Zdravá výživa
Zdravá výživa je způsob stravování, které nezatěžuje lidský organismus, naopak pomáhá člověku proti různým zdravotním problémům.
6 dobrých důvodů, proč si zamilovat brusinky!
Že jste těmto malým červeným bobulím nikdy nepřišli na chuť? Že nemáte potíže s močovým ústrojím a tudíž vám jen těžko budou přínosem? Brusinky ale dokážou daleko víc, a my, jak ná ...
Jak a čím nám zima škodí?
Zima bude zase jednou dlouhé a náročné období a my se v něm musíme popasovat s mnoha nepříznivými podmínkami. Silně nás ovlivňuje nedostatek světla, méně vitaminů, s tím spojená ča ...
Posilování imunity? Je nejvyšší čas začít!
Babí léto je definitivně za námi a ubývání slunečního svitu, tak typické pro podzimní dny, bohužel způsobuje u řady lidí depresivní nálady. Podzim a zima znamenají pro náš organism ...
Ženšen a jeho léčebné využití
Existuje hned několik druhů této zázračné rostliny, která je velmi obdivována nejen v rámci čínské medicíny. Působení ženšenu na lidský organismus je podle odborníků velmi komplexn ...
Superpotraviny - bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a proteiny
V současné době se superpotraviny stávají čím dál více rozšířenějším pojmem. Setkáme se s nimi zejména ve spojitosti se ...
Stravovací guláš – aneb rychlý přehled aktuálních trendů ve stravování
Určitě jste se již setkali s výrazy jako vegetarián, vegan, raw, paleo anebo s tvrzeními, že lepek, cukr, maso nebo jiná ...
Silné a zdravé nehty - co jim škodí a naopak prospívá?
Ruce jsou naší vizitkou a na jejich vzhledu mají zásadní podíl právě nehty. Aby nehty mohly vypadat dobře, musí být především zdravé. Jak docílit krásných a zdravých nehtů? Jaká js ...
Zaostřeno na tuky ve výživě seniorů
Fyziologické změny a zhoršený zdravotní stav, které s sebou přináší stáří, jsou častou příčinou a zároveň důsledkem nedostatečného příjmu stravy. Pokud si máme zachovat vitalitu do ...
Energy drinky - je jejich popíjení bezpečné?
Energetické a iontové nápoje jsou nedílnou součástí zboží supermarketů a benzínových pump. Měly by nás nakoupnout, nastartovat, zabránit únavě. Některé jsou nezbytným doplňkem pro ...
Zdravá výživa ve školních jídelnách
Školní stravování se v posledních letech stává ostře sledovaným objektem zájmu mnoha rodičů. Ze začátku je všechno právě na nich, často se snaží dítěti doma vštěpovat určité stravo ...
Nezdravé solení
Dávno již neplatí známé pořekadlo z pohádky - sůl nad zlato. Dnes se soli spíš bojíme, přesto je však nejčastěji užívaným kořením v naší kuchyni.
Olivový olej a jeho účinky na zdraví
Olivový olej, nazývaný také jako tekutý zázrak, je jednou z nejdravějších surovin na světě. Pro své unikátní složení, obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyse ...
Bazalka v kuchyni - pro zdraví, krásu a lepší sex
Svěže zelená, s výraznou vůní, chutná a zdravá – bazalka. Kdo by ji neznal? Patří k oblíbeným letním bylinkám, které si rádi pěstujeme doma na oknech, abychom se mohli kochat jejic ...
Spor o vejce: prospívají, nebo škodí zdraví?
Málokterá potravina je předmětem tak zuřivých debat výživových odborníků jako vejce. Jsou naše ranní míchaná vejce, vejce do skla či vaječné omelety zdravé nebo je třeba počítat tý ...
Potraviny pro váš mozek
Přinášíme přehled potravin, které pomohou udržet mozek ve výborné kondici. Pokud je zařadíme do jídelníčku ve velkém množství, mozek se nám odmění bezchybnou funkcí. Můžeme se tak ...
