Žvýkačkou proti zubnímu kazu, ale i únavě!
Žvýkání žvýkaček je opředeno mnoha názory. Na jedné straně se tvrdí, že žvýkačky způsobují namáhání čelistních svalů nebo tahání plomb. Na straně druhé se jejich význam naopak velmi propaguje a podporuje a to hned z několika důvodů, které se mohou opřít o výsledky provedených testů a výzkumů.
Historie žvýkací gumy
- primitivní znak žvýkačky se objevoval už v dobách starého Řecka, kdy Řekové žvýkali pryskyřici, Indové zase listy pepřovníku betelového, který byl lehce narkotický a indiáni též nejrůznější druhy pryskyřic
- žvýkaní různých rostlinných produktů bylo oblíbeno hlavně ženami, které si žvýkání oblíbily především z důvodu navození příjemného pocitu v ústech
- v roce 1869 si nechal William Semple patentovat vynález žvýkací gumy
- největší rozvoj žvýkačky pak nastal v Americe, na kterém se podílel William J. White, když zjistil, že kombinací dalších různých přísad s kukuřičným sirupem vznikají další příchutě
Z čeho se žvýkačky vyrábějí?
- základní složkou zůstává i nadále pryskyřice, náhradní sladidla, změkčovadla a event. i další přísady dle finální chutě žvýkačky jako např. máta peprná
- nové výrobky se pyšní i přísadami mikrogranulí, který se podílejí na čistícím a bělícím efektu zubů
- postup výroby je asi takový, že se tyto všechny ingredience společně rozemelou, taví, čistí v centrifugách a filtračních přístrojích, ze kterých pak vznikne hmota, která se už jen nařeže na příslušné plátky či polštářky a může se balit
Na co je žvýkaní dobré?
Ačkoliv se to může zdát zvláštní, žvýkačka má hned několik pozitivních důvodů, proč se skutečně doporučuje:
- už samotné pohyby ústy - čelistí mají pozitivní vliv na organismus
- osvěžuje dech
- snižuje riziko zubního kazu - stimuluje tvorbu slin, které neutralizují kyselé prostředí v ústech, které podporuje vznik zubního kazu, sliny omývají neustále zuby a také obsahují enzymy, které eliminují zbytky stravy v ústech
- neutralizuje zubní sklovinu
- „čistí zuby" - nečistí zuby mechanicky, ale neutralizuje kyselé prostředí v ústech, eliminuje tvorbu zubního plaku
- snižuje pocit sucha v ústech
- pomáhá bělit zuby
- předchází vzniku skvrn na zubech
- působí pozitivně na orgány rovnováhy, které jsou umístěné ve vnitřním uchu
- potlačuje dávivé reflexy a brání před nutkáním na zvracení
- zabraňuje chuti na cigaretu
- podporuje rychlejší činnost střev
- omezuje chuť na sladké - podporuje hubnutí
- uvolňuje napětí v těle
- rotační pohyby čelistí zesilují zásobení mozku krví a tudíž se zvyšují funkce a schopnosti mozku a také se zlepšuje koncentrace (až o 25 - 40 %)
- díky vyššímu prokrvení mozku bojuje žvýkání proti únavě a napětí
Výzkumy dokonce ukázaly, že řidiči jezdící delší trasy a žvýkající žvýkačku se na dopravních nehodách podílejí jen minimálně. Žvýkačka skutečně stimuluje mozek daleko lépe než např. jakési poplácávání do volantu nebo tančení za volantem, což ještě naopak k dopravní nehodě může jen přispět.
Fáma, že žvýkačky vytahují plomby je pravdivá pouze a jen v tom případě, je-li plomba již špatná a její vypadnutí by dříve nebo později stejně hrozilo. Daleko spolehlivěji o plombu přijdete konzumací tvrdých potravin jako např. ořechů.
Co se týče pozitivního vlivu na zamezení tvorby zubního kazu, zde je nutné upozornit na to, že jde pochopitelně pouze o žvýkačky, které neobsahují cukr.
Máte žvýkání jako oblíbenou činnost nebo žvýkáte spíše z důvodu snížení rizik zubního kazu?
Autor: Alena Mrákotová