Čočka na talíři - bohatý zdroj rostlinných bílkovin
Čočka je dokonalým zdrojem energie, rostlinných bílkovin, zinku, železa, vitamínů B a dalších živin, které naše tělo nutně potřebuje. Hlavní výhodou čočky oproti jiným luštěninám - vaří se mnohem kratší dobu. Tak proč ji do jídelníčku nezařadit častěji?
Čočka - drobná a výživově bohatá luštěnina, která by měla mít pevné místo na našem talíři. V Indii se pěstuje přes 50 druhů, u nás čočku nalezneme v obchodech pouze v několika variantách, více možností máme ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Kterou máte nejraději vy? A umíte ji správně připravit?
Druhy čočky, které jsou u nás dostupné
Čočka velkozrnná
Jde o klasiku v evropské kuchyni a velmi starou kulturní rostlinu. Čočka velkozrnná je u nás nejznámějším a nejpoužívanějším druhem čočky. Před přípravou je nutné ji namáčet a poté vařit cca hodinu. Namáčení se děje proto, aby slupka změkla a umožnila postupný průchod vody dovnitř, díky tomu luštěniny při vaření měknou rovnoměrněji a rychleji. Čočka velkozrnná dodává tělu značné množství rostlinné bílkoviny, stopových prvků, minerálních látek a také železa, což ocení zejména vegetariáni a vegani. Dokáže skvěle zasytit bez zbytečných kalorií. Čočka velkozrnná se hodí na přípravu čočky na kyselo, polévek, pomazánek i salátů, výtečně chutná v kombinaci s jinou zeleninou a obilovinami.
Červená čočka
Červená čočka je v současné době jednou z neprodávanějších luštěnin. Jde o čočku loupanou a její obrovskou výhodou je krátká doba přípravy bez nutnosti ji namáčet. Měkká červená čočka se rozváří, proto je vhodná do polévek, omáček a pomazánek. Pokud máte rádi indickou kuchyni, určitě ji vyzkoušejte v kombinaci s indickým kořením garam masala, česnekem a zázvorem. A protože je červená čočka zbavená slupky, často i půlená, nelze ji naklíčit.
Černá čočka Beluga
Malé černé lentilky zvané Beluga jsou v kuchyni oceňované díky své výjimečné chuti. Někdy je nazývána také "kaviár". Černá čočka má oříškové aroma, nerozvařuje se a při vaření si uchovává svou tmavou barvu. Vaří se cca 30 minut a hodí se k přípravě salátů a jako příloha. Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin než například tofu. Její černý pigment obsahuje antioxidanty, je skvělým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).
Čočka Le Puy
Tmavě zelená čočka Le Puy má název odvozený od oblasti, kde se pěstuje. Pozná se podle zelenohnědé slupky, které se po uvaření zbarví dohněda. Není třeba ji namáčet, nerozvařuje se a je pevná na skus, stačí jí 20 minut přípravy. Opět se hodí do salátů a všude tam, kde oceníme její pevnost.
Španělská čočka Pardina
Tento druh čočky se hodí do jídel z jednoho hrnce a do polévek. Během vaření si uchovává svůj plochý tvar a nechází k rozvaření. Na pohled má našedle hnědou slupku, uvnitř je žlutá.
Superpotraviny - bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a proteiny
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková