Dejte přednost jablečnému octu
Ocet by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni. Jeho využití je pestré. Nejčastěji je využíván jako pochutina různých pokrmů, dezinfekční prostředek kuchyňského prostředí nebo dokonce pomocná látka při první pomoci po štípnutí včelou nebo vosou.
Nejužívanějšími octy jsou destilovaný, vinný a jablečný. Jelikož destilovaný patří k levnějším octům, je zřejmé, že na dezinfekci v kuchyních (např. dřevěných prkének na krájení, lednice) použijeme právě ten.
Ocet se nemusí využívat jen z důvodu své kyselé chuti. Zvláště jablečný lze uplatnit jak v gastronomii, prevenci či kosmetice. Má několik dalších předností, které si nyní přiblížíme.
Výhody jablečného octa
- jeho používání se vyznačuje dlouhou tradicí
- díky vysokému obsahu minerálních látek, organické hmoty a kyseliny octové se vyznačuje poměrně výbornými léčivými vlastnostmi
- celkově zlepšuje metabolismus a působí proti nejrůznějším onemocněním
Co obsahuje jablečný ocet
- minerály a stopové prvky - draslík, vápník, sodík, fosfor, fluór, železo, křemík (léčivý účinek vzniká díky spojení draslíku a ostatních minerálů)
- pektin - snižuje hladinu cholesterolu, v žaludku způsobí pocit nasycení
- kyselinu maleinovou - podporuje tvorbu krve, posiluje cévy
- kyselinu octovou - působí antibakteriálně
- kyselinu listovou
- některé vitamíny - B, C
Léčivé účinky jablečného octa
- bojuje s infekcí (záněty dýchacích cest, bolesti v krku, infekce močových cest, ...)
- zlepšuje trávení (předchází průjmu, hemeroidům, ničí hnilobné baterie žijící ve střevech a následně obnovuje střevní mikroflóru)
- snižuje pocit únavy
- na organismus působí zásaditě (překyselení organismu totiž vede k rozvoji nejrůznějších chorob)
- zlepšuje okysličení krve a metabolismus - z tohoto důvodu pomáhá v boji s nadváhou
- předchází bolestem kloubů, revmatu
- upravuje gynekologické problémy (menstruaci, výtoky, ..)
- při zevním použití mírní kožní onemocnění (ekzém, akné), zpevňuje roztřepené a slabé vlasy
Využití jablečného octa
Používá se pouze zředěný s vodou. Pozor, díky své specifické vůni a chuti nemusí každému vyhovovat. Jablečný ocet mohou jak malé děti, tak lidé užívající různé léky.
Vnitřní použití
- forma nápoje - 1 - 2 lžičky octa do sklenice vody (doporučuje se sklenici s octem vypít před každým hlavním jídlem)
- ochucení salátů
- kapsle s jablečným octem - zde dodržujte dávkování uvedené na obalu výrobku!
- inhalace
- kloktání
- výplachy
Vnější použití
- přísady do koupelí
- zábaly
- obklady
Jak nakupovat jablečný ocet
- jablečný ocet se vyrábí kvašením jablečné šťávy z celých jablek, proto buďte při výběru obezřetní!
- na etiketě by mělo být uvedeno, že je ocet vyroben skutečně z celých jablek a ne z jádřinců!
- opět se vyhýbejte pasterizovaným produktům
- kontrolujte datum použitelnosti výrobku
Je mnoho důvodů, proč konzumovat právě jablečný ocet. Velkým trendem se stal módní hit, že se po jablečném octu hubne. Jablečný ocet skutečně urychluje metabolismus a zvyšuje celkové okysličení krve což má pozitivní vliv na hubnutí, ale opět zde platí, že pokud bude chybět určitá disciplína ve výběru konzumovaných potravin ani na to jablečný ocet nestačí!
Máte s konzumací jablečného octa zkušenosti?
Autor: Alena Mrákotová