Vinobraní vrcholí - jak poznat kvalitní burčák?
Sezóna burčáku je v plném proudu a není na škodu si připomenout, jak by kvalitní burčák měl chutnat a vypadat, protože k rozpoznání dobrého burčáku nám poslouží právě oči. A víte, proč se traduje, že je burčák zdraví prospěšný?
Burčák - blahodárný nápoj z vinných hroznů
Burčák je naší chloubou a patří opravdu k unikátům, kromě Moravy a Čech nalezneme burčák už jen v omezených oblastech Slovenska a Rakouska. Sezóna burčáku začíná 1. srpna a končí k 30. listopadu, burčákem lze nazývat pouze produkt vyrobený z hroznů vypěstovaných v České republice. V žádném případě nesmí být burčák ředěný vodou!
Je burčák opravdu zdraví prospěšný?
Co je to vlastně burčák? Jedná se o čerstvě vylisovaný vinný mošt, který po pár dnech zkvasí na alkoholický sladký nápoj s různými procenty alkoholu (burčák neustále pracuje). Pravý burčák obsahuje o trochu více alkoholu než pivo, proto by se ani burčák neměl konzumovat po litrech denně. Díky vysokému obsahu kvasinek je v burčáku spousta vitamínu B, který má blahodárné účinky na naši pokožku, vlasy, nehty a také na nervovou soustavu.
Superpotraviny - bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty, vlákninu a proteiny
Jak poznat dobrý burčák
Dobrý burčák poznáme na první pohled. Správně vyrobený a skladovaný burčák má v lahvi dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího oxidu uhličitého. Burčák od zkušeného a poctivého vinaře je od počátku kvašení znatelně cítit po použité odrůdě, má svěží chuť i vůni. Pokud je burčák mírně cítit po droždí, není to na závadu, je to důkaz činnosti kvasinek. Burčák by měl mít okrovou barvu, mírně nahnědlé tóny jsou také v pořádku. Avšak neměl by být příliš kalný, takový burčák už je v pozdějších fázích kvašení a nemusí být tolik svěží a chutný.
Lze na stáncích u cesty koupit kvalitní burčák?
Nemusí být pravdou, že stánky, které se objevují u hlavních tahů, musí nabízet jen špatný burčák, určitě se dá natrefit i takto. Ovšem celodenní stání na přímém slunci burčáku na kvalitě určitě nepřidá. Pokud si nejsme jisti, že poznáme dobrý burčák na pohled a po prvním ochutnání, větší jistotou je nakoupit přímo u vinařů a ve vinotékách.
Správné skladování burčáku
Burčák se většinou převáží v plastových nádobách a lahvích, při převozu je zásadní myslet na to, aby uzávěr nebyl uplně utažený, nebo měl ve víčku udělanou dírku. Oxid uhličitý musí mít kam unikat, jinak se nádoba natlakuje a hrozí nebezpečí "bouchnutí pod rukama". Po zakoupení skladujeme burčák v chladnějším prostředí, tím se průběh zkvašení zpomalí a vydrží o pár dní déle. Ovšem platí, že nejlépe chutná burčák v den zakoupení, proto by se s jeho vypitím nemělo příliš otálet, jen tak si burčák vychutnáme v té nejlepší kondici.
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková