Vápník - nezbytná opora kostí
Že je vápník důležitý pro správný růst a zdravé kosti a zuby, je známo již dávno. Většina lidí také zná přirozené zdroje vápníku. Málokdo však ví, že jsou potraviny, které vápník z těla odbourávají.
Vápník je pro lidský organismus nezbytný. Více než 99 procent je ho v těle uloženo ve formě fosforečnanu vápenatého v tvrdých tkáních. Tedy v zubech a kostech.
Velice důležitý je ale i v krevní plazmě a buňkách celého těla. Pokud by se jeho koncentrace v krvi vychýlila, ohrozilo by to normální funkci nervosvalového systému a srdce. Tělo proto disponuje důmyslným hormonálně řízeným systémem, který zabudovává vápník do tvrdých tkání.
Totéž funguje v případě potřeby v opačném směru. Tělo je schopno vápník opětovně odbourat. Může se tedy stát, že ho člověk příjme dostatek v potravě, do kostí se mu ale nezabuduje, nebo je z nich naopak v důsledku nesprávných stravovacích návyků vyplavován.
Správná kombinace vitamínů a minerálů
K optimální tvorbě kostní tkáně je kromě vápníku třeba konzumovat také dostatek vitamínů A, B, C, D a K, z minerálů potom fosfor, zinek, křemík, fluor, bor a měď. To je ale poněkud komplikované. Navíc některé látky nemusejí být ve stravě ve správném poměru. To se týká hlavně vápníku, hořčíku a fosforu.
Metabolismus vápníku ovlivňuje metabolismus hořčíku, což je minerál účastnící se všech metabolických reakcí v těle. Nadbytečný příjem vápníku může vést k vyplavování hořčíku z těla.
Využití vápníku v lidském těle negativně ovlivňuje nízký nebo naopak příliš vysoký příjem bílkovin, soli, nasycených tuků, alkoholu, kofeinu a fosfátů. Rizikovými potravinami jsou především kolové nápoje a také tavené sýry, přestože jsou mléčným výrobkem. Tavené sýry však obsahují zvýšené množství fosforečnanů - tavící soli - které zabraňují vstřebávání vápníku.
Mléko a mléčné výrobky patří do stravy v našich zemích odedávna. Netřeba proto na tom cokoliv měnit. Zároveň je ale potřeba konzumovat vápník z přírodních zdrojů. Dodá nám jej většina tmavozelené zeleniny, ořechy, mandle, sezamová a slunečnicová semínka a celozrnné obiloviny. Ty jsou také navíc zdrojem hořčíku.
Kromě toho je třeba se vyhýbat příliš slaným potravinám a mezi dětmi tolik oblíbeným kolovým nápojům. Vstřebávání vápníku také negativně ovlivňuje vysoký příjem cukru ve všech podobách.
Bylo zjištěno, že ani velký příjem vápníku neochrání tělo proti osteoporóze, pokud člověk nesportuje. Přiměřená fyzická zátěž podporuje ukládání vápníku v kostech i při jeho relativně nižším příjmu.
Autor: Milena Mocková