základem léčby, při které většina nemocných zůstává v domácí izolaci, je dietní režim a dodávání tekutin. Na kampylobakterii také zabírá kyselé. Ideální je proto podávat kysané zelí, které je zdrojem vitaminů. Pro co nejrychlejší spravení střevní mikroflóry je dobré podávat laktobacily.
Na lůžková oddělení jsou přijímány jen těžší stavy, kdy ztrátou tekutin hrozí metabolický rozvrat a nemocného se nedaří "zavodnit" ústy, a nemocní v septickém či jinak komplikovaném stavu.
Jak se vyhnout nákaze
Největší nebezpečí při nedodržení hygieny v domácím pracovním prostředí. Na syrové maso by měl sahat jen ten, kdo právě vaří. Děti mohou pracovat třeba se zeleninou, ale syrové drůbeží maso jim do rukou nepatří.
V ledničce by mělo být syrové drůbeží maso uloženo tak, aby bylo oddělené od uvařených pokrmů. Maso by mělo být správně tepelně upraveno, aby šlo dobře od kosti a nikde nebyla krev.
Nenechávejte sahat děti na syrové drůbeží maso ani v obchodě. Nejde ale pouze o maso samotné. Hygienické zásady by se měly dodržovat také u nožů a prkének na krájení. Ideální je obojí umýt v myčce na vysoký teplotní stupeň. V každé domácnosti by také měla být zvláštní prkénka na syrové maso a na ostatní potraviny.
Po práci se syrovým drůbežím masem si důkladně omyjte ruce teplou vodou a dezinfekčním mýdlem.
Máte zkušenosti s touto velice nepříjemnou potravinovou nákazou? Slyšeli jste již o této nemoci?
Autor: Milena Mocková