Jsou ekologicky pěstované potraviny lepší?
Popularita ekologického zemědělství stále roste. Mnoho lidí si myslí, že ekologické rovná se automaticky dobré, a to ostatní je špatné. Je-li to pravda či ne, závisí na faktorech, které bereme v úvahu.
Odpověď na otázku, zda jsou ekologické potraviny lepší než ty pěstovány konvenční cestou, není úplně jednoduché. Automaticky předpokládat, že ekologicky rovná se lepší, zejména když máme na mysli ovoce a zeleninu, by totiž mohlo být pro někoho zavádějící. Zda je to či není pravda, závisí na faktorech, které zvažujeme, jako například: živiny, dopad na životní prostředí, chuť a cena.
Co znamená ekologický
Slovo „ekologický" odkazuje na způsob jakým farmáři pěstují a zpracovávají své produkty. Postupy ekologického zemědělství podporují ochranu půdy, vod a snižování znečištění. Zemědělci, kteří pěstují ekologické produkty, nevyužívají konvenční metody hnojení nebo zbavování se plevele a hmyzu. Například k tomu, aby udrželi plevel na uzdě, využívají místo herbicidů sofistikované metody střídání plodin a hnojení.
Nutriční obsah
Jedním z faktorů při rozhodování o nákupu ekologických produktů je nutriční obsah. Existuje několik studií, z kterých vyplývá, že ekologicky pěstované ovoce a zelenina z pohledu nutričního obsahu mírně vedou.
Na druhou stranu ekologická produkce není příliš rozšířena. To znamená, že v závislosti na tom, kde žijete, může být v některých případech potřeba na přepravu takový produktů delší čas než těch pěstovaných konveční cestou. Během prodlevy mezi sběrem a konzumací některé látky, jako je třeba vitamín C, mohou degradovat, což ovlivňuje jejich nutriční hodnotu. Můžeme tedy říci, že co se týče obsahu tělu prospěšných látek má zde rozhodující roli čerstvost.
Pesticidy
Další faktor je neužívání pesticidů. Konvenční pěstitelé užívají pesticidy k ochraně svých plodin před hmyzem. Zbytek pesticidů může zůstat na produktech. To je asi jeden z nejkřiklavějších důvodů, proč někteří lidé dávají přednost těmto potravinám. Experti s tím souhlasí, nicméně dodávají, že množství pesticidů, které se na ovoci či zelenině takto vyskytne, nepředstavuje tak velké zdravotní riziko, jak někteří lidé tvrdí.
Každopádně ať už z obavy před pesticidy či jiným znečištěním platí zásada, vždy před konzumací potraviny omýt.
Ochrana životního prostředí
Nepopíratelným faktem je, že ekologické zemědělství je šetrnější k životnímu prostředí. To je jistě věc, ke které se nelze otáčet zády.
Cena
Ekologické produkty bývají často dražší než ty ostatní. Vyšší ceny jsou důsledkem zemědělské praxe, přísnějšími vládními nařízeními, jež tyto produkty musí splňovat, a nižší výnosností. Ekologičtí zemědělci užívají metody dražší a náročnější na pracovní sílu než jsou třeba pesticidy či herbicidy.
Závěrem můžeme říci, že neexistuje mnoho specifických důkazů, které by přesně ukazovaly na to, co má lepší efekt na zdraví. Ale prakticky každému udělá lépe, když bude jíst více ovoce a zeleniny. To jestli si vybere ekologické produkty či nikoliv, záleží čistě na něm a na tom, které faktory jsou u něho při výběru rozhodující.
Autor: Petr Zimola