Probiotika
Přejídání, tučná a masitá jídla a nedostatek pohybu si vybírá svou daň v podobě bolestí břicha, nadýmání, pálení žáhy a zácpy. Nejen v těchto případech nám mohou pomoci probiotika. ...
Přejídání, tučná a masitá jídla a nedostatek pohybu si vybírá svou daň v podobě bolestí břicha, nadýmání, pálení žáhy a zácpy. Nejen v těchto případech nám mohou pomoci probiotika. ...
Máme tu počasí, které nahrává chřipkám, virózám, kašlům, rýmám, nachlazením a dalším, ať už virovým nebo bakteriálním nemocem. Mlhy, teplota kolem nuly, ledový vítr… Jak se bránit? ...
Alfou a omegou zdravého životního stylu je pestrá, vyvážená strava a pravidelný pohyb. Když budete dodržovat zásady zdravého životního stylu, váš život bude kvalitní a plnohodnotný ...
Enormní spotřeba cukru je celosvětový problém, který si sice uvědomujeme, ale nepředpokládáme, že bychom na tom mohli sami něco změnit. U nás připadá na jednoho člověka skoro 40 kg ...
Jogurt je jednou ze základních potravin, přestože netvoří největší základ potravinové pyramidy, kterou sestavili odborníci na výživu jako názornou pomůcku k tomu, abychom se mohli ...
Čtenáři Zdravě.cz mohli posílat své dotazy ohledně zdravé výživy nutriční terapeutce Věře Boháčové. Dnes přinášíme její odpovědi.
Na Zdravě.cz máte možnost dostat odpovědi na otázky ohledně zdravé výživy a správného nakupování potravin. Ptejte se nutriční terapeutky Věry Boháčové.
Moderní člověk stále bojuje s nedostatkem času. Nemá čas na přirozený pohyb, natož pak na pravidelný aktivní pohyb, nemá čas na odpočinek a nemá čas ani na jídlo, nad kterým nepřem ...
Koření je velmi důležitou součástí pokrmů, protože jim dodává charakteristickou chuť a vůni. Ale nejen to! Koření má také své léčebné účinky, které podporují naše tělesné i duševní ...
Datem minimální trvanlivosti potravin je datum vyznačené na obale, které vymezuje minimální dobu, po kterou si potraviny při dodržování skladovacích podmínek zachovávají specifické ...
Pryč je doba, kdy si spotřebitelé přečetli na obalu potravinářského výrobku maximálně datum spotřeby. Dnes se lidé daleko více zajímají o výživu včetně výživových hodnot jednotlivý ...
Orthorexie je chorobná posedlost zdravým stravováním a přehnané vyhýbání se všemu, co je považováno za nezdravé.
Nejpozději v zimě otevřete sklenici okurek, které jste v létě zavařili. Ukousnete si…a není to ono. Ve sklenici plavou šedé nebo žluté kousky. A když je ochutnáte, neozve se lahodn ...
Sýr je potravina, na které si lidstvo pochutnává už skoro 5 tisíc let. Tvrdí se, že existuje přes 4000 druhů sýrů. Které z nich jsou nejvhodnější pro naše zdraví a jak se vůbec s ...
O mléku a jeho prospěšnosti pro naše zdraví už bylo řečeno mnoho. Doba se mění a stejně tak i názory na to, proč mléko a mléčné výrobky vlastně konzumovat a v jaké formě.
Před nějakou dobou se o sóje mluvilo jako o potravině budoucnosti. Obsahuje kvalitní bílkoviny a tuky, mnoho vitamínů a minerálních látek, svým způsobem působí proti nádorovému buj ...
Změnily se vaše stravovací návyky, když vás datum narození zařadilo do seniorského věku? Nebo, pokud máte k seniorskému věku ještě daleko, věnujete pozornost tomu, jak se stravují ...
Dělená strava není pravá dieta. Jedná se o rozdělení potravin v jídelníčku dle různých kritérií tak, aby byla větší možnost hubnutí a očištění se od škodlivých látek. S úpravou skl ...
Téma výživy je v dnešní době v popředí zájmu. Stoupá zájem o problematiku zdravého stravování a přibývá lidí, kteří se výživou zabývají profesionálně. Jak se orientovat v odborné k ...
Období mezi vánočními svátky a silvestrem bývá dosti nebezpečné pro naše postavy a žaludky. Lidé si dávají cukroví k snídani, svačině i večeři, dojídají "zbytky" ze svátečního stol ...
Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu volných radikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují ...
Když si koupíte potraviny či nápoj s nápisem light, máte hned pocit, že něco dobrého děláte pro své zdraví a zejména pro svou štíhlou linii? Bohužel, s light výrobky to není tak sn ...
Léto - voda, zahrada, louka, terasa a večer - grilování. Mnoho lidí si léto bez posezení u ohně ani neumí představit. Je ugrilované maso opravdu tak nebezpečné, jak nám často hrozí ...
Kokosový olej se dá nazvat všestranným pomocníkem. Lze jej využít jako pokrm, potravinový doplněk, kosmetický přípravek, přírodní antibiotikum proti různým patogenům, lubrikant a t ...
Sůl je pro náš organismus nezbytně důležitá a neměla by chybět vlastně v žádném jídle. Dodává nám sodík, který je potřebný pro nervový systém, ale také pro celkové hospodaření teku ...
