Kysané zelí posiluje imunitu
Léto je skoro u konce a zanedlouho sklouzneme do období podzimu, který je strašákem sychravých dní, únavy a také obdobím chřipek a nachlazení. Nejlepším řešením jsou preventivní opatření na posílení imunitního systému. Jedním takovým je konzumace kysaného zelí.
Ač se to někomu může zdát nevěruhodné, zelí je skutečně dvouletá bylina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, ale i další tělu prospěšné látky. Mnohdy v obchodech či lékárnách hledáme posilující prvky pro naši imunitu, ale přitom zapomínáme, že náš kraj nám dává mnohem účinnější zbraně. Dříve byly zásoby zelí hlavním zdrojem vitamínů v zimním období. Nejběžnějším druhem je zelí hlávkové (bílé a červené) dále pak čínské nebo pekingské.
Aby bylo v zelí zachováno co nejvíce živin, je vhodné ho jíst syrové nebo kysané. Uvádí se dokonce, že kysané zelí obsahuje ještě mnohem více vitamínů než zelí syrové. Vlivem jakéhokoliv tepelného opracování (vaření, dušení, pečení) se ze zelí vytrácí až polovina cenných látek.
Výhody kysaného zelí
- pro lidský organismus je kysané zelí jakýmsi darem
- hlávkové zelí je jemně nakrájené a je zkvašené díky bakteriím mléčného kvašení (Lactobacillus, Pediococcus)
- je charakteristické svou chutí a vůní, což způsobila právě kyselina mléčná, která vznikla při kvašení cukrů ze zelí
- pokud se kysané zelí skladuje za správných podmínek, vydrží dlouhé měsíce
Vitamíny a látky obsažené v kysaném zelí
- vitamín C - v kysaném zelí je více vit.C než v syrovém zelí - posiluje imunitu
- vitamíny skupiny B (může se také hovořit o skupině B komplexu)
- INOSITOL - je to látka, která se řadí k vitamínu B, v organismu tvoří buněčné membrány a zajišťuje transport a metabolismus cholesterolu a mastných kyselin (zabraňuje, aby se ukládaly v játrech), má pozitivní účinky na svaly a mozkovou činnost
- dále vitamíny K, E, provitamín A
- kyselinu listovou
- draslík, železo, vápník, zinek, selen
- vlákninu
- bílkoviny
- aminokyseliny
- IZOTIOKYANÁTY - tyto látky vznikají procesem kysání a chrání tělo před rakovinnými účinky, hlavně před rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva
Pozitivní účinky zelí na organismus
- posiluje imunitu, má protizánětlivé, protibakteriální a regenerační účinky
- zlepšuje krvetvorbu
- bojuje proti stresu, depresím, nespavosti
- snižuje hladinu cholesterolu
- díky obsaženému selenu snižuje krevní tlak
- zlepšuje citlivost nervů u nemocných s diabetem
- pomáhá při Alzheimerově chorobě
- má nízkou energetickou hodnotu a tudíž je vhodné při redukčních dietách
- díky vysokému obsahu vlákniny očisťuje organismus
- zlepšuje zácpu, hojení hemeroidů
- pití čerstvé zelné šťávy pomáhá léčit žaludeční vředy
- pomáhá udržovat střevní mikroflóru
- podporuje potenci, plodnost a libido
Zelí má skutečně mnoho důvodů, proč jej konzumovat. Zařazujete zelí do svého jídelníčku? Dáváte přednost spíše syrovému zelí, nebo kysanému?
Autor: Alena Mrákotová