Zdravý životní styl a hygge? Jde to dohromady!
Na první pohled to působí jako nesmysl spojovat něco tak dynamického jako je zdravý životní styl s něčím tak pohodovým jako je hygge. Ovšem jde to dohromady, a funguje to skvěle, a to hlavně teď na podzim. V rámci pojmu zdravý životní styl se asi každému vybaví pohyb, energie, posouvání hranic a chuť pro sebe neustále něco dělat. Hygge je proti tomu něco jako klid domova, intimita, soukromí, pohodlí a zklidnění. Nyní je ale ideální tyto dvě věci spojit dohromady. Proč?
Začíná totiž čas vyzývající ke zpomalení a naslouchání rytmům přírody. I nám všem ubývá energie a pokud se s tím neustále snažíme bojovat třeba tím, že si uměle prodlužujeme den, stále držíme svůj výkon na maximu a jdeme běhat, přestože padáme únavou, děláme nakonec něco, co se zdravým životním stylem nemá vůbec nic společného. Jdeme totiž proti cirkadiálním rytmům, proti přírodě, a hlavně proti sobě. Naslouchejte svému tělu a zpomalujícímu se světu a objevte tak nový rozměr zdravého životního stylu. Trochu zpomalit, přibrzdit, lenošit nebo se rozmazlovat totiž neznamená se ho vzdát.
Podzim je pro tělo náročné období
Podzim je takzvaným přechodovým obdobím a bývá pro tělo větší zátěží. Přecházíme z tepla do zimy, tělo vydává více energie na zahřívání. A i když více kašleme a smrkáme, zdaleka to neznamená, že jsme nemocní. Tělo se takto na podzim přirozeně čistí. V tuto dobu se tedy hodí jakákoliv podpora, například zahřívací potraviny nebo zklidnění. Pamatujte ale, že sladká, těžká a kalorická jídla jsou to poslední, co tělo v takovém období ocení. Zůstaňte proto u snadno stravitelných jídel a dopřejte tělu v sobě „uklízet“. S podzimem je spojena také větší ospalost. Denního světla je méně, a to kdysi znamenalo také dřívější odchod do postele. Byly a jsou takto nastavené naše vnitřní hodiny, jenže my je nyní nenecháme fungovat. Všude se obklopujeme umělým světlem a zahrnujeme tělo přemírou i tzv. modrého světla.
S tím jsou spojené také neustálé propady nálad. A není divu, že nás přepadají. V době, kdy tělo volá po klidu a odpočinku po aktivním létě, my se mu vysmějeme a přemáháme se. Navíc podzim jako takový vnímáme špatně, jako symbol konce, pořád teskníme po létě, vadí nám ošklivé a deštivé počasí a rádi bychom byli více v pohodlí domova. A bylo by to tak v pořádku, ovšem my se místo toho třeba vypravíme na dovolenou do tropů a opět tím popřeme to, na co je naše tělo nastavené od přírody. Vracíme se pak ještě více unavení, smutní a ve větším propadu nálady. Chcete být fit i během podzimního a zimního období? Budiž vám velkou inspirací hygge v podobě zpomalení a zklidnění, vtažení do světa, ve kterém vám je jednoduše dobře.
Jednotlivé kroky k rovnováze podle hygge
Ukliďte, co můžete. Jednoduše protřiďte vše kolem sebe. Nespěchejte na sebe, neplánujte žádný generální úklid v podobě hadrů a mopů. Spíše zkuste eliminovat zbytečné věci kolem sebe, vsaďte na útulnost, měkké materiály, čisté plochy a světlé barvy, pořiďte si svíčky nebo aroma lampy. Energii vám dodají citrusy, levandule vás zklidní, zbaví stresu a pomůže usnout, růže podpoří vaši ženskost.
Dalším skvělým krokem je vnímání svého těla a jeho potřeb. Kolikrát jste si chtěli odskočit nebo dojít pro vodu, ale zazvonil telefon, a tak ostatní muselo ještě počkat? Jak často překonáváte bolesti hlavy, zad, ignorujete ztuhlá ramena? Zastavte se a vnímejte signály těla a uvědomujte si, jak vám v různých chvílích je. Buďte na sebe také zkrátka hodní. Nepřepínejte se, nedělejte věci, které nechcete. Říkejte NE tam, kde ztrácíte energii, naopak říkejte ANO v situacích, které vám energii doplňují. Nebraňte se sauně, procházkám, spánku nebo lenošení na gauči. Teď to k tomu prostě patří. Slevte ze svých nároků a zpomalte stejně, jako zpomalila příroda.
Hygge na talíři
K životnímu stylu hygge báječně sedí tzv. comfort food, tedy jídlo, které rozmazluje všechny smysly. Některé takové jídlo ale může být těžké a vydatné. Patří sem ale také řada jídel lehkých a zdravých. S úbytkem světla vcházíme do další sezony, více pečeme a vaříme, což je úplně v pořádku. Dominovat by měly vydatné polévky a vývary, protože se v nich skvěle koncentruje chuť i výživné látky. Vyzkoušejte v tomto období také teplé snídaně, například kaše nebo klidně i polévky, které nastartují trávení. Co se týká surovin, hledejte zejména ty sezonní. A protože ubylo čerstvé zeleniny a ovoce, tělu se nedostává tolik enzymů a je potřeba je hledat jinde. Ideální volbou jsou kvašené potraviny, zkuste hlavně kysané zelí, umeocet nebo fermentovaná ochucovadla. A co se vyplatí suplementovat, je rozhodně vitamín D, který sice najdete ve vejcích, sýrech nebo rybách, ale pro jeho dostatek je to málo.
Stejně jako zpomaluje příroda, zpomalte i vy. Slevte ze svých nároků, buďte na sebe laskaví a respektujte svá přání a pocity. Podzim je období přirozeného zklidnění, které většinou neumíme. Život v rámci hygge nám v tom může pomoci.
Zdroj: Autor
Autor: Veronika Matoušová