Mikulášská nadílka a adventní svačinky pro děti ve zdravém kabátě
Měsíc plný sladkých odměn se blíží mílovými kroky. Cukr a obecně sladkosti jsou však pro dětský jídelníček ve větší míře naprosto nevhodné a proto by se sladkou chutí mělo šetřit a ideálně by dětem měla být dopřávána prostřednictvím zdravých a co nejméně technologicky zpracovaných potravin. Jak připravit dětem zdravého Mikuláše, adventní svačinku do školy a nebo adventní mlsání ve zdravém kabátku?
Mikulášská nadílka
Hned z kraje měsíce nás čeká dětmi velmi oblíbená událost, a tou je příchod Mikuláše, čerta a anděla. Očekávají sladkou nadílku a co si budeme povídat, v této době opravdu není problém zajít do supermarketu a nakoupit širokou škálu nekvalitních figurek, tabulkových čokolád, bonbonů, ořechů v čokoládě a dalších sladkostí. Ty jsou však plné zdraví škodlivých transmastných kyselin, jednoduchého cukru, obyčejné pšeničné mouky a hromady aditiv z řad barviv, konzervantů a aromat. Je to jednoduché, moc to nestojí, ale dětem to opravdu nic dobrého nepřinese. Snaha eliminovat cukr v dětském jídelníčku a všeobecný tlak na výrobce však přináší v posledních letech ovoce v podobě „sladkostí“, které jsou svým složením mnohem vhodnější než konvenční produkty. Obsahují méně cukru nebo často nějakou jeho alternativu (maltitol, rýžový sirup, stevii, třtinový cukr, čekankový sirup), pouze přírodní barviva a příchutě, celozrnnou mouku, ovocné složky (šťávy, prášek nebo samotné ovoce) a jsou tak mnohem vhodnější.
Zapátrejte ve zdravé výživě, ale ještě lépe na internetu, na specializovaných e-shopech a vyberte pro své děti kvalitnější sladkosti. Doplnit je můžete o lyofilizované ovoce, které se stalo v posledních letech hitem, kvalitní hořkou čokoládu a zdravý balíček je na světě. Pozor si ale určitě dejte na tradiční sušené ovoce, které je často proslazované a konzervované oxidem siřičitým. Když už chcete do balíčku nějaké dát, volte nesířené a nedoslazované. Produkty jsou sice dražší, dobrého ale stačí vždy méně a děti to jistě ocení.
Tipy na zdravé adventní svačinky
Besídky, dětská setkání, svačinky do školy, vánoční party atd. Všechny tyto události si žádají svačinky. Stejně jako v předešlém případě můžete sáhnout po něčem z obchodu, co je plné cukru, soli, aditiv, a sice dětem chutná, ale rozhodně jim nic výživného nepřinese. Vždy a ve všech případech bude vždy vítězit a bude více ceněna domácí svačina – domácí buchta, sušené ovoce, sýrové krekry, domácí chleba či doma připravená kokosová tyčinka v kvalitní hořké čokoládě. Ano, vše vyžaduje čas. Čas věnovaný přípravě výživných svačin je ale velmi dobře investovaným časem do zdraví vašich dětí. Zde máte několik tipů na zobání či svačinky, které můžete v prosinci zúročit:
• Domácí sušený banán ze sušičky na potraviny – 1 kg banánů oloupejte, nakrájejte na cca 0,5 cm tlustá kolečka a dejte vysušit do sušičky s příslušným doporučeným programem.
• Mrkvánky s domácími švestkovými povidly – Mrkvánky s povidly jsou zcela bez přidaného cukru, obsahují jak ovoce, tak trochu zeleniny a navíc se o ně lze skvěle podělit s ostatními
• Celozrnné tyčinky se sezamem – alternativa klasickým slaným tyčinkám se solí, kterou by děti v této kombinaci měly konzumovat minimálně; do těsta můžete přidat lahůdkové droždí, které je bohaté na vitamíny B komplexu a nutričně tak tyčinky obohatí
• Křížaly – křížaly jsou tradiční pochoutkou z jablek, dětem dodají vlákninu, jsou nedoslazované a přitom příjemně sladké
• Tolik milované kokosové tyčinky v čokoládě – ze strouhaného kokosu, kokosového oleje a kvalitní čokolády můžete vytvořit dětmi tolik milované tyčinky či kuličky, i bez přidaného cukru chutnají prostě báječně; kuličky můžete jako uhlíky přidat i do mikulášské nadílky
• Domácí granola – v doma připravené granole máte jistotu, jaké ingredience do ní dáváte a také kolik cukru, granolu můžete osladit jen přidáním více druhů sušeného ovoce
• Doma vyrobené ovocné želé – domácí žížalky či želé bonbony jsou také hitem posledních let, strukturu vám zajistí hovězí želatina a nebo agar a cukr nemusíte přidávat žádný, případně použijte stévii.
Zdroje: autor
Autor: Michaela Bebová