Co nejíst v těhotenství
Během těhotenství honí mnoho žen mlsná. Pokud patříte mezi ně i vy, a mátě chuť třeba na hermelínový salát nebo tatarský biftek, raději si ji nechte zajít. Bezpečnost dítěte je přednější.
Během těhotenství si dávejte víc než kdy jindy pozor na to, co jíte. Není potřeba držet speciální diety, ale jako nastávající maminka byste měla jíst zdravě, protože se vaše tělo musí vyrovnat s novým stavem a usilovně pracuje.
Především se vyhněte potravinám, které by mohly být potenciálně nebezpečné. V průběhu těhotenství jste totiž mnohem náchylnější k onemocnění gastrointestinálními infekcemi, jako je např. salmonelóza nebo listerióza. Ta může dokonce způsobit potrat, předčasný porod nebo úmrtí dítěte.
Potraviny nevhodné pro těhotné
Syrové maso může být původcem řady nebezpečných nákaz, jako je např. listerióza. Když budete připravovat mleté maso, neochutnávejte směs, zda je dostatečně slaná. Po krájení masa vždy důkladně omyjte prkénko a hlavně ruce.
Vyhněte se také uzeným rybám a suši. Nebezpečí pro těhotné představují i tepelně neopracované masné výrobky (čajovka, métský salám).
Syrová vejce a majonézové výrobky jsou potenciálním zdrojem salmonely, proto se jim raději vyhněte. Dále si dejte pozor na připravované omáčky (tatarská).
Riziko představuje také točená zmrzlina nebo cukrářské výrobky se žloutkovou náplní.
Nepasterizované mléčné výrobky. Nepijte syrové mléko z mléčného automatu a u mléčných výrobků zkontroluje na obalu, zda jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka. Je dobré se vyhýbat zrajícím a plísňovým sýrům (hermelín, niva, apod.), protože představují riziko pro plod.
Kofein prostupuje placentární bariérou, dostává se do krve plodu a způsobuje zrychlení srdeční akce a dechové frekvence. Během těhotenství se navíc zpomaluje jeho odbourávání. Jeho nadměrný příjem může mít vliv na porodní váhu miminka, která může být nižší. Kromě kávy je zdrojem kofeinu také čaj – zelený, černý, kolové limonády a energetické nápoje.
Alkohol je pro plod toxický. Čím více žena alkoholu vypije, tím vyšší je riziko potratu a vrozených vad.
Další riziko, které budoucí maminky podceňují, je špatně omytá zelenina nebo ovoce. Zeleninu a ovoce proto vždy důkladně omyjte. Pokud přijdete na nahnilé nebo plesnivé kusy, rovnou je vyhoďte.
Totéž platí pro všechny potraviny (chléb, marmeláda, atd). Plíseň totiž není pouze na viditelných částech, ale prostupuje celou potravinou. Důležité je dávat přednost čerstvým potravinám před polotovary.
Autor: Milena Mocková