Zdravá výživa

Sušit nebo zamrazovat?

Alena Mrákotová
26.07.2009

Pokud přes léto konzumujeme čerstvou zeleninu, ovoce a z lesa si přineseme čerstvé houby není problém je ihned zpracovat. Problém nastává v případě, chceme-li si nějaké zásoby uschovat na pozdější dobu a čerpat z nich třeba v zimě. Je to vůbec možné? Ano, nejlepším způsobem uskladnění je buď sušení nebo zamrazení. Při sušení a mrazení nejsou používány žádné konzervanty či jiné chemické přísady a proto jsou velmi oblíbené.

Zůstává však otázkou, co je lepší. Zda potraviny usušit nebo zamrazit. Proto si zde uvedeme základní body charakteristické pro sušení a mrazení.

 

SUŠENÍ

  • jde o vůbec nejstarší, nejlevnější a nejzdravější způsob uskladnění potravin
  • pokud je provedeno za správných podmínek je v potravinách uchováno až 80% vitamínů a výživných látek
  • při sušení dochází ke snížení obsahu vody v potravinách a tím k zabránění růstu škodlivých mikroorganismů, kteří ke svému životu potřebují právě vodu
  • lze sušit mnoho druhů potravin (ovoce, zeleninu, maso, houby, ...), ale ne však všechny, především takové, které obsahují velké množství vody
  • sušené ovoce a zelenina mají daleko výraznější a sladší chuť, protože se v nich při sušení koncentrují cukry
  • nevýhodou sušení je poměrná náročnost přípravy sušených potravin (je nutné potraviny oloupat, nakrájet, ...)

Několik tipů jak správně sušit:

  1. potraviny připravené k sušení sušíme pouze čerstvé, zralé
  2. potraviny by neměly být sušeny v prašném prostředí
  3. sušit můžeme na slunci, troubách nebo dnes velmi oblíbených sušičkách
  4. usušené potraviny musíme správně uskladnit a chránit je před vlhkostí (doporučuje se teplota do 15 °C)

MRAZENÍ

  • jde o jednoduchou, rychlou, avšak poměrně drahou metodu uskladnění potravin
  • již v prehistorickém období si lidé své úlovky zahrabávali do sněhu a ledu
  • proces zmrazení funguje tak, že zpomaluje aktivitu enzymů, které jsou příčinou kažení potravin
  • co se týká bakterií, tak mráz je neusmrtí, ale pouze přispěje k zamezení jejich množení
  • vitamínové a výživné ztráty jsou zde minimální
  • potravina po rozmrazení je ihned připravena k použití
  • mrazení má i své nevýhody, kterou je hlavně spotřeba elektrické energie a nemožnost mrazení např. salátové zeleniny, okurek nebo měkkého ovoce (ledové krystaly mohou poškodit buněčné membrány)

 

Několik tipů jak správně mrazit:

  1. každý mrazák má určené své hodnoty, které nám říkají jaké množství za jak dlouho je mrazák schopen zamrazit - překročíme-li toto množství, mrazák není schopen takové množství rychle zamrazit a na potravinách se odpařuje voda, tvoří se námraza a uskladněné potraviny tak nemají šanci dokonale promrznout. Nedokonalé promrznutí potravin může znamenat riziko bakterií a jejich množení!
  2. teplota v mrazáku by neměla být vyšší než  -18 °C
  3. uložení potravin v mrazáku by mělo být co nejtěsnější, protože je tak zajištěna lepší funkce promrznutí
  4. dnes jsou na trhu vhodné obaly, které chrání potraviny před vymražením
  5. do mrazáku nedáváme horké, teplé potraviny - teplé potraviny ohřejí teplotu v mrazáku
  6. před tepelnou přípravou by měla být potravina úplně rozmražená
  7. potraviny, které jsme již rozmrazili, znovu nezamrazujeme!
  8. hlídáme jak dlouho potraviny v mrazáku máme (záleží na druhu potraviny, ale většinou vydrží 3 - 12 měsíců!

A co s potravinami které nelze ani usušit či zamrazit?

Takové ovoce a zelenina jako např. okurky, feferonky, ...atd. lze uskladnit na pozdější dobu formou ZAVAŘENÍ. Potraviny je nutné omýt, vypeckovat, popř. oloupat, naskládat do suchých sklenic, naplnit vhodným nálevem a zavařit.

 

A jak nejraději uskladňujete potraviny vy? Preferujete sušení nebo mrazení?

Autor: Alena Mrákotová

6 tipů jak se motivovat ke sportu
Cukrovka - nečekejte, až dojde na Vás!

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.