Sušit nebo zamrazovat?
Pokud přes léto konzumujeme čerstvou zeleninu, ovoce a z lesa si přineseme čerstvé houby není problém je ihned zpracovat. Problém nastává v případě, chceme-li si nějaké zásoby uschovat na pozdější dobu a čerpat z nich třeba v zimě. Je to vůbec možné? Ano, nejlepším způsobem uskladnění je buď sušení nebo zamrazení. Při sušení a mrazení nejsou používány žádné konzervanty či jiné chemické přísady a proto jsou velmi oblíbené.
Zůstává však otázkou, co je lepší. Zda potraviny usušit nebo zamrazit. Proto si zde uvedeme základní body charakteristické pro sušení a mrazení.
SUŠENÍ
- jde o vůbec nejstarší, nejlevnější a nejzdravější způsob uskladnění potravin
- pokud je provedeno za správných podmínek je v potravinách uchováno až 80% vitamínů a výživných látek
- při sušení dochází ke snížení obsahu vody v potravinách a tím k zabránění růstu škodlivých mikroorganismů, kteří ke svému životu potřebují právě vodu
- lze sušit mnoho druhů potravin (ovoce, zeleninu, maso, houby, ...), ale ne však všechny, především takové, které obsahují velké množství vody
- sušené ovoce a zelenina mají daleko výraznější a sladší chuť, protože se v nich při sušení koncentrují cukry
- nevýhodou sušení je poměrná náročnost přípravy sušených potravin (je nutné potraviny oloupat, nakrájet, ...)
Několik tipů jak správně sušit:
- potraviny připravené k sušení sušíme pouze čerstvé, zralé
- potraviny by neměly být sušeny v prašném prostředí
- sušit můžeme na slunci, troubách nebo dnes velmi oblíbených sušičkách
- usušené potraviny musíme správně uskladnit a chránit je před vlhkostí (doporučuje se teplota do 15 °C)
MRAZENÍ
- jde o jednoduchou, rychlou, avšak poměrně drahou metodu uskladnění potravin
- již v prehistorickém období si lidé své úlovky zahrabávali do sněhu a ledu
- proces zmrazení funguje tak, že zpomaluje aktivitu enzymů, které jsou příčinou kažení potravin
- co se týká bakterií, tak mráz je neusmrtí, ale pouze přispěje k zamezení jejich množení
- vitamínové a výživné ztráty jsou zde minimální
- potravina po rozmrazení je ihned připravena k použití
- mrazení má i své nevýhody, kterou je hlavně spotřeba elektrické energie a nemožnost mrazení např. salátové zeleniny, okurek nebo měkkého ovoce (ledové krystaly mohou poškodit buněčné membrány)
Několik tipů jak správně mrazit:
- každý mrazák má určené své hodnoty, které nám říkají jaké množství za jak dlouho je mrazák schopen zamrazit - překročíme-li toto množství, mrazák není schopen takové množství rychle zamrazit a na potravinách se odpařuje voda, tvoří se námraza a uskladněné potraviny tak nemají šanci dokonale promrznout. Nedokonalé promrznutí potravin může znamenat riziko bakterií a jejich množení!
- teplota v mrazáku by neměla být vyšší než -18 °C
- uložení potravin v mrazáku by mělo být co nejtěsnější, protože je tak zajištěna lepší funkce promrznutí
- dnes jsou na trhu vhodné obaly, které chrání potraviny před vymražením
- do mrazáku nedáváme horké, teplé potraviny - teplé potraviny ohřejí teplotu v mrazáku
- před tepelnou přípravou by měla být potravina úplně rozmražená
- potraviny, které jsme již rozmrazili, znovu nezamrazujeme!
- hlídáme jak dlouho potraviny v mrazáku máme (záleží na druhu potraviny, ale většinou vydrží 3 - 12 měsíců!
A co s potravinami které nelze ani usušit či zamrazit?
Takové ovoce a zelenina jako např. okurky, feferonky, ...atd. lze uskladnit na pozdější dobu formou ZAVAŘENÍ. Potraviny je nutné omýt, vypeckovat, popř. oloupat, naskládat do suchých sklenic, naplnit vhodným nálevem a zavařit.
A jak nejraději uskladňujete potraviny vy? Preferujete sušení nebo mrazení?
Autor: Alena Mrákotová