zdroj: pixabay.com
Voda a hydratace

Bílý čaj má skvělé účinky na naše zdraví

Hanka Bednářová
14.02.2017

Bílý čaj je pro své specifické podmínky pěstování a sběru přezdíván čaj císařů. Svého času byl velmi vzácný, ale dnes si jej můžeme dopřát i my a ochutnat jeho jemnou lahodnou chuť a zároveň udělat něco pro své zdraví.

Bílý čaj má jemnou chuť a světlou barvu. Jeho výroba je tak náročná, že byl pro obyčejné lidi nedostupný a směli jej popíjet jen čínští císaři. Zvláště oblíbeným se stal za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 n. l.). Nerozvinuté pupeny bílého čaje Camellia sinensis jsou pokryty jemným stříbřitě bílým chmýřím, podle kterého získal své jméno.

Pěstování bílého čaje

Bílý čaj se pěstuje na malém území v Číně (převážně jihovýchodní pobřežní provincie Fujian), na Srí Lance a v Indii. Čajové keře vyžadují polostín nebo stín, aby nedocházelo k velké tvorbě chlorofylu. Nerozvinuté čajové lístky se sbírají na počátku jara na přelomu březnu a dubna. V tomto krátkém období se pupeny sbírají ručně a pouze za příznivého počasí. Sběr musí proběhnout brzy ráno, kdy je na plantážích ještě ranní rosa a čajové lístky jsou zavřené. Čaj se vyrábí jen z pupenů s bílým chmýřím. Není fermentovaný jako černý čaj. Následně se čajové lístky nechají zavadnout, přetřásáním na platech se lehce pomačkají, což vede k jejich lehké oxidaci, poté se usuší na slunci. Sušené lístky bílého čaje se následně třídí podle velikosti.

Bílý čaj a jeho pozitivní účinky na naše zdraví

Východní medicína zná jeho blahodárné účinky už po staletí. Šetrné zpracování bílého čaje mu uchovává velké množství antioxidantů, stejně jako u mladých čajových lístků. Antioxidanty brání organismus před vlivy volných radikálů. Antioxidanty snižují cholesterol, udržují naše tělo v dobré kondici, blahodárně působí na srdce, kosti a zažívání, pomáhají v boji s bakteriemi a viry a celkově posilují imunitní systém. Jeho antivirové a antibakteriální účinky jsou silnější než u zeleného čaje.

Bílý čaj dále působí jako omlazující prostředek, napomáhá při redukci hmotnosti, snižuje krevní tlak a chrání nás tak před chronickými civilizačními nemocemi. Dokonce předchází vzniku paradentózy a zubního kamene. Jelikož se v něm nachází méně barviv, nezanechá na zubech hnědý povlak jako například černý čaj nebo káva. Díky přítomnosti aminokyseliny L-theanine nám pomáhá bojovat se stresem.

V bílém čaji se nachází polyfenoly, které předchází vzniku rakoviny. V zeleném čaji jich najdeme o něco méně a černý čaj byl o ně díky fermentaci připraven docela. V bílém čaji se oproti zelenému a černému nachází nejmenší množství kofeinu. Pro srovnání bílý čaj obsahuje zhruba 15 mg kofeinu, zelený čaj 20 - 30 mg, černý čaj 40 - 60 mg a káva 120 - 150 mg. Využití nachází i v kosmetickém průmyslu. Najdete jej v antibakteriálním mýdle, pleťové vodě, pleťových krémech i jemných květinových dámských vůní.

Příprava bílého čaje

Na bílý čaj si můžete zajít do čajovny, ale také si jej připravit doma. Stačí zalít čajové lístky vodou o teplotě 80 °C a nechat louhovat přibližně 3 - 5 minut. Kvalitní bílý čaj lze zalít až pětkrát. Jen při každém dalším zalití prodlužte dobu louhování.

Zdroj: www.nazeleno.cz, www.bily.chutnycaj.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Hanka Bednářová

Léčivé účinky soli - koupele a masáže pro zahřátí
Syndrom permanentního sexuálního vzrušení

Další články

Zdravotní pojištění studentů
Rodiče a děti

Zdravotní pojištění studentů

30.01.2017

Studenti do věku 26 let jsou podle zákona považováni za nezaopatřené děti, tudíž za ně zdravotní pojištění platí stát. Týká se to vzdělávání učebního charakteru, škol středních, vy ...