Zázračná kombucha
Pro ty z vás, kteří se ještě s kombuchou nikdy nesetkali, bude tato záležitost hotovým zázrakem. Jedná o houbu, která má vysoce léčivé účinky. Dělá se z ní nápoj, jenž se dá nazvat jako kvasný čaj. Pro někoho představuje lahodný nápoj a pro jiného zase odpornou tekutinu se zápachem.
Kombucha je ve své podstatě spíše lišejník než klasická houba. Jedná se totiž o symbiózu různých organismů, které dohromady činí hotové zázraky. Abychom přiblížili její podobu, dá se říci že se jedná o nahnědlý, v některých případech světle šedý masivní plátek.
Pozitivní účinky
Kombucha má neuvěřitelnou léčivou sílu, díky které se budete cítit lépe. Pomáhá také bojovat proti některým nemocem a to díky svým účinkům na lidský organizmus.
Co všechno umí?
- posiluje imunitu a nervový systém
- pomáhá při žaludečních a střevních potížích
- pročišťuje tělo od škodlivých látek
- účinkuje při bolestech hlavy
- dobrá na klouby, dnu a kožní onemocnění
- vhodná při bolestivé menstruaci
- vhodná při léčbě cukrovky
- prevence proti rakovině
- na nespavost
- při nachlazení
Zajisté vás napadne, kde se tento zázrak dá sehnat. Dnes je to prakticky běžně dostupná záležitost. Stačí když navštívíte lékárnu nebo obchod, který se specializuje na zdravou výživu.
Léčivý nápoj
K přípravě tohoto nápoje postačí čaj, kombucha a voda. Čaj se používá buď zelený anebo černý. Oba čaje již obsahují určité léčebné účinky, ale nejvhodnější varianta je právě směsice obou dvou.
Příprava
Do jednoho litru vroucí vody přidejte 1 - 2 vrchovaté lžičky čajové směsi, ty nechce po dobu 4 minut louhovat a poté přidejte cukr. Ne však více než 10 dkg. Nálev nyní míchejte až do té doby, než se všechen cukr rozpustí. Poté vše přeceďte a tekutinu nalijte do vyhřáté láhve. Nyní je třeba posečkat, než čaj vychladne. Poté ještě přidejte 1 dcl již hotového kumbuchového nápoje. Ten je k sehnání také v obchodě či lékárně anebo lze použít nálev z předchozí várky. V této fázi již na hladinu nápoje pokládáte plátek houby. Nakonec ještě láhev přikryjte kusem látky a připevněte, tak aby dovnitř nevnikaly žádné nečistoty.
Nápoj by měl mít pokojovou teplotu. Nápoj nechte kvasit cca 7 dnů. Po uplynutí této doby vyjměte houbu a hotový nápoj ještě sceďte a přelijte do láhví. Lahve uchovávejte nejlépe na chladnějším místě.
Kombucha se dá opětovně použít, stačí když ji opláchnete a vložíte do dalšího nálevu. Pokud je nápoj moc sladký, pak prodlužte dobu kvašení.
Znáte kombuchu? Už jste někdy nápoj z ní ochutnali?
Autor: Jana Mokošová