Paleodieta
Hledání optimální stravy pro člověka vědce zavedlo zpět do doby kamenné. Steak se salátem jako předpis pro dlouhověkost a ideální váhu.
Lovci a sběrači v moderní době
Jak již název napovídá, vychází paleodieta z toho, co jedli naši předci ve starší době kamenné, tedy paleolitu. Toto období tvoří 99% dějin lidstva, geneticky se podle vědců od lovců a sběračů nijak nelišíme. Z toho vyplývá, že i naše tělo je stále naprogramováno na stravu, kterou jsme se živili ještě před příchodem zemědělství.
Vědecké výzkumy poslední doby potvrzují, že právě tento typ stravy by měl být součástí zdravého životního stylu a může zásadním způsobem napomoci k vyléčení nejrůznějších nemocí.
Přitom není nutné navrátit se do doby kamenné, pouze co nejvíce přizpůsobit svůj jídelníček tomu, co lovili a sbírali naši předci. Denně by na našem talíři neměl chybět dostatek zeleniny, kus masa a občas také trocha ořechů a ovoce.
Mýty o zdravém stravování
Jíst hodně masa je nezdravé! Jedná se o mýtus, který současné vědecké výzkumy neprokázaly. Denní konzumace kvalitního masa, které není příliš tučné a které bylo vhodně zpracováno, našemu tělu nijak neublíží, právě naopak.
V praxi to znamená, že místo párku či hamburgeru si k večeři dáme třeba steak. Velkou pozornost bychom při nakupování měli dávat čtení etiket. Běžnou praxí je totiž přidávání různých forem cukru do masných výrobků. Ty bychom rozhodně z jídelníčku měli vyřadit.
Tuky jsou špatné! Toto je polopravda. Některé tuky jsou pro naše tělo opravdu špatné, ale tuky, které najdeme kupříkladu v rybách, nezbytně potřebujeme. Tedy není tuk jako tuk.
Mléčné výrobky naše tělo potřebuje kvůli vápníku! I zde se jedná o mystifikaci. Lovci a sběrači mléko nepili, konzumace mléka přišla až s nástupem zemědělství. Naše tělo nedokáže mléčné výrobky správně strávit, což může vést až k proděravění střeva.
Správné složení stravy
Základní složkou paleodiety je maso, které by vždy mělo být doplněno porcí čerstvého zeleninového salátu, popřípadě vařenou zeleninou. Dalších příloh není třeba.
Co se masa týče, platí pouze zásada, že čím kvalitnější, tím lépe. Ideálně tedy maso z volně se pasoucích zvířat a v biokvalitě.
Dále do svého jídelníčku můžete zařadit vejce, malé množství ořechů a semínek a malé množství ovoce, nejlépe pouze sezónně.
Sacharidy – úhlavní nepřítel člověka
Typická strava lidí v dnešním světě je charakteristická vysokým podílem sacharidů. Naše tělo sice sacharidy potřebuje, ale především ze zeleniny. Sacharidy, které jsme do našeho jídelníčku zařadili až s rozvojem zemědělství, neobsahují potřebné živiny a našemu tělu škodí. Prostě na ně nejsme uzpůsobeni.
Proto bychom měli vyřadit škroby, jako jsou luštěniny, brambory a obilniny, a všechny druhy cukru. Mnoho uznávaných vědců se v současné době shoduje, že právě konzumace těchto sacharidů souvisí s různými zdravotními problémy a civilizačními chorobami, jako je rakovina, cukrovka či obezita.
Autor: Agáta Červinská