Jídelníček pro zdravou a krásnou pleť
To, co našemu tělo dodáme ve formě jídla, má vliv nejen na naši váhu, ale také na vzhled. Naše pokožka může být svěží, zářivá a mladistvá, pokud jí dopřejeme pravidelnou kosmetickou péči a určité potraviny. Přírodní látky obsažené v některých potravinách přispívají k regeneraci a ochraně kůže, ozdravují buňky a zpomalují stárnutí.
Jahody
Jahody jsou zdrojem vitamínu A, C a E. Vitamín C se podílí na tvorbě kolagenu, a zamezuje tak vzniku předčasných vrásek. Jahody obsahují také kyselinu ellagovou. Ta zabraňuje degradaci elastických vláken, která se starají o to, aby kůže nebyla povadlá. Hojnost draslíku v jahodách pomáhá vyplavovat toxiny a pročišťovat tělo.
Olivový olej
Olivový olej je významný pro svůj obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají odolávat UV záření a udržují vláhu v pokožce. Olej dále obsahuje velké množství vápníku, železa a velkou řadu antioxidantů, jež zlepšují biologické vlastnosti kůže, omezují projevy stárnutí a vznik vrásek.
Vysoký podíl vitamínu E má příznivý vliv na vláčnost kůže. Optimálně se doporučuje jedna až dvě lžíce oleje denně, například do salátu či na zjemnění vařeného jídla.
Mandle
Tyto plody dokážou hotové divy, jak v podobě svačiny, tak i ve formě krému. Patří k nejvýznamnějším ořechům, které obsahují mnoho látek důležitých pro pěkný vzhled pokožky.
Mají také významné množství olejů, které zajistí pružnost pleti, a antioxidanty (vitamín E a selen), jež zabraňují vzniku vrásek. Mezi další pozitivum mandlí patří to, že přirozeně podporují pocit žízně, zvyšují tak denní příjem tekutin.
Rajčata
Mimo beta karotenu, vitamínu C a zinku (prvky důležité pro pěkný vzhled pleti) obsahují velké množství draslíku, který odvádí z těla ven vodu. Redukuje tím projevy celulitidy. Hlavním důvodem, proč jsou rajčata výjimečná, je jejich obsah lykopenu.
Lykopen je látka, která plodům dodává jejich charakteristickou barvu a především protirakovinné účinky. Pro kůži je významný jako silný antioxidant, který chrání před volnými radikály. Pravidelný příjem lykopenu posiluje vlastní přirozenou obranu pleti vůči slunečnímu záření, a snižuje tak i riziko jejího spálení.
Jablka
Jablečná slupka obsahuje vysoké procento různých vitaminů, antioxidantů (vitamín A, B, C a E, kyselinu listovou) a flavonoidy, které zaručují pružnost kůže a brání tvorbě vrásek.
Jablka mají nejvíce výživných látek v době, kdy přirozeně dozrávají. Během skladování obsah vitamínů postupně klesá, ale i přesto je dobré konzumovat alespoň jedno jablko denně.
Máte nějaký vlastní tip či osvědčený recept na svěží a zářivou pleť?
Autor: Milena Mocková