Taurin, látka z býčí žluči
Taurin známe v dnešní době jako látku obsaženou v různých energetických nápojích, jako je Red Bull, Semtex apod. Ale že je to také látka, kterou naše tělo potřebuje nezbytně k správnému vykonávání životních funkcí, už tak známá věc není.
Taurin byl poprvé izolován v roce 1827 německým vědcem Friedrichem Tiedemanem z býčí žluči a podle toho také dostal své jméno („taurus"= býk). Ona i etiketa na nápoji Red Bull znázorňuje dva rozzuřené rudé býky útočící proti sobě. Na otázku, kde pro něj hledal jeho „vynálezce" Dietrich Mateschit jméno, odpovídá sama za sebe.
Taurin po chemické stránce
Taurin je derivátem jedné z jednadvaceti proteinogeních aminokyselin cysteinu. Takovou chemickou perličkou může být, že z tohoto důvodu také bývá řazen mezi aminokyseliny, a to i přestože neobsahuje karboxylovou skupinu. Nicméně taurin je významnou složkou žluči, ve které napomáhá trávení a absorpci tuků v tenkém střevě.
Role taurinu v těle
Taurin bychom krom žluči, objevili v menší koncentraci možná ve všech živočišných tkáních, kde se různou měrou podílí na některých procesech. Pojďme se tedy podívat k čemu všemu je nám tarurin krom trávení tuků ještě dobrý:
- Zlepšuje využití živin
- Zlepšuje soustředění, psychickou odolnost a toleranci vůči stresu
- Urychluje regeneraci po zátěži
- Má antioxidační účinky
- Usnadňuje průchod draslíku, vápníku, sodíku a hořčíku do a ven z buněk
- Podílí se na ochraně jater
- Podílí se na správné funkci oční sítnice
Taurin je pro nás nezbytný. Naše tělo si ho částečně dokáže samo syntetizovat, ale je třeba ho doplňovat. Kdo jí maso, může být bez obav. Problém mohou mít výhradní konzumenti rostlinné stravy, neboť taurin nalezneme pouze v živočišných tkáních.
Využití taurinu
Taurin se jednak přidává do energetických a iontových nápojů, kde stimuluje jejich účinek. Oblíbená kombinace kofeinu s taurinem je zvláště vyhledávaná studenty, řidiči a vůbec všemi, kdo potřebují se delší dobu soustředit a být psychicky fit.
Taurin se též prodává samostatně ve formě kapslí. V této podobě proniká především mezi sportovce. Taurin psychicky a fyzicky stimuluje tělo před samotným sportovním výkonem. Po něm napomáhá regeneraci a lepšímu příjímání živin buňkami. Pokud někdo například přijímá po cvičení proteiny pro lepší nárůst svalové hmoty, taurin zlepšuje jejich absorpci, a tím celý efekt podpoří.
Věc, která souvisí s absorpcí živin je jev, jenž byl u taurinu objeven. Totiž, že může zvyšovat některé účinky inzulínu. Inzulín má za úkol přesouvat cukr (zdroj energie) z krve do buněk. Taurin tento proces urychluje. A zde může nastat problém. Jestliže si někdo po cvičení v posilovně vezme taurin, krevní cukr se rychle přesune do unavených a po energii bažících buněk svalů. V tom případě pak, ale nezbude moc cukru pro mozek, který je na energii dosti náročný a může přijít nevolnost, mdloby nebo dokonce i ztráta vědomí, jinými slovy hypoglykémie (možná proto obsahují veškeré nápoje s taurinem tolik cukru). V případě, že někdo taurin užívá jako doplněk po cvičení, měl by se řídit doporučeným dávkováním a několik minut po taurinu si dát ještě něco s rychlým zdrojem cukru.
Máte někdo zkušenosti s užíváním taurinu?
Autor: Petr Zimola