Biopotraviny - dnešní hit
Stále více vídáme v obchodech a slýcháme v médiích pojmy jako biopotraviny, ekofarmy, ekologické zemědělství,... Ale čím nás tyto produkty tolik lákají? A proč je tolik odpůrců bioproduktů? Každý má na určitou věc svůj vlastní názor a proto není divu, že i zde se setkáváme s různými stoupenci.
Biopotraviny jsou obecně označovány za velmi zdravé produkty, které byly vypěstovány na základě ekologických postupů, tedy bez použití jakýchkoliv škodlivých, uměle vypěstovaných či chemických prostředků. V žádném případě se při výrobě těchto produktů nesmí používat žádná látka, která by jakkoli narušovala životní prostředí. Každý bioprodukt má své řádné označení a jeho zneužití se přísně trestá. Dnes již hrozí jen minimální možnost, že právě vy narazíte na podvodné označení bio. Potraviny lze zakoupit ve specializovaných obchodech na zdravou výživu, dále pak na biofarmách, ale také v nabídce některých obchodních řetězců.
Proč jsou tak zdravé a dobré?
V průměru je v bio ovoci a v bio zelenině obsaženo daleko větší množství vitaminu C, než je tomu obvykle. Dále vlastní daleko více pro tělo nezbytných minerálů. Neobsahují žádné konzervanty ani jiné přídatné látky, které mají na lidském těle nepříznivé dopady. Pozitivní zprávou zejména pro milovníky přírody a zvířat je fakt, že zdraví a vitalita, nedílnou součástí patří do celého eko systému.
Řada lidí je označuje za ty nejchutnější produkty. Možná, že Vás napadne jak je možné, že třeba takové rajče nebo mléko může chutnat lépe s nálepkou bio? Odpověď na tuto otázku je ale velmi jednoduchá. Ekofarmáři se totiž maximálně snaží o to, aby zvířata nebyla stresována a požívala pouze to nejhodnotnější krmivo. Ovoce a zelenina potom roste jen podle svého přirozeného běhu a v žádném případě se nenapomáhá, aby vyrostlo co nejrychleji a bylo co největší. Čili žádný zásah proti přírodě.
Zákony...
V současné době přibývá výrobců, kteří produkují biopotraviny. Ovšem dostat licenci na oprávnění prodávat zboží pod záštitou bioproduktů, není jednoduchou záležitostí. Musí se bezpodmínečně dodržovat zákonem stanovené směrnice, které přesně udávají faktory, týkající se bioprovozu. Každý takovýto výrobce, který oprávnění dostal, je poté minimálně jednou ročně kontrolován, zda jeho „provoz" pokračuje na základě všech standardů.
Může v tom být háček
Bio potraviny jsou daleko dražší než jejich zastupitelné produkty. Z toho vyplývá, že ne každý si je může dovolit. Hrozí samozřejmě i skutečnost, že narazíte na bio potraviny, které obsahují konzervanty tzv. „éčka" nebo jiné přídatné látky. Odborníci ovšem konstatují, že se jedná o tzv. „bio éčka". Nálepka BIO se potom ovšem na těchto základech poněkud bortí. Prozatím není ani zcela jasné, zda lidé, kteří konzumují výhradně jen biopotraviny, nemají žádné problémy se zdravím. To vše se ale časem ukáže.
Nic není jako dřív
Lidé stále více říkají, že se dnešní potraviny ani zdaleka nedají přirovnat k potravinám, které se prodávali dříve. Od našich rodičů a babiček často slýcháváme věty, že „Už to není takové jako to bejvávalo" apod. Ovšem na druhou stranu se nedá říci, jak chutná bude strava za takových 30 - 40 let až bude vzpomínat na současné pochoutky naše generace.
Kupujete bio potraviny pravidelně? A jaké?
Autor: Jana Mokošová