Proč jíst celozrnné pečivo?
Celozrnné pečivo obsahuje mouku s obsahem rozemletých celých zrn, tedy i s jejich vnějšími obaly, nad rozdíl od mouky bílé, která je tvořena jen z jejich vnitřních částí. Tím je bí ...
Dejte pozor na živočišné tuky
Máte intenzivní chuť na grilovanou krkovici, smetanovou omáčku nebo sýr rozplývající se na jazyku? Než po tučných pochoutkách sáhnete, přečtěte si, co může nadměrná konzumace živoč ...
Zastavte čas a zůstaňte mladá
Myslíte si, že nejde zastavit čas? Dá se minimálně zpomalit, jenom se o to musíte trochu zasloužit. Je totiž mnoho věcí, které vašemu zdraví a tělu neprospějí nebo vás dokonce okrá ...
Naučte své děti jíst zdravě
Vánoční svátky jsou již dávno pryč a vy se snažíte dojídat poslední zbytky dobrot. Stop! Přestaňte se přejídat a vykročte do nového roku zdravě. Jak ale přesvědčit rodinu a hlavně ...
Netradiční a zdravé suroviny na vaření
Možná vás již trochu nudí vařit stále stejné chuťové kombinace, a proto přemýšlíte, čím obohatit svůj jídelníček. Vyzkoušejte třeba netradiční suroviny, které jsou nejen zdravé, al ...
Chuť – její vnímání a význam
Chuť je smysl, díky kterému jsme schopni vnímat chemické látky obsažené ve vodě a ve slinách. Pomocí chuťových receptorů rozlišujeme čtyři základní chutě: hořkou, slanou, kyselou a ...
Umeboshi – japonská švestka pro vaši kondici
Umeboshi je název pro sušené a nakládané japonské švestky, hodně neobvyklé slano-kyselé chutě. Když si jednu dáte, nakopne vás energií na zbytek dne. Stejně jako samuraje. Švestky ...
Karob - zdravé mlsání
Karob je přirozené sladidlo, které výborně nahradí čokoládu nebo kakao. Používá se při pečení koláčů, muffinů či cukroví. Skvěle se hodí jako poleva na ovoce, jogurty, do mléka i v ...
Potravinová intolerance
Na některé v dnešní době běžně konzumované potraviny lidské tělo není uzpůsobeno a nedokáže je správně strávit. To přináší nejrůznější zdravotní problémy a celkově zhoršuje kvalitu ...
Dýňový olej - lahodný zdroj zdraví a mládí
Olej z dýňových semínek je nejen lahodnou delikatesou, ale také vynikajícím zdrojem látek cenných pro naše zdraví a mladistvou vitalitu. Velkou tradici v jeho produkci mají naši ji ...
Paleodieta
Hledání optimální stravy pro člověka vědce zavedlo zpět do doby kamenné. Steak se salátem jako předpis pro dlouhověkost a ideální váhu.
Konopný olej v kuchyni
Průmyslové konopí (Cannabis sativa), konkrétně konopí seté, obsahuje konopné semeno, ze kterého se lisuje olej. Olej obsahuje mnoho prospěšných látek, a odborníci radí zařadit ho d ...
Není cukr jako cukr - umělá sladidla
Zajímáte se o to, co pijete a jíte? Orientujete se ve všech informacích uvedených na obalech? Vyhýbáte se cukru a kupujete raději light verze? V tomto článku se podíváme, jak to vl ...
Mají potravinové doplňky vliv na alergie?
Jako doplňky stravy se označují preparáty, které si můžete volně koupit v lékárně nebo v drogerii, případně v jiném obchodě. Obsahují vitamíny, minerály a další látky, které jsou t ...
Víte, co kupujete?
Nálepky na kelímcích a obalech nesou spoustu zajímavých informací. Víte ale, co jednotlivá označení opravdu znamenají? Zkušení odborníci z oblasti potravinářství radí, abychom nevě ...
