Zdravá výživa

Dávejte pozor v čem a na čem vaříte!

Alena Mrákotová
07.09.2009

Dnešní trend se nese v duchu propagované zdravé stravy s minimalizací tuků a solí. Abychom skutečně dbali na to, že si připravíme zdravou stravu bohatou na spoustu živin a minerálů, neměli bychom zapomínat na samotnou skladbu stravy, ale také na její přípravu. Kvalita nádobí ovlivňuje kvalitu připravované stravy.

Na současném trhu se nám nabízí rozmanité druhy hrnců, pánví, forem a pekáčů vyrobených z nejrůznějších materiálů (sklo, smalt, titan, teflon, keramika, …). Ne každý materiál je však pro přípravu masa, zeleniny nebo jiných jídel vhodný a navíc můžou některé působit dokonce toxicky nebo karcinogenně. Proto si zde uvedeme jednotlivé druhy materiálů, ze kterých je nádobí vyrobeno a pro jaké teploty je vhodné, aby se při vaření neuvolňovaly toxické látky.

Teflon

  • tento materiál je velice oblíbený, jelikož je teflonové nádobí cenově dostupné, snadno se myje a výborně se na něm připravují rychlé pokrmy
  • velkým plusem je, že na teflonu lze připravovat pokrmy bez tuku!
  • tzv. polytetrafluoroethylen – teflon má velkou nevýhodu - jeli vrstva teflonu narušena nebo rozpálena více jak na teplotu 260 °C – začínají se uvolňovat toxické a karcinogenní látky
  • teflonové nádobí používejte skutečně jen na rychlou přípravu pokrmů
  • míchejte pouze pomocí pomůcek, které nepoškrábají povrch teflonu (dřevené vařečky, obracečky, …)!
  • teflonový povrch myjte pouze jemnou houbičkou, nikdy ne drátěnkou!
  • jestliže budete mít teflonový povrch poškozený, raději nádobí ihned vyhoďte!!!

Smalt

  • patří mezi často používaný materiál, na povrchu má keramiku
  • při nešetrném zacházení může popraskat, což způsobí, že se do pokrmu dostane část železa, které chuťově znehodnotí jídlo a zároveň zničí důležité živiny
  • smalt má tu nevýhodu, že se musí častěji vyměňovat

Pocínovaná měď

  • snese poměrně vysoké teploty (do 250 °C), v případě, že se ale tato teplota překročí, měď se začne tavit a může se dostat do potravin – protože je měď toxická, její požití vyvolá nevolnost, zvracení, průjem
  • dlouhodobé používání a přetěžování teploty tohoto nádobí má za následek poškození jater
  • toto nádobí nemyjte houbičkami s drsným povrchem a nenechávejte ho dlouho na rozehřáté plotně – předejdete tak jeho přehřívání

Hliník

  • naštěstí už není tolik rozšířený jako dříve
  • hliník je totiž jedovatý pro centrální nervovou soustavu
  • tento materiál se však používá k balení potravin – dbejte, aby potraviny balené do alobalu nebyly příliš kyselé nebo slané!

Mikrokeramika

  • má tzv.povrchovou úpravu Micro Ceramic
  • pokrmy se na tomto nádobí nepřipalují, snadno se udržuje a myje
  • při manipulaci můžeme používat kovové pomůcky

Ocel Inox

  • jde o bezpečný materiál, který výborně reaguje na vysoké teploty
  • zde se mohou též používat kovové pomůcky
  • jde snadno omýt

Varné sklo

  • vhodné je tzv. pyrexové sklo, které se může uplatnit ve vaření v mikrovlnné troubě
  • nevýhodou skla je jeho křehkost a nízká odolnost teplotních změn (např. při potřebě zchlazení)

Litina

  • dobře snáší vysoké teploty, ale v případě poškození hrnce se v něm můžou hromadit připečené potraviny, které jsou pro tělo toxické
  • připálené jídlo by se nemělo seškrabávat, jelikož dojde ještě k většímu poškrábání

Titan

  • je velmi oblíbené, odolné proti nárazu
  • velice výborně rozvádí teplo, a tak se po jeho zahřátí může výkon sporáku snížit na minimum nebo úplně vypnout a dovařit pokrm bez energie
  • vaření v titanu je zdravé, protože není potřeba tuku, a také úsporné

Nerez

  • je charakteristická výbornou vodivostí a vysokou stálostí
  • nevýhodou vaření v nerezu je, že se mohou rozpadat vitamíny, jelikož se pokrmy dotýkají kovu
  • některé nerezové slitiny nedovolí potravinám se připéct a díky tomu, že se nedotýkají kovu nedochází k rozpadu vitamínů

Umělé materiály

  • dnes velmi oblíbené silikonové formy a pekáče bohužel nejsou pro naše zdraví moc vhodné, veškeré umělé hmoty jsou více nebo méně jedovaté a rakovinotvorné!
  • doporučuje se raději zůstat u klasických neporušených forem!
  • jestliže budete z tohoto sortimentu vybírat, zaměřte se na výrobky od renomovaných firem, které mají vyhovující atesty
  • výhodou umělých materiálů je jejich snadná údržba, nemusí se vymazávat tukem, díky vysoké vodivosti se pokrm upeče mnohem rychleji a forma nepohltí pach

Jaké nádobí je tedy nejlepší?

  • dle tzv.  ZKOUŠKY KLÍČIVOSTI obilných zrn vyklíčilo nejvíce v dřevěné a keramické misce
  • nejlepšími materiály jsou sklo, keramika, dřevo, nepoškozený smalt, další přírodní materiály a i např. nejedovaté kovy – titan, nerez, litina, chrom, stříbro, zlato
  • za nevhodné nebo méně či více závadné materiály je považován zinek, měď, cín a hliník
  • používání nádobí, které je narušené a jeho celistvost má vliv na kvalitu pokrmů, se vyhněte!

 

Myslíte si, že má nádobí skutečně vliv na kvalitu připravovaného pokrmu? Na jakém nádobí vaříte vy?

Autor: Alena Mrákotová

Výherci - Soutěž o 40 lístků na veletrh zdravé výživy Harmonie
Péče o dětskou pokožku a baby masáž

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Hypoglykémie a její příčiny
Cukrovka

Hypoglykémie a její příčiny

10.07.2010

Akutní pocit hladu, stav slabosti s třesem rukou a silným nutkáním požít co nejrychleji nějakou sladkost zažil jistě každý. Tento stav, při kterém klesne hladina krevního cukru v k ...