Hořčík v našem těle
Hořčík je jeden z nejdůležitějších a nejrozšířenějších prvků vůbec. Jeho význam pro lidský organismus i pro žití samotné je obrovský - bez hořčíku by nebyl život. Je zdrojem energie, díky němu vzniká v těle pohyb, bez hořčíku by nefungovaly naše svaly ani nervy.
Výskyt hořčíku v těle a jeho význam
Velká většina hořčíku (magnesia) je uložena v našich kostech, menší procento se nachází ve svalech a v měkkých tkáních. Celkový obsah hořčíku se u dospělého jedince pohybuje okolo 20 – 30 g.
Hořčík je důležitým stavebním prvkem kostní hmoty, významně ovlivňuje tvorbu buněk, jejich růst a metabolismus, napomáhá zmírnění pocitů únavy, je důležitý i pro správné využití dalších prvků, např. vápníku.
Přestože je hořčík natolik významný a natolik rozšířený v látkách kolem nás, je zajímavé, že jeho výskyt v potravinách a ve výživě je často nedostatečný a musíme jej tělu dodávat v podobě vitaminových doplňků.
Jak vzniká nedostatek hořčíku?
Nedostatek hořčíku v potravinách, a tedy jeho nedostatečný příjem přirozenou cestou, je závažným problémem vyspělých zemí, jejich systému hospodářství a způsobu pěstování plodin. Chemická hnojiva brání rostlinám přijímat hořčík z půdy, jejich další zpracování je nešetrné, včetně konečné přípravy před konzumací.
Velký podíl na nedostatku hořčíku má i samotné složení našeho jídelníčku. Rafinovaná strava bohatá na cukry a tuky brání vstřebávání hořčíku do krve. Výživovou hodnotu potravin snižujeme také vařením a negativní vliv má i nadměrný příjem alkoholu a kávy.
Projevy nedostatku hořčíku
Nedostatek hořčíku je průvodním jevem mnoha civilizačních onemocnění. Stává se tak jednoznačně běžným problémem moderní doby. Potýkají se s ním obvykle lidé trpící cirhózou jater, diabetici nebo alkoholici, lidé s vysokým krevním tlakem. K příznakům patří například:
- náchylnost ke stresu a depresím
- nespavost, únava, rychlé vyčerpání, špatná koncentrace
- únava svalů, třes nebo křeče
- slabé a lámavé vlasy a nehty
- zrychlená činnost srdce, nervozita, podrážděnost
Kdy a jak zvyšovat příjem hořčíku?
Zvýšit denní příjem hořčíku by určitě měli sportovci a lidé vystaveni fyzické a psychické zátěži a také jedinci, kteří pracují ve stresovém prostředí.
Dále ti z nás, kdo bojují se zdravější skladbou jídelníčku, ve kterém stále převažují rafinované cukry a tučná strava, a nakonec lidé v pokročilém věku, kdy samovolně klesá schopnost organismu hořčík správně vstřebat a zpracovat.
Hořčík je možné doplňovat vitaminovými doplňky, o kterých se můžete poradit se svým lékařem. Ten vám doporučí i správný způsob dávkování, které není nutné ani dobré překračovat. Můžete jej získávat i z běžných potravin, jako jsou celozrnné obilniny, luštěniny, semena, brambory, zelenina a ovoce.
Autor: Veronika Tůmová