Proč je dobré pít pivo
Pravděpodobně nejznámější izotonický nápoj na světě s obsahem vápníku, sodíku, hořčíku, B vitamínů, kyseliny listové a řady dalších užitečných látek. Nekruťte hlavou. I tak to by se totiž dal popsat onen zlatavý nápoj s jehož průměrnou spotřebou 156,9 litru na obyvatele drtivě porážíme pivařské velmoci, jako je Německo (115,8) a Irsko (131,1).
Že je pivo v malých dávkách prospěšné, to už potvrdila celá řada výzkumů. Pojďme si tedy ukázat, jaké příznivé účinky na náš organismus pití piva má.
Pivo zlepšuje imunitu
Když čeští vědci zkoumali, jaký vliv by mohlo pití piva mít na imunitní sytém, nechali dvacítku lidí ve věku od 18 do 27 let pít po dva měsíce pravidelně 0,5 litru piva denně. Při krevních testech se pak zjistilo, že některým z nich stoupl počet bílých krvinek až na trojnásobek původního počtu.
Pivo je zdravé na srdce
Pouze ale v malých dávkách! Pojmy jako hypertenze či ischemická choroba srdeční zná snad každý. Patříte-li k mírným pijákům, máte až o 60% větší šanci oproti abstinentům, že se těmto metlám moderní společnosti vyhnete.
Pivo zajistí klid a dobrý spánek
Jste přepracovaní, nervózní a unavení? Zajděte si na jedno! Studie prokázaly, že pivo zlepšuje kognitivní funkce a navíc jsou v něm obsaženy látky jako kyselina nikotinová a laktoflavín, které příznivě ovlivňují usínání a samotnou kvalitu spánku.
Pivo pro pevné kosti a zdravý chrup
Pivo obsahuje vápník a fosfor, jež jsou nesmírně důležité pro tvorbu kostí a zubů. Vápník navíc působí jako přenašeč nervových vzruchů.
Pivo zažene žízeň a prodlouží život
92% jeho obsahu tvoří voda a podle španělských vědců prospěje dehydratovanému tělu lépe než kdejaký speciální nápoj. Nejenže se totiž v těle udrží déle, ale i účinněji zahání žízeň. Vezmeme-li ještě v potaz výše zmíněné, může nám pivo dopomoci žít o pěkných pár let déle, než zatvrzelým abstinentům!
To vše je určitě dobrá zpráva pro milovníky piva. Ale nezapomeňte. Všeho moc škodí, a tak i zde je nutné se držet doporučené denní dávky. Ta činí u mužů jeden až dva půllitry a u žen zhruba o polovinu méně.
A na závěr. Stojíte-li nerozhodně před volbou, zda si dát světlé nebo tmavé, sáhněte raději po tom tmavém. Má sice o něco více kalorií, ale za to mnohem více flavonoidů, což jsou účinné antioxidanty rostlinného původu chránící cévy a snižující riziko krevních sraženin.
Pijete pivo? Jak často? Máte pocit, že vám prospívá?
Autor: Petr Zimola