Pozvěte do jídelníčku více zeleniny a ovoce! Teď v létě je na to ideální doba
Každý ví, že zelenina s ovocem by měla být nedílnou součástí každého jídelníčku. Lépe se to říká, hůře dělá. Možná kdybyste si zapisovali pár dní, co opravdu jíte, byli byste překvapeni, jak málo ovoce, a hlavně zeleniny se nachází ve vaší každodenní stravě. Zelenina by přitom měla tvořit až polovinu každého jídla, jak v čerstvé, tak v tepelně upravené verzi. Ovoce pak může snadno zastoupit dezert nebo být rychlým zdrojem energie během sportu. Co ještě s tělem umí ovoce a zelenina?
Pomocí ovoce a zeleniny ladíme své trávení a napomáháme přirozené očistě těla. V našem těle je šest orgánů, které podporují tyto procesy, jedná se o játra, ledviny, plíce, lymfatický systém, kůži a tlusté střevo. Všechny tyto orgány pro nás neustále odvádějí službu při odstraňování toxinů z těla. Vděk jim za to můžete vyjádřit právě tím, že ve své stravě navýšíte množství ovoce a zeleniny. Také tím výrazně podpoříte funkci imunitního systému, což se hodí nejen v době viróz a chřipek. Léto je plné čerstvého ovoce a zeleniny, proto je právě teď ta nejlepší doba pozvat do svého jídelníčku mnohem více těchto potravin. Jak na to?
Nahraďte běžné potraviny zdravější alternativou
Různých sýrů, mléka, tučných či sladkých potravin nebo smaženého jídla sníme celkem dost, proto je načase to začít kompenzovat. Například čerstvou zeleninou, do ranního müsli přidejte ovoce, zákusky a limonády vyměňte za čerstvé ovoce, místo koblihy si dejte borůvky nebo jahody. Ke grilovanému masu přidejte dvakrát tolik zeleniny, než jste byli zvyklí. Experimentujte s různými druhy zeleniny, například kromě ledového salátu přidejte také rukolu, špenát, polníček nebo mangold.
Ovoce a zelenina bezesporu patří mezi potraviny, které usnadňují čistícím orgánům jejich práci, tělo navíc zavodňují a hydratují. Kromě toho obsahují hodně vlákniny, která prospívá našim střevům a trávení celkově. V zelenině a ovoci najdeme zejména rozpustnou vlákninu, která snižuje hromadění cholesterolu a preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám.
Nebojte se nebio verzí
Tyto potraviny jsou rovněž plné vitamínů a minerálů, také antioxidantů, které nás chrání před následky zvýšené fyzické a psychické zátěže a před znečištěným prostředím. Mezi antioxidační látky patří například polyfenoly, karotenoidy a tokoferoly, silnou antioxidační aktivitu vykazuje také vitamín C, E nebo selen.
Leckdo to s ovocem a zeleninou nepřehání kvůli jejich konvenčnímu pěstování a současně vysokým cenám bio produktů. I „klasická“ zelenina a ovoce ale převáží svými benefity možný škodlivý účinek herbicidů a pesticidů. Takže pokud si nemůžete kupovat bio kvalitu, rozhodně se nebojte ani konvenční zeleniny a ovoce, jen je před konzumací vždy důkladně umyjte, případně plody zbavte slupky. To, že nemáte možnost kupovat bio ovoce a zeleninu, určitě není důvod takové potraviny zatracovat.
Pozor na přemíru ovoce
Ovoce je dobré jíst pravidelně, ale narozdíl od zeleniny v rozumné míře. Ovoce umí zklidnit nadledvinky, posiluje endokrinní systém, obnovuje cévní systém a revitalizuje mozek. Ve vašem jídelníčku by tak chybět nemělo. Obsahuje ale také mnoho cukru, byť přírodního. Je tedy sice lepší dát si jablko místo čokolády, ovšem nestřídmá konzumace ovoce může také rozkolísat hladinu krevního cukru a také po něm můžete přibírat. Lepší je tedy dát si ovoce v rámci snídaně nebo dopolední svačiny. Pokud ho navíc doplníte bílkovinou v podobě jogurtu, kefíru nebo třeba ořechy, glykemie tolik nevyletí a nebudete po něm mít brzy hlad. Ovoce si také můžete dát odpoledne jako dezert po vyváženém obědě nebo jako energetický doping před či po cvičení.
Ovoce a zelenina by se měla ukázat na našich talířích každý den. Hlavně zeleninou opravdu nešetřete a nebojte se ani nebio verzí. Tyto potraviny obsahují mnoho prospěšných látek, pomáhají pročistit organismus, jsou vhodné během hubnutí, a hlavně podporují celkové zdraví.
Zdroj: Autor
Autor: Veronika Matoušová