Brambory - chutné i zdravé
Lilek brambor nebo brambor obecný nebo také brambor hlíznatý. Užíváme název v mužském i ženském rodě (ten brambor i ta brambora), ale nejčastěji se setkáváme s pomnožným číslem – t ...
Sacharidy a glykemický index
Správná výživa se dnes skloňuje ve všech pádech. Složení potravy ovlivňuje naši váhu i zdraví. Velmi důležitá je přitom hladina cukru v krvi. Donedávna nás především zajímalo množs ...
Bílkoviny - důležité živiny pro zdraví
Jsou vajíčka škodlivá kvůli cholesterolu, nebo užitečná díky bílkovinám? K čemu vlastně bílkoviny v potravě jsou a najdeme je v každém jídle nebo pouze v některém?
Éčka - přídatné látky v potravinách
Všude přítomná a tolik diskutovaná “éčka“, čili tzv. aditivní látky přidávané do většiny potravin, jsou tématem stovek článků, studií, debat a výzkumů zabývajících se zdravou výživ ...
Proč jíst ryby a plody moře?
Neustále čteme a slyšíme o doporučeních, že bychom měli jíst více ryb, hlavně však mořské ryby a plody moře. Je jasné, že Česká republika je jako vnitrozemský stát ve spotřebě mořs ...
Jíme celozrnné, nebo obarvené pečivo?
Dnes je na trhu mnoho druhů různého pečiva, avšak někdy se mylně domníváme, že jakmile má pečivo tmavou barvu, je celozrnné. Není tomu vždy bohužel tak. Pečivo bývá leckdy pouze o ...
Řepkový olej - to pravé do vaší kuchyně
Řepkový olej je velmi chutný a z nutričního hlediska vyvážený, vhodný pro použití ve studené i teplé kuchyni.
Kyselina listová
Kyselina listová je jeden z vitamínů řady B, přesněji vitamín B9. Její název vyplývá z místa, kde byla objevena - v listech špenátu. Dostatečný příjem kyseliny listové je velmi důl ...
Omega 3 mastné kyseliny
Bez omega 3 mastných kyselin se naše tělo neobejde. Lidský organismus si tyto esenciální oleje neumí vytvořit a je nezbytné mu je dodávat potravou. Pokud v těle chybí tyto oleje, z ...
Rýže v naší stravě
Rýže je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. Známých je zhruba 20 druhů.
Enzymy - nepostradatelné látky
Přítomnost enzymů ve stravě má pro organismus zásadní význam. Pokud člověk přijímá pouze tepelně či chemicky upravenou stravu, vyčerpává své tělo, které pak musí své enzymy vyrábě ...
Müsli do ruky
Skvělým společníkem na cesty, do práce, do školy i pomocníkem při plnění novoročních přání a snů o hubnutí vám bude Müsli do ruky. Snack, po kterém můžete s klidným srdcem sáhnout ...
Jak se staráme o své zdraví?
Zdraví je podle slovníku normální stav tělesné a duševní pohody. Je to to nejcennější, co můžeme mít. Zní to sice jako fráze, ale je to tak. Ne všem je ho však dopřáno, tím víc byc ...
Překyselení organismu
Možná si to neuvědomujeme nebo o tom nevíme, ale překyselení organismu je dnes jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob. Lidský život je závislý na rovnováze mezi kyselinam ...
Zdravá novoroční předsevzetí aneb Tentokrát to vyjde!
Žít zdravěji, zhubnout, pravidelně cvičit... To jsou nejčastější předsevzetí, která si dáváme na Nový rok a která jsou většinou během pár týdnů pryč. Obvykle ztroskotají na tom, že ...
Přírodní sladidla
Přílišná konzumace cukru je zdraví škodlivá, to už dnes ví každý. Ale co když si prostě rádi osladíme čaj, kávu a cukr k našemu životu prostě patří? Pak jsou tu přírodní sladidla, ...