zdroj: pixabay.com
Vitamíny a minerály

Čím nahradit cukr? Jsou sirupy skutečně tak zdravé?

Hanka Bednářová
28.09.2017

Nahradili jste ve své kuchyni bílý cukr sirupy v domnění, že děláte pro své zdraví a linii to nejlepší? Je to ale skutečně vhodná alternativa? Nejedná se pouze o dobrý marketingový trik?

Fruktóza

Najdete ji také pod názvem ovocný cukr nebo levulóza. Pro někoho může být hůře stravitelná a může být příčinou zažívacích potíží (nadýmání, průjem). Fruktóza má nižší glykemický index než klasický cukr a glukóza a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je tedy v rozumné míře vhodnou alternativou pro diabetiky. Ovšem podporuje chuť k jídlu a tak můžete v konečném důsledku sníst více, než jste zamýšleli. Nadměrná konzumace zvyšuje riziko ztukovatění jater, které často doprovází obezitu. Fruktóze se ale nemusíme za každou cenu vyhýbat.

Fruktóza nacházející se v ovoci a zelenině je k našemu organismu šetrná. S ovocem kromě ní pozřeme i enzymy, které pomáhají cukr štěpit a vlákninu, která podporuje trávení a pocit sytosti. Z výše uvedených důvodu jsou ke slazení velmi vhodnou alternativou například sušené datle. Hojně jsou využívány v raw kuchyni při přípravě nepečených sladkostí.

Glukóza

Glukóza stejně jako fruktóza patří mezi monosacharidy a je pro nás hlavním zdrojem energie. Nachází se ve většině složených sacharidů. Při nadměrné příjmu se nevyužitá glukóza ukládá ve formě tuků a přispívá k nadváze a obezitě.

Náhražky cukru - jsou sirupy opravdu zdravé?

Kukuřičný sirup

Kukuřičný sirup je díky své nízké ceně a vyšší sladivosti oblíbený zejména při výrobě sladkostí. Najdeme jej v sušenkách, snídaňových cereáliích, proteinových tyčinkách, pečivu nebo v nápojích. Oproti ostatním obilným sirupům obsahuje vysoké procento fruktózy (55 % fruktózy a 45 % glukózy).

Mezi dalšími obilnými sirupy najdeme sirup špaldový, pšeničný, ječný a rýžový. Jsou výrazné chuti a nejlépe je využijeme při pečení.

Agáve sirup

Agáve sirup se získává z dřeně divoce rostoucích kaktusů. Samotná rostlina obsahuje prospěšné látky, které se ale při zpracování na sirup ničí. Je až 40x sladší než cukr a díky jemné chuti nepřebije chuť jídla. I přes jeho nízký glykemický index bychom měli být s jeho konzumací umírnění. Obsahuje 75 – 95 % fruktózy a je tak jejím největším zdrojem v koncentrované podobě. Zdravotní rizika způsobená jejím nadměrným příjmem již byla zmíněna.

Javorový sirup

O něco lépe je na tom javorový sirup se svými 35 % fruktózy a 65 % sacharózy a vcelku nízkým glykemickým indexem. GI se pohybuje kolem 54. Je bohatý na zinek, mangan, železo a vápník. Vyrábí se z mízy javoru, kterou je zapotřebí pro zachování kvality ještě téhož dne, kdy byla nasbírána, zpracovat.

Sirupy jsou v rozumném množství zdraví prospěšné

Sirupy oproti klasickému bílému cukru obsahují i zdraví prospěšné látky. Jsou vhodnou alternativou pro zpestření jídelníčku a na ozdobu jídel. Neplatí zde, že pokud jimi nahradíte obyčejný cukr, můžete je konzumovat v libovolném množství. Nejlepším zdrojem sladké chuti je kromě čerstvého ovoce i ovoce sušené.

Zdroj: Margit.cz, Stobklub.cz, Zbynekmlcoch.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Hanka Bednářová

Jak pečovat o zubní náhradu?
Naše inteligence aneb mění se mozek v důsledku složitější doby a života?

Další články

Jak pečovat o zubní náhradu?
Zuby

Jak pečovat o zubní náhradu?

26.09.2017

Začali jste s používáním zubní náhrady? Pak jste už možná překonali první obtíže, které zahrnují například dávivý reflex při jejím nasazování, nebo nadměrnou tvorbu slin, která je ...

Jak správně prát?
Alergie

Jak správně prát?

Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak ...

Jak si můžete sami zlepšit zrak? Zkuste Batesovu metodu!
Krátkozrakost

Jak si můžete sami zlepšit zrak? Zkuste Batesovu metodu!

18.09.2017

Cítíte, že váš zrak už není to, co býval, ale ještě nechcete nosit brýle? Dělá vám problém například zaostřování? Existuje možnost, jak si zlepšit zrak tréninkem - pomocí metody do ...