Červená řepa je známá především svými omlazujícími účinky. Podle nových poznatků by navíc mohla snižovat množství kyslíku potřebného pro fyzický výkon, a tím zvyšovat vytrvalost.
Řepkový je doporučován odborníky na výživu i šéfkuchaři. Samotná rostlina, z jejíchž semen se olej lisuje, je však stále vnímána spíše negativně. Čeho se bojíme nejvíce?
Taurin známe v dnešní době jako látku obsaženou v různých energetických nápojích, jako je Red Bull, Semtex apod. Ale že je to také látka, kterou naše tělo potřebuje nezbytně k sprá ...
Antioxidanty by se daly definovat jako látky neutralizující účinky volných radikálů. Co si ale pod tím představit? Zkrátka a dobře, pokud budeme konzumovat dostatek těchto látek, b ...
Možná si ještě vzpomínáte na to, jak jste jako školou povinní museli občas povinně přijmout z rukou lékaře či zdravotní sestry lžičku rybího tuku s dost odpudivou chutí a vůní. Kon ...
Neustále obdivujeme Japonce, jak jsou štíhlí, zdraví a pracovně výkonní. Mnozí to přisuzují tradici, historii a životním podmínkám. S tím jistě nesporně souvisí i způsob stravování ...
Opět se blíží Vánoce, které mnozí z nás mají zakódované jako svátky jídla a často se také podle toho chováme. Jsme obklopeni nejrůznějšími lahůdkámi, kterým se jen těžko odolává. J ...
Dnes je na každého z nás kladeno plno nároků. Se stresem se setkáváme doslova na každém kroku a předpokládá se, že v práci i doma budeme stále plní elánu. Ne vždy tomu ale tak musí ...
Med není jen populárním lékem našich babiček, ale jeho obliba se počala již mnohem dříve. Pro staré Řeky byl med učiněným receptem na dlouhověkost a královna Kleopatra si jej přidá ...
Jód je látka, kterou tělo nezbytně potřebuje ke své činnosti. V přímořských státech je přísun jódu zajištěn mořským vzduchem i ve formě potravin – především ryb a mořských plodů. V ...
Ocet by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni. Jeho využití je pestré. Nejčastěji je využíván jako pochutina různých pokrmů, dezinfekční prostředek kuchyňského prostředí nebo dokon ...
O této látce je dnes poměrně často slyšet, a to zejména v souvislosti s bojem proti nebezpečným volným radikálům v lidském těle. Toto však není jeho jediným pozitivním vlivem, ale ...
Na trhu se setkáváme se širokou škálou nabízených stolních olejů. Chceme-li podpořit své zdraví, měli bychom výběr oleje zvážit. Nerafinovaný olivový olej se vyznačuje nejen svou k ...
Dnešní trend se nese v duchu propagované zdravé stravy s minimalizací tuků a solí. Abychom skutečně dbali na to, že si připravíme zdravou stravu bohatou na spoustu živin a minerálů ...
Během spánku mozek odpočívá a tělo regeneruje, ale zároveň nepřijímá žádné živiny a nedoplňuje energii. To je hlavní důvod, proč je dobré si ráno udělat trochu času a zdravě posníd ...
Oříšky mohou být skvělou součástí zdravé a vyvážené stravy. S obsahem nenasycených mastných kyselin a dalších užitečných látek, jsou výbornou svačinkou, která posílí nejen srdce. A ...
Pokud přes léto konzumujeme čerstvou zeleninu, ovoce a z lesa si přineseme čerstvé houby není problém je ihned zpracovat. Problém nastává v případě, chceme-li si nějaké zásoby usch ...
Češi jsou vůbec nejnáruživějšími houbaři. Ostatní státy nás tak trochu nechápou, že jsme schopni v den volna kvůli sběru hub časně vstát a vyrazit do lesa. Ve středověku byly houby ...
Triglyceridy jsou tuky obsažené v potravě. Jejich složení je tvořeno z tří mastných kyselin navázaných na glycerol. Vyskytují se v krvi a slouží jako hlavní zdroj energie. Když jí ...
Jsou čtyř hodiny odpoledne a vám už kručí v břiše? Jestli je to tak, tak už se nejspíše natahujete po něčem, čím byste hlad zahnali. Naneštěstí většina lidí ve snaze utišit momentá ...
Pro ty z vás, kteří nikdy tento „nápoj“ neochutnali, se pokusíme přiblížit chuť a hlavně zdravé účinky. Dá se přirovnat k chuti mléka někomu chutná jako dětský sunar. Je to sladký ...
Taky jste se již podívali na obal určité potraviny a zděsili se nad seznamem všech obsažených „éček“? Máte však představu, co konkrétně se pod uvedenými symboly skrývá a jakou mají ...
Grilování je letní zahradní klasikou pro mnohé z nás. Zajímalo nás do jaké míry je tato aktivita člověku škodlivá, a zda-li existuje způsob, jak si dopřávat grilovaného masa a přit ...
Ať chceme nebo nechceme tuky jsou v našem jídelníčku nepostradatelnou součástí. Jejich problematika je velice často a všude možně probíraná. Někde se píše to, jinde zase ono a poto ...
Syrovátka se v poslední době stává velmi oblíbenou, a to v různých oblastech. Kdy po ní sáhnout a k čemu je dobrá?